Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Ново читање историје у Ужицу - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Ново читање историје у Ужицу

By: Pedja
Date: 22.09.2006. 10:43:54
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=7229

Ново читање историје у Ужицу

Кокарде уз петокраке

У две заједничке изложбене сале са симболима партизанске револуције стижу фотографије, документа, оружје Дражиних бораца
Сређивање музеја за нову поставку
(Фото С. Јовичић)

УЖИЦЕ – У Ужицу, срцу чувене, некад толико помињане Ужичке Републике, оној деценијама важећој званичној ратној историји – писаној црно-бело, где су партизани обавезно позитивни, а четници негативни ликови – изгледа да је дефинитивно истекао рок трајања. Овдашњи Народни музеј, у чијим одајама је око три милиона посетилаца видело сталну поставку „Музеј устанка 1941.”, окренуо се новом времену и историјским тумачењима. Одлучио да ту поставку преуреди, спајајући наизглед неспојиво – партизане и четнике, Титове и Дражине борце. Њихову борбу, документа, предмете, фотографије, оружје. И то све у две заједничке музејске сале, доскора симболима партизанске револуције.

Знана је многима зграда ужичког музеја крај које стоји немачки тенк. Е, у њој се, још од 1961. године, све донедавно налазила та музејска поставка пуна свакојаких сведочанстава из времена рата и Ужичке Републике, наравно посматрана очима партизанске идеологије. Са аутентичном Титовом спомен-собом, радним собама чланова Врховног штаба, партизанским оружјем и муницијом, мноштвом експоната и о априлском рату, окупацији Краљевине Југославије, терору окупатора. Посетиоци из свих крајева бивше СФРЈ, њих некад и по 150.000 годишње, деценијама су гледали изложено, читајући, уз остало, и таблу са Титовим речима на којој пише да се Ужичани могу поносити што је „Ужице колијевка наше нове социјалистичке народне власти”.

У тој колевци се, међутим, ових дана друге мисли и послови љуљају. Оно што се налазило у те две сале у тој згради сада је склоњено, испражњене су сасвим, па мајстори потпуно преуређују сав тај простор. Прави се нова партизанско-четничка музејска поставка, чији је радни назив „Антифашистички покрет у Србији 1941.”. По одлуци Управног одбора овог музеја, новцем Министарства за културу Србије.

Директор ужичког Народног музеја Живан Радовановић каже да ће се у овој години завршити преуређење приземља музејске зграде крај које се налази тенк. У њој ће, једни поред других, бити експонати партизанске и четничке борбе из 1941. године, и то без фаворизовања било које стране. Све изложено у сталном преплитању те две војске, симболима помирења. А још се крајем осамдесетих прошлог века о овоме овде размишљало, да би тек 2003. године, на иницијативу Управног одбора музеја, почеле припреме за преуређење поставке.

– Није ово ни исправљање историје, нити насилно мирење, већ допринос превазилажењу деценијских раскола, помирењу, времену будућем. Не приступамо идеолошки, већ хоћемо да расветлимо чињенице које би требало да приближе сукобљене стране. Да српски народ коначно превазиђе раскол и сукоб, о коме се и дан-данас ломе копља – објашњава Радовановић, додајући да је ужички музеј на путу да уђе у светску асоцијацију музеја мира, па је и ова поставка део тог пута.

По речима музејског саветника Богића Красића, који у овом музеју руководи тим пројектом, досадашња поставка Музеја устанка је у сваком погледу била превазиђена и застарела. Поједине теме нису биле довољно јасне, па, рецимо, није ту било фотографије Милована Ђиласа, а да се не говори о недопустиво малој заступљености четничког покрета – на укупно 1.200 метара квадратних поставке у четири сале била је само једна витрина са четничким експонатима, и то у најцрњем контексту, са заставом, камом и натписом „Убићемо, заклаћемо...”.

– Хоћемо новим приступом да нађемо меру у свим тим збивањима. Партизанску поставку преуређујемо, а упоредо се прати, кроз фотографије, документе и друго настајање, и трајање Југословенске војске у отаџбини. Мада смо трагањем установили да је много докумената о четничком покрету некад нестало или намерно уништено, успели смо да прикупимо један број експоната: од докумената о политичком програму Равногорског покрета, фотографија о формирању јединица, до оружја, делова опреме, обележја, униформи. Ту су и споразуми о сарадњи партизана и четника (има више од 80 таквих споразума у 1941. години), о заједничким акцијама у градовима западне Србије, као и докази о стварању заједничке власти на ослобођеним територијама – истиче Богић Красић.

