Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Suve slavine zbog bakterija iz fekalija - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Suve slavine zbog bakterija iz fekalija

By: Pedja
Date: 12.06.2006. 20:21:57
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/06/08/srpski/RG06060205.shtml

Više od 500 domaćinstava u naseljima iznad Užica ostalo bez vode za piće

Suve slavine zbog bakterija iz fekalija

UŽICE - Više od 500 domaćinstava na Beloj Zemlji i Zabučju, u naseljima Vučkovići, Nenadići, Tamburići, Pjevčevo brdo, Negovanovići, Prljevići, Đurići, Mićevići i Čarapići, iznad samog Užica, ostalo je bez vode jer je rešenjem Sanitarne inspekcije, zbog utvrđenog prisustva bakterija fekalnog porekla, zabranjena upotreba vode sa vodovoda Bela Zemlja - Zabučje. Ovaj vodovod ostaće zatvoren dok se ne izvrši hemijsko čišćenje vodovodnih postrojenja, a za to vreme građani će vodu dobijati u cisternama, sa gradskog vodovoda iz Užica. Da sve bude još gore, Milenko Mićević, predsednik Režijskog odbora vodovoda Bela Zemlja - Zabučje tvrdi da je od 2003. godine do danas užički Zavod za zaštitu zdravlja 19 puta ispitivao vodu iz ovog vodovoda i da je čak 14 puta utvrđeno da je ona neispravna. Ispitivanja su pokazala da je voda iz ovog vodovoda ili hemijski ili mikrobiološki neispravna, a najčešći uzrok bila je povećana mutnoća vode i prisustvo bakterija fekalnog porekla.

- Poslednji put uzorak vode je uzet 3. maja, ali smo tek pre neki dan obavešteni da je neispravna - kazao je Mićević.

- Kao da smo građani drugog reda, kao da živimo u 18. veku. Umesto da dočekamo priključke na gradski vodovod, doživeli smo da pijemo zatrovanu vodu i da se snabdevamo iz cisterni - ogorčeni su građani naselja koja su ostala bez vode. Inače, naselja na Beloj Zemlji već godinama tišti problem sa vodom, a naročito leti, a u domaćinstvima su gotovo svakodnevno suve slavine.

- Platili smo po 800 evra, koliko su od nas tražili iz opštine, da bismo se priključili na gradski vodovod. Mi smo naše izmirili, ali oni svoje nisu. Svake godine obećavaju da će sekundarna mreža biti dovedena do nas, ali od toga još nema ništa - kaže Dobrivoje Nenadić, penzioner sa Zabučja.

Z. Š.

Subject: Suve slavine zbog bakterija iz fekalija

By: Pedja
Date: 12.06.2006. 20:27:42
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/06/10/srpski/RG06060204.shtml

Zavod za zaštitu zdravlja u Užicu optužuje Režijski odbor

Kriv za zagađenu vodu

Vlasnicima vodovodnog objekta treba najviše dva dana da postrojenje dovedu u red. Međutim, oni to nisu uradili već pokušavaju da odgovornost svale na drugoga

UŽICE - Iz Zavoda za zaštitu zdravlja u Užicu i Sanitarne inspekcije stanovnicima naselja Bela Zemlja iznad Užica, koje je već četiri dana bez pitke vode, poručeno je da je Režijski odbor vodovoda Bela Zemlja - Zabučje kriv što su stanovnici ovog naselja pili bakteriološki neispravnu vodu. Meštani Zabučja, LJubanja, i Bele Zemlje početkom ove sedmice, kada su ostali bez vode za piće, rekli su da je uzorak vode na ispitivanje uzet 3. maja, a oni su tek 2. juna obavešteni da voda u njihovom vodovodu nije ispravna, odnosno gotovo mesec dana pili su zagađenu vodu.

Sanitarni inspektor iz Ministarstva zdravlja Zvonko Platiša rekao je juče da su sanitarci na vreme reagovali, a na pitanje zašto je rešenje o zabrani korišćenja vode doneto tri nedelje pošto je užički Zavod za zdravstvenu zaštitu ustanovio da je voda zagađena, inspektor je odgovorio:

- Posle procesa dogovaranja i usklađivanja, i na osnovu propisa Sanitarna inspekcija donela je rešenje o zabrani korišćenja vode. U ovom slučaju krivi su isporučioci vode jer nisu postupili po merama koje im je predložio Zavod za zaštitu zdravlja - rekao inspektor. On je dodao da vodovodom Bela Zemlja - Zabučje upravljaju ljudi koji nisu stručni za taj posao. Načelnik okružne Sanitarne inspekcije doktor Snežana Tadić rekla je da u predlogu mera koje je 12. maja inspekciji dostavio Zavod za zaštitu zdravlja nije bilo naznačeno da vodovod treba da se zatvori.

- Vlasnicima vodovodnog objekta treba najviše dva dana da postrojenje dovedu u red. Međutim, oni to nisu uradili već pokušavaju da odgovornost svale na drugoga - rekla je dr Tadićeva.

Iako je Milenko Mićević, predsednik Režijskog odbora vodovoda Bela Zemlja - Zabučje, ranije rekao da odbor nije dobio nikakav dopis od Zavoda za zaštitu zdravlja da je voda neispravna, u ovom Zavodu tvrde suprotno. Prema rečima doktora Olivere Janjić, Zavod je ispoštovao zakonsku proceduru i 12. maja nalaze je uputio na adresu Sanitarne inspekcije i Režijskog odbora.

- I nalaze i predlog mera uredno smo uputili vlasnicima vodovoda i oni su bili dužni da to sprovedu, a to nisu učinili. Epidemiološka situacija je pod kontrolom i nema obolelih od crvenih bolesti sa tog područja. Voda se može koristiti za piće, ali posle prokuvavanja - rekla je juče doktor Olivera Janjić.

Z. Šaponjić

Subject: Suve slavine zbog bakterija iz fekalija

By: jelenica_ue
Date: 12.06.2006. 20:44:11
nije ni chudo shto se ovo dogodilo ,septichke jame su u svakom dvorishtu uz same cevi od vode ... jame prelivaju , otpadne vode se ispushtaju gde ko stigne (samo da je dalje od kuce) ...

prava je sreca shto se niko nije zarazio.