Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Ужичани се сећају мајстора трубе - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Ужичани се сећају мајстора трубе

By: Pedja
Date: 08.08.2006. 12:40:31
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=3390

Ужичани се сећају мајстора трубе

Син стопама оца

Дејан Петровић најмлађи мајстор трубе у историји Драгачевског сабора

УЖИЦЕ – Познати ужички трубач Милован Мићо Петровић преминуо је тачно пре шест година, па ће се Ужичани, пригодним меморијалним концертом у четвртак на градском тргу, подсетити на умеће овог мајстора лименог инструмента који је звуке трубе проносио широм света.

 Биће то знак дужног поштовања према прерано умрлом честитом и радном човеку, омиљеном уметнику овенчаном највишим трубачким наградама и признањима. Сећање на њега овом приликом освежиће његови наследници, дувачки оркестар који предводи Мићов син Дејан Петровић, и њихови пријатељи.

Да је Мићо жив, поносио би се синовима Дејаном и Дарком, такође врсним трубачима. Дејану је свега 21 година, а овог лета у Гучи биће проглашен за мајстора трубе, добиће мајсторско писмо као најмлађи мајстор овог инструмента у историји Драгачевског сабора.

Мада млад, Дејан је носилац високих признања сабора у Гучи: Златне трубе прошле године, награде за најбољи оркестар за 2003, највиших награда у конкуренцији младих. Вишеструки је победник Сабора трубача западне Србије, а са својим оркестром, у коме брат Дарко свира тенор, наступао је у многим државама Европе. Радо се сећа награде за прву трубу Српско-баварског сабора у Немачкој, па веома успешног самосталног концерта у Торину. Био је у више наврата пратећи оркестар Светлане Цеце Ражнатовић, а често сарађује и са нашим редитељем Емиром Кустурицом. Оркестар Дејана Петровића увек свирком дочекује најбоље наше спортисте овенчане светским одличјима.

Ужичани кажу: иза Милована Мића Петровића није остала само музика која сведочи о виртуозности овог трубача, већ и наследници достојни очевог умећа. Пред њима је обавеза да успесима наставе где је Мићо стао: у музици, раду, популарности, честитости...

Б. П.

[објављено: 08.08.2006.]