Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Turica opet poplavljena - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Turica opet poplavljena

By: Pedja
Date: 21.03.2006. 23:36:41
http://www.blic.co.yu/danas/broj/strane/srbija.htm

Višegodišnji problem užičkog naselja Turice

Močvara na sportskim igralištima

UŽICE - Umesto sportskih igrališta, pred kućama nam je smrdljiva močvara. Apelovali smo kod nadležnih u opštini, izvodili televizije da snime našu muku, kumili sve koji mogu da nam pomognu, ali još se niko nije smilovao i obezbedio nam pristojne uslove za život.

Tako već godinama - kažu građani Mesne zajednice Turica u Užicu, pritisnuti problemom izlivanja otpadnih voda iz kanalizacionog kolektora.

Usled pucanja kanalizacione cevi, nekoliko hektara opštinskog placa uz reku Đetinju, na kome se nalaze dva fudbalska igrališta i teren za male sportove, prekriveno je vodom. Da zlo bude veće, uz poplavu iz kanalizacije ovih dana stiglo je i topljenje snega i dodatno podiglo nivo vode na potpljenom terenu.

Sve ovo dešava se na placu predviđenom za izgradnju zatvorenog bazena, u daljoj perspektivi i velikog sportskog kompleksa, na igralištima gde treniraju mlađe selekcije užičkih fudbalskih klubova i gde razonodu nalaze mladi iz ovog dela grada. Sneg je u Turici okopnio i otkrio prizore gradskog rugla.

- Mi smo, očito, građani drugog reda. Ne možemo da shvatimo da sve ove godine problem fekalnog kolektora nije rešen. Najgore je uveče kada se od smrada ne može napolje. S prvim mrakom ni prozore ne možemo da otvorimo. Pravi kućni pritvor! Umesto da se tu skupljaju deca i igraju, leti ova poplavljena igrališta postaju raj za komarce, zmije i pacove - očajna je Kosa Gligorijević, meštanka Turice čije se dvorište nalazi tik uz poplavljenu zemlju.

Milan Nikolić, rukovodilac sektora za izgradnju i održavanje vodovodne i kanalizacione mreže u JKP „Vodovod“, kaže za „Blic“ da zbog zagušenja glavnog fekalnog kolektora dolazi do izlivanja vode i poplave na terenu.

- Problem je to što ovde nije izvedena kišna kanalizacija, zapravo ona je sastavljena sa fekalnom, što nije smelo da se uradi. Meštani su na divlje spojili oluke svojih kuća sa fekalnim priključcima. Zato se sav otpadni materijal, poput rizle, peska ili zemlje, sliva u fekalni kolektor koji je malog profila, i u njemu dolazi do zapušenja, što izaziva izlivanje otpadnih vode - objašnjava on.

Nikolić navodi da ekipe „Vodovoda“ često intervenišu zbog izlivanja, ali problem se na taj način ne može trajno rešiti.

- Jedino rešenje jeste da se razdvoje kišnica i fekalne vode, odnosno da se izgradi kišna kanalizacija - napominje Milan Nikolić.

Predsednik mesne zajednice Milija Ristanović kaže da je ovim povodom Turicu u ponedeljak posetila delegacija opštine. Opštinari su, kaže Ristanović, obećali da će krajem godine početi kompletna rekonstrukcija kanalizacije u ovom delu Užica.

Vladimir Lojanica

Subject: Turica opet poplavljena

By: Top
Date: 22.03.2006. 01:05:17
Ochito nam ne treba tamo bazen .. .Samo treba da ograde vec postojecu stajacu vodu ...i eto kupanja smile
I da ... moraju naplacivati ulaz .. smile

Subject: Turica opet poplavljena

By: doreta
Date: 22.03.2006. 01:19:41
Da, samo nam jos treba da idemo u Turicu da se kupamo.....  dovoljno je sto sam svake godine u gimnaziji isla tamo na skolski kros....    :wink:
  Salu na stranu, ovo je zaista ozbiljan problem. Kao i uvek gradske vlasti neblagovremeno reaguju.... Ljudi se zale... To dobije na "popularnosti".... I na kraju nista.... Grozim se vise...

Subject: Turica opet poplavljena

By: Pedja
Date: 22.03.2006. 08:14:55
Mislim  da je problem plavnosti Turice malo ozbiljniji. Teren je takav da se tu prirodno stvara "jezero". Nivo tla je prakticno na nivou reke a to znaci da podzemna voda vrlo cesto izlazi na povrsinu.