Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : CRKVA NA GRADSKOM TRGU ??? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 123

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: Kenny
Date: 08.12.2005. 11:56:58
Sta vi mislite o ovom pomalo cudnom Ilicevom predlogu ??

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: jelenica_ue
Date: 08.12.2005. 12:15:28
umobolno ... kao i sve shto on kaze !

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: pega
Date: 08.12.2005. 12:16:19
To nemoze ! !

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: jjeelleennaa
Date: 08.12.2005. 12:21:33
I ja sam na vasoj strani :!: Bas me intresuje kako je dosao na tu ludu ideju, mada pricali su da ce i kod nas u Cacku na trgu nesto zidati :cry:

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: speed-girl
Date: 08.12.2005. 13:03:04
pa ako je vec TRG nek ostane TRG! ne da se na tom mestu zida nesto.. to nema logike..

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: Pedja
Date: 08.12.2005. 13:24:04
A ko je taj Ilic?

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: jjeelleennaa
Date: 08.12.2005. 14:00:08
: "Pedja"
A ko je taj Ilic?

Kako ne znas ko je Ilic? To ti je
 MInistar za
 Kapitalne
 Investicije ili ti Veljo Ilic

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: velika
Date: 08.12.2005. 15:04:00
Likchina!
Kao shto reche jedna: Nemojte tako, ne znamo da li je izjava bila pre ili posle posete Machkatu. Treba choveka razumeti!
Nego, vishe mi smeta shto je ona nasha jajara cutala, tj. pokushao da bude duhovit, ali, sve u svemu, svelo se na to da se MIKI-ju shlihta!

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: DJ_Uro_UE
Date: 08.12.2005. 16:42:15
Hahaha, moglo mu je pasti na pamet da se otvori josh koja banka na sred trga, ionako ih malo ima...

Ma more muuursh, nema shta da se zida na trgu, trg je trg i onakav kakav je svi ga vole... Nek pochnu neshto da grade, ima da odem tamo i da shtrajkujem gladju danonocjno !  :evil:

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: Ainhoa
Date: 08.12.2005. 20:52:33
Eh... trebalo bi stupiti u kontakt sa urednicima Britanicae. Mislim da Veljina slika moze bez problema da se nadje kao ilustracija pojma umobolnik. (Nek' oproste moderatori na ovom maleckom flejmu Wink, I had a rough day @ work Wink )

Elem, ne cenim da je problem da crkva bude u centru grada... Mislim, i Barcelona je poznata po Sagrada Familia, a ne zaboravimo i Notre Damme i sliche impozantne gradjevine... Ali, koja je verovatnoca da bi Uzice dobilo takav jedan objekat? Let me guess, Velja (K)Ilic bi doshao da prepechenicom zalije temelje, a onda bi, zbog hronichnog nedostatka finansija, tamo gde je nekada bio trg zjapila jedna rupchaga naredni dugi niz godina...

Shto mozda i ne bi bilo loshe, tako bi se lepo "funkcionalno" nadovezala na Mrkonjica baru, i, gle, eto nove turistichke atrakcije: rezervat u centru grada!  Cool Zaista, mozda bi nashi super-pametni opshtinski chelnici mogli da na'vataju ove strendzere da investiraju u to. Vec zamishljam slogan: "Saffari u srcu Evrope!" Ups, ne. "Saffari u srcu Balkana" (ipak Balkan nije Evropa, zar ne?  :wink: ). Jes' da ima osnovna shkola i vrtic u blizini, ali koga briga... Dacemo mi strendzerima imunitet, pa i ako koknu neshto drugo osim krokodila, nema veze. To ce regulisati preko zalogaja na rachun opshtine.

Ponovo se izvinjavam moderatorima na ovolikom flejmu na konto opshtinara, ali pomalo mi bode ochi chinjenica da svi prichaju o onome shto je Velja izlupetao, a niko da se osvrne na drugi deo govora, u kome je jasno i glasno rekao da magistrala za more nece ici preko Uzica i Zlatibora. Alooo.... To je bila jedina shansa ovog smrdljivog gradica da se razvije... Ovako, ako mislite da je sada uzasno, bice josh gore. A i Zlatibor ce polako da gubi na znachaju, narochito tokom letnje sezone. Doci ce na nivo Tare. Uz razliku da je Tara barem 2 puta jeftinija.  Istina, mali retard Velja je rekao da ce kroz Uzice prolaziti "magistrala za Bosnu" (bash me zanima kada mu je doshao taj trip? "Magistrala za Bosnu?" Osecam da je to smislio u trenutku.)