Кад се до краја ове године заврше послови око прве музејске сале, следеће се иде на спрат музејске зграде. Оданде Титову и друге спомен-собе чланова Врховног штаба неће склањати, али ће читав простор бити прилагођен времену и опремљен у духу помирења. Подухват, у приземљу и на спрату, уз улагања у музејске депое, стаје око 30 милиона динара. И тај важан подухват, за који је научна јавност у Србији већ исказала интересовање, ради се у години када ужички Народни музеј, основан 1946. године (у чијем дворишту је велики споменик Јосипу Брозу склоњен почетком деведесетих са ужичког Трга партизана), обележава шест деценија свог постојања.

Бранко Пејовић
[објављено: 21.09.2006.]

Subject: Odg: Ново читање историје у Ужицу

By: Pedja
Date: 28.09.2006. 10:54:40
http://www.blic.co.yu/blic/arhiva/2006-09-23/strane/srbija.htm#3

Partizani i četnici u užičkom muzeju

Kokarda u Titovoj radnoj sobi

UŽICE - Narodni muzej u Užicu upustio se u istorijsku misiju tako što će izmiriti partizane i četnike. Tačnije, u Muzeju su odlučili da petokraku i kokardu stave pod isti krov. U muzejskoj zgradi, koja je od 1961. godine bila posvećena isključivo NOB-u, sada se priprema nova postavka - „Antifašistički pokret u Srbiji 1941“, koja će obuhvatiti partizanski i četnički pokret.

Kolo istorije se neumorno okreće, pa je došlo vreme da dve vojske ponovo stanu jedna naspram druge, doduše samo eksponatima. Upravni odbor Narodnog muzeja odlučio je da polovinu muzejske zgrade, u kojoj se nalazila Titova radna soba iz vremena Užičke republike i mnoštvo oružja i zapisa iz partizanskih jedinica, posveti četnicima. Vojska Draže Mihailovića do sada je na tom prostoru bila „reprezentovana“ samo jednom vitrinom u kojoj se pored kame i barjaka nalazila parola „Ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće“.

- Odlučili smo da doprinesemo višedecenijskom raskolu i formiramo postavku koja bi obuhvatila oba antifašistička pokreta koja su delovala u Srbiji. Ne želimo da postupimo ideološki, već da rasvetlimo činjenice koje treba da uklone međusobnu netrpeljivost - objašnjava Živan Radovanović, direktor Narodnog muzeja.

Kada poslovi preuređenja muzejskih odaja budu završeni, jedni naspram drugih stajaće partizanski i četnički eksponati. Tako će partizanska kolekcija „odstupiti“ iz jednog dela zgrade i prepustiti je predmetima koji su pripadali „bradatim, zlim četnicima“. Sada je izvesno da će se u novoj postavci naći oficirska torba Nikole Kalabića, četničke šubare, kame, bajoneti, ali i dokumenti koji svedoče o zajedničkoj borbi dve srpske vojske protiv nemačkog okupatora.

- Ušli smo u 21. vek, a ono što je ostalo iza nas ne sme da bude hipoteka koja će nas u budućnosti gušiti. Srpski narod je 1941. godine imao samo jednu želju koja se zvala sloboda. Jedni su put do slobode videli sa kraljem, drugi sa Komunističkom partijom. Sloboda je na kraju došla, ali ostao je sukob poklonika ta dva pokreta - kaže Radovanović.

Postavlja se pitanje šta će se desiti sa delom prethodne postavke i eksponatima koji su prethodnih decenija predstavljali partizansku verziju srpskog ratovanja u Drugom svetskom ratu. Pod znakom pitanja je i kako doći do dokumenata o četničkom pokretu, o kojima se nije vodilo računa i koji su vremenom propadali.

- Partizansku postavku ćemo preurediti. Uporedo sa Titovom vojskom pratimo i nastajanje i delovanje Jugoslovenske vojske u otadžbini. Mada su mnogi dokumenti o četničkom pokretu uništeni, uspeli smo da prikupimo izvestan broj predmeta i fotografija koji svedoče o njemu - ističe Bogić Krasić, rukovodilac projekta „Antifašistički pokret u Srbiji 1941“.

V. Lojanica