Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : 'Oće li taj gasovod? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 12

Subject: 'Oće li taj gasovod?

By: Pedja
Date: 04.12.2005. 18:49:58
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2005/12/02/srpski/RG05120101.shtml

Predsednik opštine negira da je opština, gradeći gasovod - opljačkala Užičane

Krupan zalogaj za tanak budžet

Sve ove godine nismo imali dovoljno sredstava i zbog toga su čitav posao sve vreme opterećivale kamate, kursne razlike i zatezne kamate, kaže Miroslav Martić, predsednik opštine Užice

UŽICE - Miroslav Martić, predsednik Opštine Užice, odbacio je juče tvrdnje odbornika Lige za Užice Dragana Vranića da će gradnja gasovoda od Čačka do Užica ovu opštinu koštati tri miliona dolara više od prvobitno predviđene sume i da su Užičani na taj način - opljačkani.

- Svi podaci o gradnji gasovoda su javni, dostpuni svima, i nije tačno da odbornici nisu mogli da ih dobiju. Prihvatamo svaku vrstu kontrole i opštine i republike. Ko god hoće, može da pogleda dokumenta i uveri se da u ovom poslu nema nikakvih neregularnosti i nezakonitosti. Ligu za Užice upućujem da, ako sumnjaju u regularnost ovih poslova, o tome obaveste finansijsku policiju, sud, tužilaštvo, SUP - rekao je Martić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, suma od 6,24 miliona dolara, koliko je prema Vranićevim tvrdnjama opštinu trebalo da košta gradnja gasovoda, odnosi se samo na mašinske i građevinske radove koje su obavila užička preduzeća "Putevi" i "Jedinstvo".

- Kasnije je aneksom ugovora obaveza opštine za taj deo radova umanjena za 1,6 miliona dolara jer je "Energogas" preuzeo obavezu da sam finansira gradnju gasovoda na delu od Požege do Užica. Obaveza opštine za građevinske i mašinske radove time je svedena na 4,6 miliona dolara i neće biti značajnije premašena. U prvobitno planirani iznos od 6,24 miliona dolara nisu ušla ni sredstva za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, oko milion dolara, kamate na kredite, kursne razlike, zatezne kamate, a sve je to palo na teret opštine - kaže Martić.

Predsednik opštine Užice i Slavko Lukić, član Opštinskog veća zadužen za finansije, juče su potvrdili da je za kamate na uzete kredite za gradnju gasovoda opština do sada platila oko milion dolara.

- I kad smo ulazili u gradnju gasovoda, znali smo da je to krupan zalogaj za naš tanak opštinski budžet. Sve ove godine nismo imali dovoljno sredstava i zbog toga su čitav posao sve vreme opterećivale kamate, kursne razlike, zatezne kamate. Ulazeći u posao, računali smo i na obećanja da će pomoći republika, što kasnije nije do kraja ispoštovano.

Posao jeste realizovan sa zakašnjenjem, ali uz veliko razumevanje "Puteva" i "Jedinstva" koji su nekoliko godina radili bez dinara. Moj osnovni posao bio je da ih ubedim da ne prekidaju radove onda kada su uplate kasnile. U dilemi da li da platimo tako visoku cenu, velike kamate i dobijemo gasovod, ili da zbog tankog budžeta odustanemo od posla, izabrao sam da napravimo gasovod i smatram da nisam pogrešio - zaključio je Martić.

Z. Šaponjić

Subject: Užička Skupština usvojila Studiju opravdanosti gasifikaci

By: Pedja
Date: 04.12.2005. 19:02:38
Užička Skupština usvojila Studiju opravdanosti gasifikacije

Investicija vredna 20 miliona evra

Užice - Odbornici užičke Skupštine usvojili su Studiju opravdanosti gasifikacije, predlog o osnivanju preduzeća Užice gas, kao i Predlog odluke strateškog plana za socijalnu politiku do 2010.godine. Zbog obimnog dnevnog reda, ali i duge rasprave o njegovom usvajanju, nastavak sednice je najavljen za danas.

