Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : DRAŽIN LONAC - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: DRAŽIN LONAC

By: Pedja
Date: 06.04.2006. 12:18:26
http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2006/april/02/N-01-02042006.shtml

DRAŽIN LONAC

Milijan Stojanić izdaje "Četnički kuvar", u kojem će se naći recepti za "Čiča Dražin pasulj", a biće tu i "slatka pita Milke Ravnogorke"

UŽICE - Do početka maja i četničkog sabora na Ravnoj gori, iz štampe bi trebalo da izađe prvi "Četnički kuvar", delo najpoznatijeg srpskog kuvara Milijana Stojanića iz Kosjerića. Milijan se sprema da otvori manje poznati deo ravnogorske istorije - šta se kuvalo u četničkim kazanima.

Uz činjenicu da je kosjerićki kraj oduvek bio četnički, dodaje još autor dodaje još jedan razlog što se upustio u ovaj posao:
- Đed je za vreme Drugog svetskog rata bio pomalo u svim vojskama, pa i u četnicima...

U knjizi će se, najavljuje Milijan, pored ostalih naći i recepti za "Čiča Dražin pasulj sa suvom steljom", za "Kalabićevu sječorečku pitu sa sirom", za "popa Đujića pastrmku", za "ovčetinu Boža Javorca", a biće tu i recept za "slatku pitu Milke Ravnogorke", kao i za razne vrste nezaobilazne gibanice.

- U četničkim kazanima kuvalo se ono što su ravnogorci dobijali ili uzimali od domaćina kod kojih su bili, od svojih jataka, i ono što su mogli da nađu u prirodi. Jednostavno, živeli su od danas do sutra. I moja knjiga, prvi domaći "Četnički kuvar", biće upravo tako koncipirana. U njoj će biti recepti jela, koja se spremaju od tih sastojaka - kaže Milijan.

Svojevremeno, Milijan je među prvima mirio četnike i partizane, odnosno njihove kuhinje, jer je u jednu od svojih knjiga pored nekoliko četničkih recepata stavio i "Titovu štrudlu s makom". Da kašika i pun tanjir teško mogu imati stranku i političko opredeljenje Milijan dokazuje i svojim primerom - trenutno je zvanično registrovan u članstvo 19 srpskih političkih stranaka. Kako je koja stranačka delegacija svraćala u njegovu kafanu, posle ručka odmah bi Milijana učlanili u svoje redove, a on se nije ni od koga branio.

Milijan Stojanić ovog proleća sasvim ozbiljno sprema i serijal od 20 knjiga u kojima će se naći 2.000 originalnih probranih domaćih recepata. Jedna knjiga biće posvećena i jelima s Mećavnika. Jela u toj knjizi nosiće imena po junacima filmova Emira Kusturice, a već sada se zna da će se jedan od recepata zvati "ciganski kotlet baba-Ljubice".

I sam Kusturica biće u knjizi zastupljen s jednim jelom. Naime, omiljeno Milijanovo jelo "čarlama" sada će nositi ime "Kustina čarlama", a od svih ostalih čarlama koje se gotove po raznim krajevima razlikovaće se po tome što će ova Kustina biti začinjena lekovitim travkama koje rastu po Mećavniku u Mokroj gori.