Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Nemački hirurg operisao u Užicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Nemački hirurg operisao u Užicu

By: Pedja
Date: 22.05.2006. 12:00:27
http://www.blic.co.yu/arhiva/2006-05-19/strane/srbija.htm#6

Prva laparoskopska operacija na ginekološkom odeljenju

Nemački hirurg operisao u Užicu

UŽICE - Na ginekološkom odeljenju užičke bolnice juče su prvi put urađene operacije uklanjanja materice laparoskopskim putem. Dva hirurška zahvata metodom bez operativnog reza trbušne duplje izveo je nemački hirurg Volfgang Cupke sa klinike Tibingen.

Po prvi put iz bolničkog hirurškog bloka tokovi operacije prenošeni su putem video linka na Internetu. Zahvat su na video-bimovima pratili učesnici seminara invazivne operativne tehnike u ginekologiji u hotelu „Omorika“ na Tari, kao i zaposleni u užičkoj bolnici.

- Ovakav laparoskopski zahvat je savremena operacija sa minimalnim bolom i minimalnim gubitkom krvi i utroškom medicinskog materijala. Pacijentkinja će za dva dana biti kod kuće, a već u ponedeljak može na posao.

U klasičnim zahvatima pacijenti leže mesec dana, a radno su sposobni tek za dva meseca. Operacija ima i estetski značaj zbog malog reza - objasnio je užički hirurg Vlade Stamenić, rekavši da će biti sve učinjeno da bolnica do kraja godine dobije instrumente za ovakve vrste zahvata.

U užičkoj bolnici laparoskopija se radi već dve godine, i to na žučnoj kesi i jajovodima, ali hirurška intervenijca dr Cupkea bila je prva ginekološka operacija. Direktor Zdravstvenog centra, dr Darko Marinković najavio je da će užički hirurzi uskoro ovladati ovom tehnikom.

V. Lojanica

Subject: Nemački hirurg operisao u Užicu

By: Pedja
Date: 22.05.2006. 12:05:26
http://www.politika.co.yu/nakjuce/tekst.asp-t=29097&r=110.htm

ПОДУХВАТ У УЖИЧКОЈ БОЛНИЦИ

И камера у стомаку

Оперативни захват, који је сликом директно преношен, извео стручњак светског гласа др Волфганг Цупке
   

УЖИЦЕ – У Општој болници у Ужицу јуче је први пут изведен савремени оперативни захват код лечења женских гениталних органа – уклањање материце без оперативног реза минималном инвазивном оперативном техником. Оперисао је проф. др Волфганг Цупке, стручњак светског реномеа из клинике Тибинген у Немачкој, а подухват је преношен и могао се видети на интернету.

Урађено је ово у склопу одржавања међународног симпозијума о минималним инвазивним оперативним техникама у гинекологији, који се управо одржава на Тари. Пренос две операције коју је обављао др Цупке, могли су на видео биму да прате и учесници тог симпозијума у хотелу „Оморика” на Тари, као и здравствено особље ужичке болнице и новинари у сали болничке библиотеке у Ужицу. Видео пренос обавио је локални интернет провајдер, ужички „Контролпоинт”, а помоћ и подршку пружили су запослени са Медицинског факултета у Крагујевцу.

– Овакве операције до сада нису рађене у нашој болници и ово је први пут да страни стручњак код нас оперише, а надамо се да ће наш лапароскопски тим брзо савладати ову технику и почети да је примењује – казао је др Дарко Маринковић, директор Здравственог центра Ужице.

Док се, преко камере убачене у стомак пацијенткиње, могло видети како тече операција, др Владимир Стаменић је објашњавао да је реч о савременом оперативном захвату рађеном ендоскопском хирургијом, са минималним резом. Предности таквих хистеректомија у односу на класичне операције јесу у томе што су бол и губитак крви минимални, а опоравак пацијенткиње веома брз, која свега два дана остаје у болници. У овој ужичкој установи се, иначе, последње две године већ раде самосталне лапароскопске операције, жучне кесе и гинеколошке на јајнику и јајоводу, али ове су новост.

Такође, још један значајан догађај збио се јуче у ужичкој болници. Овде је завршено преуређење одељења неурологије, у оквиру обнављања болница у Србији средствима Европске инвестиционе банке. Неурологија у саставу Интернистичког блока ове болнице добила је више простора за пацијенте, јединицу за интензивну негу, повећан број мокрих чворова и друго.

Б. Пејовић