Stanko Kovačević, vlasnik beogradskog Gas termika, koje je izradilo Studiju opravdanosti, istakao je pogodnost korišćenja gasa kao energenta i saopštio da bi ova investicija trebalo da košta oko 20 miliona evra. Prema njegovim rečima, priključak individualnih potrošača na buduću distributivnu mrežu koštao bi do 1.350 evra.

- U odnosu na druge gradove u Srbiji, ta cena je visoka, ali u obzir treba uzeti ekstremno težak teren za polaganje gasovodne mreže - rekao je Kovačević, i prognozirao da će od naredne grejne sezone na ovu mrežu biti priključene gradske kotlarnice. On je dodao da je ovo preduzeće besplatno izradilo ovu Studiju, a čija je cena oko 7.500 evra. Dileme odbornika SRS i SPS o "opravdanosti" same Studije, cene i ali budućem poslovnom aranžmanu užičke vlasti sa Gas termikom izazvale su žučnu raspravu, koju je okončao zamenik predsednika opštine Milomir Sredojević. On je podsetio da je izrada Studije opravdanosti zakonska obaveza, da je užička Skupština, zadužila ovdašnju Direkciju za izgradnju i Toplotu da je izrade, ali kako to oni nisu bili u stanju da učine, Direkcija je pozvala stručnjake iz ovog preduzeća i sa njima uspostavila saradnju.

- Ljudi su se ponudili da nam pomognu i to bez ikakve naknade, osim što smo im platili dnevnice za jedan dan. Postigli smo načelni dogovor da se to preduzeće javi na tender za izgradnju distributivne mreže, i ako bude ponudilo najbolje uslove, njihovu ponudu će užička opština prihvatiti, a vrednost iznosa za izradu Studije biće realno procenjen i biće priznat kao njihovo početno ulaganje u osnivanju zajedničkog preduzeća Užice-gas. Ukoliko to preduzeće na tenderu ne pobedi, užička opština prema njima nema nikakvu obavezu, a svi troškovi, pa i troškovi izrade ove Studije su njihovi, a ne naši - tvrdi Sredojević.

Nakon toga usledilo je i usvajanje odluke o osnivanju Akcionarskog društva zatvorenog tipa Užice gas za poslove izgradnje i održavanja gasovodne mreže i distribuciju prirodnog gasa na teritoriji opštine. Osnivači će biti užička opština i partneri koji budu učestvovali u ovim poslovima.

Skupština nije uspela da razreši Zorana Terzića članstva u Opštinskom veću, jer je za taj predlog predsednika opštine, odborničkoj većini nedostajalo nekoliko glasova. Time je propao i pokušaj da se na ovoj sednici, umesto Terzića, za novog člana opštinske vlade imenuje Dušan Novaković, predstavnik G17 Plus, a što je pored ostalog predviđeno koalicionim dogovorom sa ovom strankom.

N. Kovačević

Subject: 'Oće li taj gasovod?

By: Lola
Date: 06.12.2005. 19:31:47
Razmisljanje da ce uvodjenje gasa doneti neki boljitak je skroz na skroz pogresno.Pa na gas se greju bogate zamlje kao Francuska,Japan,Nemacka i sl.,a ne <mod:uklonjen prostakluk> zamlje kao sto je Srbija.Jel' neko misli da ce Rusi da Srbima prodaju gas jeftinije nego Nemcima,i jel' neko misli da je grejanje u Nemackoj na gas jeftino.Ako bismo sada uporedili cene energenata,struje i gasa dosli bi do zakljucka da je jeftinije grejanje na struju nego na gas.Gas se nalazi ispod povrsine zemlje i obavezno je ispod njega nafta,tj.upravo ta nafta i stvara gas,a kako je nafte sve manje,normalno je da i gasa ima manje i manje,znaci bice stalo skuplji kako ga vise nestaje.
Jedan prestonicki novinar je upitao rukovodstvo Luk-oil,zasto na svojim,a bivsim Beopetrol pumpama ne toce i gas,koji je u Srbiji sve popularniji.Odgovor je bio porazavajuci za sve koji su upravo montirali plin u autu.''Rukovodstvo nase kompanije je misljenja da ce cena gasa i benzina u bliskoj buducnosti biti izjednacena i gas kao takav nece vise biti interesantan".Znaci,kada docekamo da gas dodje u Titovo Uzice,bice toliko skup da se u opste nece isplatiti njegovo uvodjenje u individualna domacinstva, jos mnogo godina ce se loziti stare cipele i druge istrosene kucne potrebstine,npr.uginulo kuce i drugi kucni ljubimci.

