Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Sevojno (see the full version of Sevojno)
Oreska - Užice : Struja pobila konje - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Struja pobila konje

By: Pedja
Date: 21.09.2006. 11:19:59
http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/srbija.htm#6

Tuga u domaćinstvu braće Marić

Užičke rabadžije oplakuju konje

UŽICE - Braća Marić, Krsta (52) i Branislav (46), koji su za dlaku u ponedeljak izbegli smrt, ne mogu da se raduju što su ostali živi i zdravi. Tuguju za konjima Sokolom i Cvetkom koje je pre neko veče ubila struja dok su sa Krstom i Branislavom, po ko zna koji put, bili u rabadžiluku.

Vraćali su se Krsta i Branislav iz šume na Lokvi iznad Sevojna prema kući u Gornjoj Lazovini, kada su konjskom zapregom punom drva naleteli na otkačenu žicu niskonaponskog voda koja se neprimetno preprečila preko puta. Pokosila je struja konje, a Mariće sreća ostavila u životu.

- Nema više Sokola i Cvetka. Bili su nam k’o najrođeniji. Sedam godina smo rabadžijali i krvavo provodili dane, a sad dočekasmo da ih mrtve zakopavamo na smetlištu. Poslednjih 25 godina gajimo konje i sa njima zarađujemo, ali takvih lepotana ne bi nadaleko - jadaju se Krsta i Branislav u dvorištu trošne porodične kuće u Velikoj Lazovini nedaleko od Užica.

Pošto su ostali bez konja hranitelja, teška vremena očekuju domaćinstvo Marića. Krsta, radnik Fabrike „Sinter“, i Branislav u invalidskoj penziji, obojica neženje, pričaju samo o Sokolu i Cvetku. Svojataju ih kao članove familije. Ne pomišljaju da su i oni sa konjima mogli stradati.

- Počela je kiša i morali smo da napustimo šumu. Na putu prema kući, pred izlazak na asfaltni put, odjednom pade Soko. Mislio sam da se sapeo pa siđoh s kola da mu pomognem. Uhvatih ga za lanac, ali tada mene udari struja i baci unazad. Dok sam došao sebi, i Cvetko je ležao na kaldrmi. Nesrećnici, pali jedan preko drugog - priča Krsta i pokušava da sakrije suzu.

Veterinarski inspektori izašli su na lice mesta. Procenili su da oba konja vrede 3.200 evra, a nadležni iz EPS-a obećali su da će nadoknaditi štetu.

- Mi konje moramo nabaviti, taman nam pare i ne isplatili. Bez rabadžiluka ne možemo. Ali očekujem da će epsovci biti ljudi i obeštetiti nas što pre, da se ne vučemo po sudu. Ako li budu zatezali i odugovlačili, tužićemo ih i za pretrpljeni strah i tražiti da nam isplate sve izgubljene rabadžijske dnevnice do zadnjeg dinara - kažu odlučno Marići.

V. Lojanica

Subject: Odg: Struja pobila konje

By: mmance
Date: 07.07.2010. 18:56:01
Kakva je sad situacija sa ovim slucajem? Jel je EPS platio ili nije??? Jel zje upucen neko?