Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Policajac pendrekom usmrtio lisicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Policajac pendrekom usmrtio lisicu

By: losmi
Date: 24.09.2006. 21:57:49
Policajac pendrekom usmrtio lisicu

UŽICE - Lisica koja je u petak uveče tumarala naseljem Kameno korito platila je glavom svoj silazak u centar Užica. Životinju, za koju se još ne zna da li je bila besna, usmrtili su policajci u subotu u zoru, udarcima pendrekom.

Tek pošto su bili sigurni da se njihovim kvartom šeta lisica, uznemireni stanovnici Ulice Druge proleterske brigade prijavili su slučaj policiji. Lukava životinja kružila je i krila se oko višespratnica i sportskog igrališta na Kamenom koritu, na zaprepašćenje prolaznika na koje, srećom, nije nasrtala.

A onda je stigla Interventna jedinica i stvar preuzela u svoje ruke. Nemajući kuda, opkoljena u hodniku jedne zgrade, lisica je nasrnula na policajce, ali je naletela na pendrek Miroslava Tešića, koji je zverku tri puta udario po glavi i ubio je.

Policajci su mrtvu lisicu spakovali u najlonsku vreću i ostavili je da „prenoći“ u podrumu zgrade. Mrtva lisica je ujutro predata Veterinarskoj stanici gde će utvrditi da li je životinja bila besna.

V. L.

http://www.blic.co.yu/

Subject: Odg: Policajac pendrekom usmrtio lisicu

By: Kenny
Date: 25.09.2006. 21:06:30
ma da manijaci.. ne gledaju dal je to zivotinja il covek.. nedaj boze da nekog zdomcaju u gradu jadni mogu zavrsiti ko mala lisica..

Subject: Odg: Policajac pendrekom usmrtio lisicu

By: Ainhoa
Date: 26.09.2006. 18:36:10
Heh, Nacionalni park prirode "Kameno korito".  Cheesy

Zezam se... ne verujem da je lisica bila zarazena rabdovirusom, cim je zasla u urbanu (  Cheesy , ovo je jache od mene) zonu. Pre ce biti da je bila gladna, pa je u potrazi za hranom sishla do ljudskih naselja. Uostalom, nije napadala prolaznike, zar ne?

No, ono shto je najtuznije u celoj prichi je "intervencija" policije. Pre svega, chinjenica da je u akciju hvatanja lisice bila angazovana interventna jedinica je tragikomichna. "16.000 policajaca jure Dzordza!" Herojski. Nemam nameru da se bavim "povjesnom" dimenzijom netrpeljivosti izmedju pasa (ko je rekao "kerovi?") i lisica, to je za drugu temu.

Problem je shto je nechiji pileci mozak u uzichkom SUP-u utripovao da je sasvim OK krshiti Zakone ove zemlje, koji su oni, bajdvej, duzni da shtite. Konkretno, rech je o novom dopunjenom Krivichnom zakoniku, prema chijemchlanu 269. muchenje i ubistvo zivotinje predstavlja krivichno delo, za koje je zaprecena kazna od 1 meseca do 3 godine zatvora. I ne samo KZa, vec i odredbi gomile pravilnika i uputstava u postupanju u ovakvim situacijama.

A kao sto vidimo, u konkretnom sluchaju, lisica nije pokazivala znake da je bila zarazena besnilom, niti je nasrtala na prolaznike (shto je jedan od osnovnih simptoma rabdovirusa, ali izgleda da to "najslabije karike" u SUP-u ne znaju).

Znachi, krivichno delo. E, sad, "shta bi bilo kad bi bilo"... Da je lisica bila zarazena, ti diletanti niposhto nisu smeli da je ostavljaju u podrum zgrade. Pobogu, pa tu ima gomila pacova. Evo i jednog scenarija za stanare zgrade: lesh zarazene lisice je prenocio u podrumu zgrade, shto je izazvalo pozitivne reakcije kod lokalnih pacova, koji su u tom chinu tupsona u plavom prepoznali hranu "na izvol'te". I tako su pacovi navalili na lisicu, k'o mutavi. Istina, tom prilikom ce nekoliko pacova da se zarazi rabdovirusom, ali ne mari. Frka ce nastati kada neki pas ili macka lutalica smaze tog pacova, iliti pacov nasrne na psa ili macku. Mislim da je sledeci korak: epidemija. Da skratim, ako zaista dodje do besnila u gradu nakon ovog dogadjaja, i ako se nechije dete zarazi, dobro razmislite koga cete da jurite sa shinterima. Pse lutalice ili kerove.

Najtuznije... zbog ovoga i slichnih deshavanja, iz dana u dan me je sve vishe sramota shto ne samo da sam gradjanin Uzica, vec i drzavljanin Srbije.  Angry

Subject: Odg: Policajac pendrekom usmrtio lisicu

By: Pedja
Date: 26.09.2006. 21:37:27
E da imamo neko udruzenje za zastitu zivotnja sad bi oni mogli da podnesu prijavu protiv tih policajaca... mada mogli bi to da urade i stanari te zgrade.

Subject: Odg: Policajac pendrekom usmrtio lisicu

By: Ainhoa
Date: 26.09.2006. 23:00:26
Ma i da imamo, shta nam vredi? "Orka" i slichne organizacije se "ubishe" od podnoshenja krivichnih prijava, i koliko znam, do sada  je odgovarao samo onaj idiot shto je obesio machku, i ona dva ruralna mutanta, koja su ubila sirotog psa i vukla ga kolima nekoliko kilometara... Shta reci kada chak ni novine nisu htele da objave puna imena tih kretena, vec samo inicijale?

Zivimo u svetu u kome je, na zalost, sasvim OK ubiti machku ili kuche, tek onako, iz zabave... I prosto se chudimo kad neko ode u zatvor zbog toga... Zakon nije problem, samo ga treba sprovoditi prema svima, bili oni seljoberi ili maloletni delikventni, ili "ovlashcena sluzbena lica".

U konkretnom sluchaju ima materijala za ne jednu, vec nekoliko krivichnih prijava... Ubijanje zivotinje, ugrozavanje zdravlja ljudi, nestruchno postupanje sa potencijalnim biohazardnim materijalom...

PS Mozda neko zna, shta se deshava sa projektom uzichkog azila? Koliko sam chula, izvesna gospodja, koja je planirala to da uradi, je navodno bila reshila da od novca od otpremnine kupi plac na kome ce da ga napravi, ali posle toga nishta nisam chula...