Subject: 'Oće li taj gasovod?

By: moockey
Date: 07.12.2005. 12:28:27
Upravo tako. Ja mislim da bi bolje bilo da smo ulozili novac u  "alternativne" sisteme za dobijanje energije, kao sto je grejanje na otpad ili tako nesto, mada ni gas nije tako los iako smo malo zakasnili.

Subject: 'Oće li taj gasovod?

By: mcusin
Date: 07.12.2005. 15:03:55
ma lepo se preselimo na more i bice nam svima lepo!

Subject: 'Oće li taj gasovod?

By: ana_vangogh
Date: 02.01.2006. 19:02:41
ahaaaaaaaaa....... sad kad je rusija zavrnula slavinu, mozda se i ogrejemo na gas!

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: Pedja
Date: 11.12.2006. 13:17:12
http://www.danas.co.yu/20061207/vojvodina1.html#9

Milutin Prodanović, pomoćnik ministra za energetiku, obećao Užičanima

Grejanje na gas od septembra

Užice - Milutin Prodanović, pomoćnik ministra za energetiku, saopštio je da će "užička domaćinstva moći da se priključe na gasovod već od septembra naredne godine". Boraveći u užičkom odboru DSS on je dodao da je prekjuče otvoreno ukupno dvanaest tendera za izvođače radova na distributivnim mrežama u Srbiji, među kojima su i tenderi za Užice i Čajetinu.

- Za sedam dana tenderska komisija odabraće najpovoljnije izvođače radova i s njima, posle žalbenog roka, potpisaće ugovore i to najverovatnije do Nove godine. Radovi će početi u martu, a prvi priključci domaćinstava na distributivnu mrežu gasovoda biće u septembru ili oktobru, najavio je Prodanović. On je dodao da užička opština traži strateškog partera, prema modelu partnerstva privatnog i javnog sektora, a potom će biti formirano preduzeće koje će upravljati izgradnjom distributivne mreže i distribucijom gasa. - U tom preduzeću zaposliće se dvadeset do trideset radnika, a Užice treba da postane regionalni centar za distribuciju gasa", rekao je Prodanović.

Za završetak izgradnje gasovodnog prstena srednjeg pritiska oko Užica on je istakao da je Ministarstvo za energetiku izdvojilo 2.8 miliona evra i da će biti izvršena konverzija svih kotlarnica s mazuta na gas, čime će daljinsko grejanje u gradu biti jeftinije, a smanjiće se i aerozagađenje.

Prodanović je rekao da je Vlada Srbije prihvatila i regionalni projekat izgradnje gasovodnog kraka prema Čajetini i Zlatiboru, što će obezbediti gasifikaciju i tog područja.

- U okviru projekta o energetskoj efikasnosti osnovali smo fond od 10 miliona evra i svi građani Srbije moći će da koriste mikro kredite do 2.000 evra i to namenski za zamenu prozorske stolarije i postavljanje izolacije u svojim domovima radi uštede energenata. Ako bi se taj projekat do kraja realizovao uštedeli bismo 30 odsto energije za grejanje, a to su dve nove termoelektrane od 450 megavata na nivou cele Srbije - poručio je pomoćnik ministra za energetiku.

