Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: Pedja
Date: 10.11.2005. 00:35:06
http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2005/oktobar/25/SCG-01-25102005.shtml

UŽIČKA POSLA

Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica nići će novi objekat "Telekoma Srbija", koji je preuzeo zemljište

UŽICE - Užičani će na prostoru u centru grada, koji je pre pet godina odlukom opštine određen za gradnju pravoslavnog hrama, umesto crkve dobiti novi objekat "Telekoma". Na poslednjoj sednici užičke skupštine usvojen je predlog odluke o prestanku važenja urbanističkog projekta "Blok - novi hram", odnosno o prestanku priča o izgradnji crkve u centru Užica.

U obrazloženju odluke navedeno je da je inicijativu za stavljanje van snage prethodnog projekta pokrenuo "Telekom Srbija", pošto je ovo preduzeće postalo vlasnik objekata i korisnik parcele na kojoj planira da pravi sopstveni poslovni objekat. Inicijativu je podržala i Komisija za planove opštine uz obrazloženje da realizacija postojećeg projekta crkve nije moguća. Razlog - sadašnji vlasnik objekata i korisnik parcele na kojoj je planirana gradnja hrama nije zainteresovan da ustupi lokaciju.

Predsednik Crkvene opštine Užice dr Ilija Misailović protestovao je zbog odluke opštinske administracije.
- Ne mogu da verujem šta su učinili! Sve su uradili bez ikakve konsultacije sa predstavnicima Crkvene opštine. Jedino što u ovom trenutku sa sigurnošću mogu da kažem jeste da je ta odluka i nezakonita, i neljudska, i nehrišćanska.

- Nakon što za šest godina nije uspela ni da zatrpa rupu od stare pošte, srušene u NATO napadu 1999, vlast sad odlučuje da dozvoli "Telekomu" gradnju nove pošte na prostoru predviđenom za hram, a ono močilo u centru grada i dalje će da stoji. Što tu ne prave poštu - kaže dr Misailović.

Urbanistički projekat "Blok - novi hram", zvanično usvojen u SO Užice pre pet godina, predviđao je da se na 90 ari placa na prostoru fabrike "Desa Petronijević" sagradi saborni hram sa više pratećih objekata. Jedna od većih prepreka za realizaciju projekta bio je stečaj fabrike "Desa Petronijević", odnosno odluka Trgovinskog suda o licitacionoj ceni za ovu fabriku od 112 miliona dinara.

Kako je tada rekao predsednik Crkvene opštine, crkva ovaj novac ne može da ponudi. U pregovorima koji su usledili na relaciji Crkvena opština, lokalna Uprava i Trgovinski sud posredovao je pre tri godine i vladika Atanasije Jeftić. Vladika je tada najavio da će gradnja hrama uskoro početi.

U međuvremenu, kako se ispostavilo, dok je Crkva skupljala novac za kupovinu lokacije za budući hram, "Telekom Srbija" ušao je u trku za kupovinu iste lokacije, i na kraju pobedio.

Z. ŠAPONJIĆ

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: Top
Date: 10.11.2005. 10:11:35
Taj prostor bi mogao da se iskoristi  za garazu ili makar deo prostora da se iskoristi za neku kombinaciju podzemne i nadzemne garaze ... .. i za josh mnogo stvari .. JEr je to velika povrshina pa bi moglo i za josh neke stvari da boode iskorishcena ....
A josh jedna crkva ... pa dobro .. ali mislim da nam je i ova jedna dovoljna. Zapravo..imamo dve.. i onu staru na Rakijskom pijacu ....ali ona se slabo koristi... I kada bi se gradila .. verovatno bi nasha deca dochekala da udju u nju.... Ali negde sam, chini mi se video plan togg hrama .. i ne bi bilo loshe .. Samo ne mogu dase setim gde vodeh to .. ALi nema veze ...
A poshta .. ?!?!?!?! Za ovo nemam komentara .. jer je ovo chista glupost ... Ali totalno ...
Prvo shto imamo x poshti u ovako malom gradu .. drugo shto poshta ima vec svoj plac za njihov objekat .. gore na mestu stare poshte ...
Ljudi, pa zar nije sramota da nam ona divljina, ruglo, "raste" u centru grada .. Mozda smo mi malo oguglali na okolinu i ne primecujemo pored chega prolazimo .. Ali kada se malo bolje pogleda kada se obrati paznja vidish koliko je to u stvari ruzno i jadno ..
Imam neki osecaj da ce ona rupa imati slichan "zivotni vek" kao shto je imala rupa na mestu novog stambeno-poslovnog objekta kod pijaca .. Jadno ali istinito .. Sad

