Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Uzice u nacionalnom investicionom planu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Uzice u nacionalnom investicionom planu

By: Pedja
Date: 05.09.2006. 16:51:01
http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/drustvo.htm

Nacionalni investicioni plan - prioriteti za Srbiju

Obilaznice oko Smedereva Užica, Kraljeva, Beograda...

U okviru nacionalnog investicionog plana (NIP) Vlada Srbije će ove i naredne godine u različite projekte uložiti 1,6 milijardi evra. Najviše novca namenjeno je saobraćajnoj infrastrukturi, a najznačajniji projekat je izgradnja obilaznice oko Beograda - Ostružnica-Orlovača. Pored Beograda, obilaznice će dobiti i Smederevo, Užice, Kraljevo, Novi Pazar...

Izgradnja obilaznice oko Beograda trajaće dve i po godine, a ukupna vrednost projekta je 150 miliona evra. Petinu tog novca Vlada će obezbediti iz privatizacionih prihoda, a ostatak iz međunarodnih kredita. U okviru ovog projekta Vlada će po milion evra izdvojiti za izradu generalnih projekata dve izuzetno važne saobraćajnice - mosta preko Dunava kod Vinče i deonice autoputa Bubanj Potok - Vinča - Pančevo - Banatsko Novo Selo.

Zahvaljujući sredstvima NIP-a, rasterećenje saobraćaja mogu da očekuju i stanovnici više gradova u Srbiji, a biće izgrađena i četiri nova mosta među kojima je najvažniji most preko Save kod Sremske Rače, čija će izgradnja koštati šest miliona evra.

Za modernizaciju graničnih prelaza biće utrošeno 10,5 miliona evra, rekonstrukcija Ostružničkog železničkog mosta koštaće 2,5 miliona, a adaptacija aerodroma u Ponikvama kod Užica 1,5 miliona evra.

Više od 80 miliona evra biće potrošeno za izgradnju i sanaciju jako važnih deonica magistralnih i regionalnih puteva. Ovi projekti su posebno važni jer će njihovom realizacijom umnogome biti olakšan saobraćaj do Crnogorskog primorja, bilo da je reč o trasi preko Zlatibora, Novog Pazara ili preko Mokre Gore, i dalje preko Bosne.

I konačno u okviru NIP-a više od 85 miliona evra biće uloženo za izgradnju i sanaciju lokalnih putnih pravaca u 143 opštine Srbije. Većim gradovima namenjeno je od 1,2 do 2,4 miliona evra (Niš, Kragujevac), a manjim od 300.000 do milion evra.

Izuzev projekata obilaznice oko Užica i Iriga, te rekonstrukcije Ostružničkog železničkog mosta, za čiju će realizaciju biti potrebna 24 meseca, svi ostali projekti trebalo bi da budu završeni u roku od godinu ili nešto više dana.

B. Krivokapić