Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Besplatan prevoz do Potpecke pecine - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Besplatan prevoz do Potpecke pecine

By: Pedja
Date: 01.07.2005. 13:23:36
http://www.danas.co.yu/20050630/hronika2.html#12

Turistička organizacija Užica svake subote organizuje besplatan prevoz do Potpećke pećine koja se nalazi u selu Potpeć, na svega četrnaest kilometara od grada. Svake subote, autobus polazi u 11 časova ispred užičkog Narodnog požorišta u 11 časova i turiste besplatno prevozi do ovog najznačajnijeg speleološkog dragulja zapadne Srbije.

Statistika ukazuje da je više Užičana posetilo Postojnsku jamu u Sloveniji nego Potpećku pećinu koja se nalazi nadomak grada, pa je to bio i jedan od povoda što je Turistička organizacija Užica organizovala ovakve posete.

Inače, ulaz u pećinu je monumentalnih dimenzija, visine 50, širine u osnovi 16, a pod svodom 25 metara, najveći je u Srbiji i među najvećim na Balkanu. Poseduje izuzetan i veoma redak pećinski nakit, od stalaktita, stalagmita, stubova, draperija do helaktita.

Unutrašnjost pećine je osvetljena i uređena za posete i kroz nju vodi staza duga 550 metara.

Međutim, zbog niskog nadvožnjaka na pruzi, prilikom skretanja sa magistralnog puta od Užica do Požege, autobusi ne mogu da priđu pećini, a uzan je i postojeći seoski put. U Turističkoj organizaciji kažu da su im predstavnici opštinske vlasti obećali izgradnju nadvožnjaka i proširenje prilaznog puta, tako da će ovaj problem biti rešen.

Pećina je najposećenija vikendima tokom leta, kada je obiđe nekoliko stotina turista iz cele zemlje. Draži pećine i njene vrednosti gostima otkriva turistički vodič, a ulaznica košta svega pedeset dinara.

N. Kovačević

Subject: Besplatan prevoz do Potpecke pecine

By: jelenica_ue
Date: 01.07.2005. 13:37:27
ja nisam bila u pecini ... bila sam na zurci ispred , ali u pecinu nisam ushla ... mogli bi da idemo  roll

Subject: Besplatan prevoz do Potpecke pecine

By: Top
Date: 01.07.2005. 18:36:38
Da naravno .. Prichali smo o tom odlasku u tu pecinu... Zashto da ne.. sve treba videti ... A rekoh vam da smo platili neku sicu za obilazak....Tako da chekajte mne josh koji dan da se vrnem pa da se organizujemo da odemo .. smile

Subject: Besplatan prevoz do Potpecke pecine

By: Umpak
Date: 24.11.2005. 14:13:21
iovako sam u pecini , sta cu jos i u potpeckoj, jedino neki vampirski samit ili seminar, vampir press