Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Dan grada Uzica - 9. oktobar - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Dan grada Uzica - 9. oktobar

By: Pedja
Date: 04.10.2006. 18:28:07
http://www.danas.co.yu/20061004/vojvodina1.html#8

Užice obeležava svoj Dan - 9. oktobar

Za osam dana proslave 800.000 dinara

Užice - Sportskim, kulturnim i zabavnim programima Užice je počelo da obeležava svoj Dan - 9. oktobar. Svečanost je počela pre dva dana uličnom trkom Trofej Užica, a završiće se 10. oktobra otvaranjem izložbe slika akademika Dušana Otaševića u Gradskoj galeriji. Prema rečima Radisava Pantovića, člana Opštinskog veća, za osmodnevnu proslavu Dana Užica iz opštinskog budžeta izdvojeno je 800.000 dinara.

Pored sportskih takmičenja osnovnih i srednjih škola, programa namenjenih deci, krosa Za srećnije detinjstvo, šarade i dečijeg karnevala, Užice će se podsetiti i na važne ljude iz svoje istorije.


Bez kolektivnog venčanja

Prema rečima Radisava Pantovića, člana Opštinskog veća, najviše novca, odnosno 250.000 dinara, bilo je potrebno za atletsku trku Trofej Užica, dok su ostali programi pojedinačno koštali do 40.000 dinara. Novac je bio potreban, kako ističe Pantović, i za troškove boravka gostiju iz ruskog grada Kurska, slovenačkog Ljutomera i makedonskog Velesa. Ove godine izostaće kolektivno venčanje na gradskom trgu jer je tu manifestaciju nedavno otkazala agencija koja je bila organizator, tako da će opština naredne godine preuzeti organizaciju tog sadržaja.


U užičkoj Gimnaziji Istorijski arhiv je priredio promociju knjige Ljubomira Kaljevića Moje uspomene. Kaljević je rođen 1841. u Užicu, a umro je 1907. godine. Bio je političar koji je državne nauke studirao u Hajdelbergu i Parizu. Bio je narodni poslanik, ministar finansija, predsednik Narodne skupštine, predsednik vlade, poslanik Srbije u Bukureštu i Atini, član Državnog saveta i ministar spoljnih poslova od maja do septembra 1903. godine. Bio je član Liberalne stranke, vlasnik lista Budućnost i osnivač Napredne stranke (1881. godine).


Slučajna slava jednog Užičanina

U knjizi Užice s vranama, akademik Ljubomir Simović piše da se "prvi dosad poznati pomen Užica pojavljuje veoma kasno, u jednoj zadužnici iz dubrovačkih spisa u kojoj je zapisano da je 9. oktobra 1329. godine neka Mila, žena nekog Sklavka iz Užica, u nekom sudskom postupku za neku Radoslavu Biserku položila 4 perpera i 8 groša". - Pomenuti Sklavko, koji u ovom postupku i dokumentu samo služi za identifikaciju svoje žene, stekao je tako, pukim slučajem i bez ikakve svoje zasluge, neočekivanu i sve do danas neosporenu slavu prvog Užičanina za koga se zvanično zna, lično i poimenice", piše akademik Simović u knjizi Užice s vranama.Ove godine Užice će se konačno odužiti Josipu Jehlički, Čehu koji početkom 20. veka inicirao masovni sport u gradu i jedan je od najzaslužnijih za izgradnju Sokolskog doma 1934. koji je srušen sedamdesetih godina. Jehlička je došao u Užice 1911. godine na poziv kralja Petra da organizuje sportski život u gradu. Formirao je Sokolsko društvo koje je posle Drugog svetskog rata dobilo naziv DTV Partizan i popularisalo zdrav i sportski život među mladima. Bavio se pedagoškim radom, penzionisan je 1958. godine kao profesor fiskulture u Učiteljskoj školi i Gimnaziji. Otkrivanje spomen-biste Josipa Jehličke najavljeno je za danas u podne na Trgu svetog Save, a jedan čas kasnije u užičkoj Gimnaziji biće promovisana knjiga pod nazivom Jehlička.

