Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : ĐILAS: Zaustaviti odumiranje sela - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: ĐILAS: Zaustaviti odumiranje sela

By: Pedja
Date: 15.05.2006. 13:35:06
http://www.danas.co.yu/20060513/hronika1.html#1

ĐILAS:  Zaustaviti odumiranje sela

Dragan Đilas sa učenicima OŠ "Bogosav Janković" u Kotromanu

Užice - U okviru akcije "Probudimo Srbiju", direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas posetio je juče izdvojena odeljenja osnovnih škola u užičkim selima Kotroman, Nikojevići i Ljubanje i uručio prigodne poklone. On je prilikom predaje poklona učenicima škole "Bogosav Janković" u Kotromanu istakao da je pokrovitelj ove akcije predsednik Republike Boris Tadić, a da je njen cilj prevazilaženje velike nesrazmere u razvijenosti područja Srbije, što za posledicu ima napuštanje čitavih regiona i njihovo odumiranje.

- Cilj akcije nisu samo televizori, kompjuteri i ostali pokloni, već da deca osete da neko o njima brine. Svedoci smo da se borimo za teritorije poput Kosova i Metohije, dok veliki deo Srbije ostaje prazan jer ga sami napuštamo - rekao je Đilas, ističući da je ovakvoj deci "najvažnije obezbediti školovanje kako bi postali bolji ljudi, ali i bolji lekari, inženjeri, pa i političari".

Na poklonima su se zahvalili predsednik užičke opštine Miroslav Martić i učiteljica Rada Turudić. Đilas je prethodnog dana posetio seoske škole u Zarožju, Rastištu i Zaovinama u opštini Bajina Bašta i takođe uručio prigodne poklone.

Inače, od početka akcije, oktobra prošle godine, tim Narodne kancelarije prešao je više od 5.000 kilometara i obišao 40 sela sa izdvojenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji.

N. K.

Subject: ĐILAS: Zaustaviti odumiranje sela

By: doreta
Date: 15.05.2006. 13:50:36
Zlatiborska sela su neshto predivno.... Ja imam vikendicu u Krivoj Reci, selo kod Machkata. Tamo sam provela veci deo svog zivota, gde god da odem da zivim uvek cu rado odlaziti gore. Selo je dushu dalo za seoski turizam, mislim da se sve vishe radi na tome. Omladina i iz K.Reke ne bezi u grad vec ostaje na selu, a i zashto bi. Bogato selo, toliko obradive povrshine, imaju kompletnu mehanizaciju, ti su i shkole, Zlatibor, Uzice, Chajton blizu. Mojih par drugara je izrazilo zelju da bi rado ziveli gore. Shta da kazem osim da je moja KREKA ( ja je tako zovem) sjajna!!!!!!!!!!  Cheesy