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: velika
Date: 10.11.2005. 16:44:49
Shta ce im poshta kad i ova, nova, ispod trzhnog centra Sqare radi do 19h?!
A ako mene pitate, ne treba nam ni nova crkva, dosta zabradjenih zhena i devojaka (leti golih ramena) dolazi i u ovu.. josh da ih vidjam i po trgu... ili bi maramu stavile tek na ulasku u crkvu...
Mislim da je reshenje stambeni prostor, ili kao shto reche top garazhni... Toga nema...

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: Lola
Date: 13.11.2005. 22:28:25
Uzicu nije potreban nikakav hram.To je jos jedan pokusaj egzibicuje u graditeljstvu.Taj hram i da se poceo graditi zavrsio bi se za trideset godina.Bgd ima hram pa i Uzicani potrcali da dignu nogu da se potkuju.Posto sam pristalica sirenja vere,a pogotovo rigoroznog posta,smatram da je u nasoj opstini potrebno hitno izgraditi dve manje crkve i to:jednu na Terazijama,a drugu u Krcagovu.U tim manjim crkvama bi se obavljala sva bogosluzenja,od pricesta do krstenja.Stanovnistvu Uzica treba objasniti da Uzice nije od A.mosta do muzeja,vec da je to malo sira teritorija.

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: Pedja
Date: 14.11.2005. 01:43:15
To bi bilo i korisno i prakticno, s obzirom da u sustini ideja o hramu nije nastala iz potrebe, verovatno te dve crkve ne bi bile pravljene jer za njima nema potrebe a za drugo ne bi koristile.

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: mcusin
Date: 14.11.2005. 13:05:59
Iskreno ne vidim potrebu za tim objektima...

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: Lola
Date: 14.11.2005. 17:20:42
Neko ne vidi potrebu ni za jedinom crkvom u gradu.

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: velika
Date: 14.11.2005. 23:12:13
Vidim ja. Gde bi inache popovi parkirali dzipove da svi mogu da ih vide?
Da se razumemo: nemam ja problema sa verom u Boga, al' sa ovom administracijom (popovima)... Najblazhe recheno: ne podnosim ih (neke manje, neke vishe)!

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: Lola
Date: 15.11.2005. 15:56:25
Velika,dobro razmisljas,popovi su obican shljam.
Dzip koji pominjes je star 20 god i ne vredi nista.Popovi su obicni sluzbenici, koji se od skoro uz pomoc Kostunice finansiraju iz republickog budzeta.To sto se oni ponasaju neprimereno,nije nikakvo cudo,pa i oni su Srbi.
Nikada netreba poistovecivati popove sa verom i crkvom,ako bude trebalo popovi se mogu i govnavom motkom oterati,to nije nikakav greh.
Crkva i vera su u danasnjim opasnim vremenima jedina brana od droge i ostalih poroka,ali u crkvu se ne ide da bi se sprecila pojava poroka,u crkvu se ide da bi se molilo Bogu i na taj nacin iskazala istinska ljubav ka Svevisnjem.

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: mcusin
Date: 15.11.2005. 16:08:26
Iskreno meni hram nije potreban! A ni telekom zgrada!
Krsten jesam, nemam problema sa verom znam sta mislim, ali ne idem u crkvu.


Hoces da kazes da ako verujes u Boga neces imati problema sa porocima???

Ipak mislim da to ima veze sa porodicom i sa vaspitanjem!

Opet kazem to je moje mishljenje.

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: Lola
Date: 15.11.2005. 16:30:12
Ti si krsten,a jel' znas da citac,ako znas onda pazljivo procitaj to sta je napisano.

Subject: Umesto pravoslavnog hrama, u centru Užica "Telekom Srb

By: mcusin
Date: 15.11.2005. 17:32:45
ne znam da chitam!