Na Beloj Zemlji 6. oktobra u 11 časova biće otkrivena obnovljena spomen-česma. Dva dana kasnije u 10 časova Turistička organizacija na gradskom trgu priprema manifestaciju Dan za juče, kada će biti predstavljeni tradicionalni proizvodi iz užičkog kraja, a potom od 12 časova na Rakijskoj pijaci biće organizovan Sajam rakije.

Centralna proslava zakazana je za 9. oktobar u 12 časova u Narodnom pozorištu, kada je najavljena svečana akademija.

N. Kovačević

Subject: Odg: Dan Uzica

By: DJ_Uro_UE
Date: 04.10.2006. 19:21:44
Mogli bi za pochetak da skinu onaj natpis > Tihi je broj 1 ! Angry

Subject: Odg: Dan Uzica

By: velika
Date: 08.10.2006. 23:05:07
Nisam ni mislila da ce biti drugachije...

Subject: Odg: Dan grada Uzica - 9. oktobar

By: Pedja
Date: 10.10.2006. 17:19:25
http://www.danas.co.yu/20061010/vojvodina1.html#7

Užice obeležilo svoj dan - 9. oktobar

Užice - Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu i prikazivanjem filma o uspesima grada između dva praznika, Užice je obeležilo svoj dan, 9. oktobar. Tog dana 1329. godine Užice se prvi put pismeno pominje u jednoj dubrovačkoj zadužnici.

Osvrnuvši se na burnu istoriju grada, predsednik opštine Tihomir Petković je podsetio da je Užice 1839. godine imalo Gimnaziju, tri godine kanije Sabornu crkvu, Čitalište i teatralno društvo, a 1900. godine i prvu hidrocentralu u Srbiji prema Teslinim principima, i to odmah posle one na Nijagarinim vodopadima.
Navodeći da su pred gradom nova vremena, novi izazovi i obaveze, Petković je Užičanima poručio da su "krenuli u dobrom pravcu".

- Užice s ponosom nastavlja svoju tradiciju, u njemu se i dalje vredno radi, obnavlja se i izgrađuje", poručio je Petković, navodeći da su u toku "radovi na izgradnji saobraćajne zaobilaznice, rekonstrukcija aerodroma Ponikve, seoska domaćinstva dobiće nove puteve, a mladi Užičani bazen i sportski centar. Privode se kraju i radovi na novoj Medicinskoj školi".

- Mnogo toga se radi i radiće se. Naše Užice biće lepše, bogatije, progresivnije , baš kao i generacije koje ovde žive", dodao je Petković.

Dan grada Užičanima je čestitala Darija Odor u ime zbratimljenog slovenačkog grada Ljutomer, a svečanosti su pored ostalih prisustvovali i predstavnici makedonskog grada Veles i učenici Umetničko-koreografske škole iz Sankt Peterburga.

U umetničkom programu učestvovali su Sanja Ćaldović i Nada Babić, učenice užičke Škole za osnovno muzičko obrazovanje Petar Konjović, Sanja Dimitrijević, najbolja recitatorka i beogradsko KUD Branko Krsmanović s horom Obilić kojim je dirigovala Darinka Matić-Marović.

Od prispelih čestitki, pročitani su telegrami Vojislava Koštnice, predsednika Vlade Srbije, Milana Parivodića, ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, pukovnika Dragoslava Lackovića, komandanta Vojnog okruga Beograd, a čestitku ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića preneo je Zoran Adžić, njegov pomoćnik za zapadnu Srbiju.

"Vaš grad ima dugu i bogatu istoriju koja počinje i pre prvog pomena Užica u vreme srpske srednjevekovne države Nemanjića. Nadaleko je uvek bio poznat čvrsto utvrđeni i teško osvojivi Užički grad, kao i strateško važno Zabučje, u čijem je zauzimanju, pre dva veka, teško bio ranjen knez Miloš. Užice je jedan od najvažnijih nacionalnih, privrednih i kulturnih centara Srbije, gde je narod uvek znao da neguje i čuva slobodu, celovitost i nezavisnost svoje zemlje. Danas smo ponovo u prilici da zajedno i slobodno potvrdimo našu rešenost da svoju budućnost držimo u svojim rukama, čvrsto se oslanjajući na u našem narodu duboko ukorenjen osećaj za državu i pravdu", navodi se u telegramu kojim je dr Vojislav Koštunica čestitao Užičanima Dan opštine.

N. Kovačević