Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Bezbednost računara (see the full version of Bezbednost računara)
Oreska - Užice : POLICIJA UHAPSILA BUDVANINA S.S. ZBOG KRIMINALA NA INTERNETU - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: POLICIJA UHAPSILA BUDVANINA S.S. ZBOG KRIMINALA NA INTERNETU

By: Pedja
Date: 19.11.2005. 16:16:59
POLICIJA UHAPSILA BUDVANINA S.S. ZBOG KRIMINALA NA INTERNETU

Telekom oštećen za 800 hiljada eura

Podgorica - Utvrđeno je da je Budvanin bez licence i prijavljene djelatnosti koristio servis “voice over IP” (glas preko Internet protokola), prebacujući međunarodne telefonske pozive na lokalnu mrežu i naplaćujući ovu “uslugu”, vjerovatno negdje u inostranstvu.

Međunarodni razgovori predstavljaju najznačajniji prihod telekomunikacionih kompanija, pa je i licenca za servis “glas preko Internet protokola” izuzetno skupa. Telekom za ovu licencu plaća 120.000 eura godišnje. Stručnjacima iz ove kompanije bilo je sumnjivo što na jednu Internet adresu stiže ogroman broj poziva i ubrzo su otkrili prevaru. Kako je rečeno “Vijestima”, do sada je policija sa stručnjacima iz Telekoma uspjela da provjeri samo dolazne pozive, koji su išli preko uređaja koje je koristio S.S. Na osnovu dosadašanje provjere, sumnja se da je tako oštetio Telekom oko 800.000 eura, ali se pretpostavlja da će po završetku istrage, ta suma biti mnogo veća.

Policija takođe provjerava i ko je sve koristio ove usluge, tako da bi broj osumnjičeni narednih dana mogao da se uveća. Budvanin će, po svemu sudeći, biti osumnjičen i za utaju zbog toga što je sve radio neprijavljeno, pa pored licence nije platio ni porez. Budvanski slučaj “sajber kriminala” nije usamljen, jer su prije pola godine u Telekomu uspjeli da otkriju još dvije ovakve prevare, u Podgorici i Ulcinju.

Budvanin  S.S. će vjerovatno danas biti priveden istražnom sudiji Osnovnog suda u  Podgorici Valentini Pavličić. Sudija Pavličić je juče “Vijestima” potvrdila da je policija obavijestila o hapšenju Budvanina, ali nije precizirala koje će mu krivično djelo biti stavljeno na teret.

ND "Vijesti" Izdanje za:  18.11.2005

Subject: POLICIJA UHAPSILA BUDVANINA S.S. ZBOG KRIMINALA NA INTERNETU

By: Pedja
Date: 19.11.2005. 16:18:12
BUDVANI VUKAŠIN S. STANIŠIĆ I NJEGOV SIN SAVO OSUMNJIČENI ZA RAČUNARSKU
PREVARU

Milioni isparili preko Interneta

Podgorica - Vukašin S. Stanišić i njegov sin Savo iz Rafailovića kod Budve
odbacili su juče pred istražnim sudijom tvrdnje policije da su izvršili računarsku prevaru kojom su oštetili Agenciju za telekomunikacije Vlade RCG za 6,1 miliona eura.

Stanišići su uhapšeni prekjuče i uz krivičnu prijavu predati sudiji Valentini Pavličić koja im je odredila jednomjesečni pritvor.

Prema policijskoj prijavi, Stanišići su tokom 2005. godine, bez licence, koju izdaje Vladina Agencija za telekomunikacije, i prijavljene djelatnosti koristili servis “Voice over IP” (glas preko internet protokola), odnosno prebacivali međunarodne telefonske pozive na lokalnu mrežu i ovu “uslugu” naplaćivali najvjerovatnije u inostranstvu.

Policija je po nalogu sudije Pavličić prije dva dana pretresla poslovne prostore Stanišića u Budvi i pronašla kompjutersku opremu koju su koristili za posao.

Prema nezvaničnim informacijama, Stanišići su pred sudijom rekli da su jednu kancelariju sa telefonskim linijama izdali Beograđaninu zvanom Srđa koji je u glavnom gradu Srbije zastupao jednu kiparsku firmu. Oni tvrde da nijesu znali čime se Srđa bavio i šta je radio u toj kancelariji od maja kada je tamo instalirao tehniku pomoću koje je navodno izvršena prevara.

Vukašin i Savo Stanišić su još kazali da nijesu znali da je to kažnjivo. Oni
su sudiji Pavličić priložili kopiju ugovora koji su sklopili sa Beograđaninom. Stanišići su odbranu dali u prisustvu dva branioca, advokata Branislava Jovićevića i Dragoljuba Đukanovića i osnovnog tužioca Veselina Vučkovića.

Uprava policije MUP-a Crne Gore juče je saopštila da su stručnjaci Interneta Crne Gore isključili i demontirali opremu koja je zatečena u prostorijama Stanišića.

- Oprema koju su Stanišići koristili za terminiranje međunarodnog telefonskog saobraćaja u lokalni, uz potvrdu je oduzeta - navodi se u saopštenju policije i dodaje da je utvrđeno da je Agenciji za telekomunikacije Vlade RCG pričinjena materijalna šteta od 6.120.000 eura, kao i znatna šteta za Telekom CG.

Kriminalistička policija CB Podgorica istražuje da li je još neko umiješan u
ovaj slučaj.

Za krivično djelo računaraska prevara zbog kojeg se sumnjiče Stanišići,
kazna je od dvije do 12 godina zatvora.

D.BABOVIĆ

ND "Vijesti" izdanje za: 19.11.2005.

Subject: POLICIJA UHAPSILA BUDVANINA S.S. ZBOG KRIMINALA NA INTERNETU

By: Ivan[TS]
Date: 19.11.2005. 22:55:19
Jezivo .... Svaka mu cast.. :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Subject: POLICIJA UHAPSILA BUDVANINA S.S. ZBOG KRIMINALA NA INTERNETU

By: daffy
Date: 22.11.2005. 09:32:05
ma ovi iz telekoma nisu normalni josh ce da pocnu da naplacuju porez na protok prvo shto odvaljuju s cenama a josh tuzhe za sve zhivo pa taj VoIP je malte ne isto shto i oni programi Team Speak i Ventrilo ccc

sace da se dele nalepnice FREE SAVO ; )))