U svakom sluchaju, dragi moji i drage moje, plashim se da nas chekaju mnogo veci problemi od pitanja da li nam treba josh jedna crkva ili ne...  :?

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: Pedja
Date: 08.12.2005. 22:55:44
Dobro de, ma koliko iziritirani, ne reba da dozvoljavamo da se koristimo niskim recnikom.

Valdja je svima jasno da nijedna prica o prepravci Trga nema osnov. Prvo to mnogo kosta. Drugo.. pa zar je potreban bolji razlog? smile

Ja bih recimo vise voleo da cujem kako je to uspeo neko da dobije pravo da na sred Trga montira limeni bar, bez prethodne javne licitacije, i uz dozvolu da prekopa Trg radi postavljanja instalacija, osim zato sto je blizak rod predsednika Opstine.

Sto se tice autoputa, ako je to tacno, onda komlpletna garnitura u gradskoj vlasti treba da se pokupi sa polozaja, spakuje kofere i netragom nestane iz ovog kraja. Za sve ove godine kako su uzurpirali vlast u Uzicu nisu napravili nista korisno osim zavrsavanja sitnostranackih poslova.

Godinama nas zavlace obecanjima, potenciranjem nekoliko nikad resivih problema i odvlace nam paznju od toga da ceo kraj konstantno i nezadrzivo nazaduje.

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: Pedja
Date: 08.12.2005. 23:18:52
http://www.danas.co.yu/20051208/dijalog1.html#0

Crkva na Trgu

Velimir Ilić, ministar kapitalnih investicija prekjuče uleteo u Užice i digao ga u vazduh, predlogom o izgradnji crkve na ovdašnjem Trgu partizana. Zato su Užičani, odlazeći narednog jutra na posao, zagledali mermernu površinu kojom je do pre četrnaest godina dominirao bronzani spomenik Josipa Broza Tita, sve padajuću u nesvest od okretanja glavama ulevo i udesno zamišljajući Veljinu doktorsku disertaciju u neimarstvu.Pored niza ponovo izrečenih obećanja o regionalnoj deponiji, zaobilaznici, auto-putevima, zlatiborskim i mokrogorskim kapitalnim atrakcijama, kamionima, avionima i milionima, ovog puta Velja je prevazišao sebe i komšijama u Užicu ponudio bonus-radovanje: "na mestu sa kojeg je demontiran Tito, trebalo bi namontirati jednu lepu crkvu".

Tako bi Užice, umesto nekadašnjeg partizanskog memorijalnog centra, postalo pravoslavno srpsko svetilište. Bila bi to i kapitalna investicija u izmirenje starih računa partizana i četnika. Urbanista iz Čačka kaže da je užički trg mnogo veliki te da bi na njemu dobrodošla jedna omanja crkva.
Sve je lepo predvideo- kolika bi bila i od čega bi bila, kako bi se uklopila u taj ambijent, zamalo i da rukopoloži užičkog vladiku.

Trg bi bio baš podesan "kao velika porta ove crkve", ali je ostala dilema da ne bi, možda, trebalo "demontirati" stambene zgrade iz centra grada i "namontirati" ih na Kadinjači. Tada bi, valjda, bilo i dovoljno prostora da se, uz crkvu na trgu, podignu i manastirski konaci.

Veliki zidar daće ministarske pare, a Užičani tešku mehanizaciju, pa nek crknu svi dušmani. Ima da se zna kad Veljo gradi! Kao megamarketi u Čačku , i buduća crkva u Užicu, radila bi, reče Veljo, non-stop, da bi mnogobrojni grešni Užičani imali dovoljno vremena da se Bogu mole i pale sveće. I noću i danju.

I stvarno, a što ne bi moglo? Ako je Veljo voljan, Užičani bi ga proglasili ktitorom crkve Svetog Josipa Bronzanog na Trgu partizana. Jer, zašto se i naši potomci ne bi svađali i tukli?

Treba im ostaviti nešto da i oni demontiraju, premeštaju i montiraju. Čime bi se inače bavili, a i čemu uopšte služe ministri za kapitalne invesiticije. Ništa nam nije sveto, samo je glupost večna.