Govoreći o ostalim investicijama Prodanović je rekao da je ovo ministarstvo osmislio i projekat za poboljšanje i revitalizaciju daljinskog grejanja, čija je vrednost 21 milion evra, kojim su obuhvaćeni Pančevo, Subotica, Čačak, Valjevo i Užice, te da je kroz taj CARDS program Užicu pripalo 3.8 miliona evra.

Pored toga, on je istakao da je Agencija za energetsku efikasnost izdvojila oko 672.000 evra za užičku Osnovnu školu Stari grad, dve škole u Ivanjici i Priboju, ali i oko 40.000 evra za užički Vodovod.

Za posetu Prodanovića, predsednik opštine Tihomir Petković rekao je da predstavlja "konkretni dokaz podrške Vlade Srbije Užicu i užičkom kraju, jer će se na ovom području realizovati velike investicije u oblasti energetike".

Trafostanica

- U planu je investicija Elektrosrbije iz Kraljeva za izgradnju velike trafo-stanice od 110 kilovolti u užičkom naselju Krčagovo, kako bi se obezbedilo kvalitetno napajanje industrijske zone i tog dela grada. Taj projekat, čija je vrednost 247.5 miliona dinara, za koji se trenutno radi projekat, biće realizovan od 2008. do 2010. godine - najavio je Prodanović.

Modernizacija toplovoda

Milan Sekulić, direktor opštinskog JP Toplota, saopštio je da će se sa 3.8 miliona evra, koliko je Užice dobilo za revizatizaciju i modernizaciju kotlarnica, "modernizovati oko 65 odsto postrojenja i da će time u naredenih dvadeset do trideset godina Užice imati obezbeđeno daljinsko grejanje na gas".

N. Kovačević

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: shadow
Date: 11.12.2006. 13:58:41
majstori iz toplote ovde se smeju kad sam ih pitao kad ce gas. A ljudi iz valjaonice gde je vec stigao isto se smeju kad ih covek pita kad ce gas za nas pucanstvo, tako da... Nece to u narednih pola decenije sigurno.

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: daffy
Date: 12.12.2006. 02:03:16
khm chisto sumnjam ja zivim na carini i pored shkole koju su zavrshili skoro zidaju kotlarnicu za gasovod za sad su napravili samo platfrormu ogromu
koja je do pola ukopana u brdo i izbetonirana sa 2/3 strane

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: shadow
Date: 12.12.2006. 09:51:20
Hah pa jel to ona skola sto se zida 15 godina? smile Zidace se ta jos... Nego ovo su izbori pa da dodaju koju novu ciglucu da narod vidi.

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: shadow
Date: 12.12.2006. 09:52:18
A i ne shvatam sta ce sa tom novom skolom, kad ni ove sada sto postoje ne mogu da upisu dovoljan broj djaka.

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: knezofil
Date: 12.12.2006. 10:54:55
ta skola je predvidjena za medicinsku skolu, (prvobitno je bila osnovna). a cini mi se da je i internat (srednjoskolski dom) trebao da bude u njenom sastavu

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: fon Manštajn
Date: 12.12.2006. 14:58:38
pa mogu da vama kazem da koriscenje gasa, bar iz mog novosadskog iskustva, nije ni malo jeftino...mi smo za garsonjeru 26 kvadrata izdavjali zimi i po cetri pet hiljada sa toplom vodom...sad zamisli stan od 60-70 kvadrata, nije bas primamljivo, zar ne?

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: knezofil
Date: 12.12.2006. 15:13:35
ako uzmes u obzir da centralno grejanje placas preko cele god, a gas dok ga trosis, i da ce imati uticaj na smanjenje zagadjenja... Nije ni losa opcija.
Za stan si vec naveo vise kombinacija. Topla voda je inace skuplja, nego da koristih el.bojler, bar u ns..

Subject: Odg: 'Oće li taj gasovod?

By: fon Manštajn
Date: 13.12.2006. 00:49:18
objasni ti ljudima u  komsiluku da nece morati da spremaju drva za zimu, propade im godisnji "ritual" kukanja i smaranja uz rakiju... smile