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: Pedja
Date: 08.12.2005. 23:20:14
http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2005/decembar/07/V-07-07122005.shtml

CRKVA UMESTO TITOVOG SPOMENIKA

UŽICE - Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, juče je, pošto je na magistrali prema Zlatiboru otvorio dva obnovljena mosta, istinski iznenadio Užičane predlogom da se na centralnom gradskom trgu, na oko 300 metara od postojeće crkve sv. Đorđa, podigne još jedna crkva! Predlog ministra došao je usred rasprave koja se vodi u gradu posle predloga SUBNOR-a da se na ovaj trg vrati Titov spomenik demontiran 1991. godine.

- Meni su stručnjaci rekli da je trg u Užicu veliki i glomazan. Užice nema potrebu za tolikim trgom i tu može da se uklopi crkva. Mi smo želeli da raspišemo konkurs, uključimo urbaniste i arhitekte Srbije. Svi smatraju da bi taj trg, koji je prelep, ukrasila jedna predivna crkva, kao što je u svim gradovima u svetu - rekao je ministar Ilić na sastanku u SO Užice.

- Da crkvu postavimo tamo gde je bio Tito, pa da izginemo s borcima - uzvratio je ministru jedan od Užičana prisutnih na sastanku.

- Ne treba da ginemo, ali ambijent na trgu je predivan, jer je bio predviđen spomenik i ceo kompleks, ali spomenik je demontiran. Radi nekog pomirenja i četnika i partizana i svega ostalog ne bi bilo loše da se tu namontira jedna prelepa crkva, koja bi se uradila od specijalnog kamena kako bi se uklopila u ambijent trga. Vi treba da razmislite o tome - rekao je ministar, dodajući da bi na taj način "trg bio jedna ogromna crkvena porta".

Inače, posle Ilićevog predloga, neki od prisutnih Užičana izneli su "amandmane" na Ilićev predlog. Jedan od zanimljivijih bio je da se crkva nazove crkva Svetog Tita, a mogao je da se čuje i predlog da se Titov spomenik vrati na trg, a oko njega izgradi crkva...

(Z. Š.)

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: Pedja
Date: 08.12.2005. 23:25:33
http://www.politika.co.yu/prekjuce/tekst.asp-t=25223&r=40.htm

УЖИЧАНИ ЗАТЕЧЕНИ ПРЕДЛОГОМ МИНИСТРА

Црква на Тргу партизана

УЖИЦЕ – Министар за капиталне инвестиције Велимир Илић предложио је јуче, приликом разговора са руководством ужичке Скупштине општине, да се на градском тргу у Ужицу, који још увек носи званично име Трг партизана, направи црква. По његовом мишљењу, овај простор је довољно велики да би један леп храм ту могао бити подигнут (заправо монтиран) и да би тиме био украшен читав трг и сав амбијент.

– Желимо то да урбанистички решимо, да укључимо најбоље архитекте и урбанисте који би ово осмислили. Спреман сам за сарадњу у вези с овим питањем, а идеја за градњу цркве на ужичком тргу је, по мени, одлична. Тим објектом би се ставила тачка на развој трга. Црква је, ипак, обележје и симбол нашег православља, и ради партизанско – четничког и сваког другог помирења ваља то урадити. А трг би био огромна уређена црквена порта. На вама Ужичанима је да то размотрите – казао је Велимир Илић, обраћајући се ужичком председнику општине Мирославу Мартићу.

Тај предлог изненадио је присутне, тим пре што се ових дана у локалној јавности све чешће чује иницијатива да се на Трг партизана врати велики споменик Јосипу Брозу Титу, који је са овог простора склоњен и смештен иза зграде ужичког Народног музеја 1991. године. За ту иницијативу посебно се залажу чланови СУБНОР-а и партија левице, а сада је, ево, пред Ужичанима прилика да размишљају и о сасвим друкчијем, министровом предлогу.

Б. П.

Subject: CRKVA NA GRADSKOM TRGU ???

By: Ainhoa
Date: 10.12.2005. 19:08:12
Ali, gospodo, ja insistiram, Velju treba lobotomizirati, tek da se malo primiri...
Ja zaista ne mogu da verujem da jedan chlan Vlade bupne ovakvu jednu glupost...
Veljo, hands off Trg!!!! Drzi se onoga shto jedino umesh i opravdaj svoj nadimak iz ranih politichkih dana... Velja "Lampek"...