Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Festival voćnih rakija "Žestival" - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Festival voćnih rakija "Žestival"

By: mcusin
Date: 08.10.2006. 14:48:12
e evo i zhestivala Cheesy
e mogu vam reci nije lose dobra rakija bila... ali zalosno je to da je tu vecina ljudi dosla da se najede i napije... to je bio show smile gledam neke matorce uhvatili oval sa prshutom to trpa u sebe ... sto pre da pojede. cujes neku tetku ... joj sto nisam ponela kesu smile hah ma show... no dobro evo par fotkica

nek mi ne zamere oni sa dialupom ... 500k 6 fotki

Subject: Odg: Žestival

By: Pedja
Date: 09.10.2006. 15:17:27
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG06100703.shtml

Na bivšoj "rakijskoj pijaci" u Užicu završen prvi Festival voćnih rakija

Od Lazićeve šljivovice nikoga neće boleti glava

Posebnu pažnju juče je privukla rakija drenovača Milorada Simića iz Kokošice kod Bajine Bašte, pečena od drenjina, i, kako on kaže, zdrava kao dren

UŽICE - Miloje Lazić iz sela Ribaševina kod Užica pobednik je Prvog festivala voćnih rakija, koji je pod imenom "Žestival" juče završen u Užicu. Lazićeva šljivovica dobila je od žirija odlične ocene, sve pohvale i zlatnu medalju, a od Užičana i gostiju Festivala koji su juče imali priliku da je probaju gomile pohvala i zahtev domaćinu Laziću: "Sipaj još po jednu".

- Deda Miloje pobeđivao je na Novosadskom sajmu, a moje je bilo samo da nastavim po njegovim receptima. Posebne tajne u proizvodnji nema, važno je podneblje, važan je kvalitet voća, važna je i tehnologija, u kojoj ne sme biti ni jednog jedinog propusta - izjavio je pobednik Festivala pošto mu je uručena zlatna medalja i plaketa koja nosi ime profesora Radosava Paunovića, čuvenog srpskog stručnjaka za alkoholna pića.

Litar Lazićeve prepečenice košta, inače, deset evra.

Na Festivalu voćnih rakija u Užicu, koji je održan na trgu na kome je između dva svetska rata radila rakijska pijaca, učestvovalo je 36 proizvođača, a stručni žiri, kojim je rukovodio profesor Ninoslav Nikićević, pregledalo je i ocenilo 43 uzorka, od kojih je šest dobilo zlatne, 32 srebrne i dva bronzane medalje za kvalitet, uz opštu ocenu da proizvođači rakije iz ovog kraja nastavljaju tradiciju predaka koji su u svoje vreme izlagali na sajmovima od Pariza i Londona do Brisela.

Među izloženim rakijama šljivovicama, prvu nagradu dobio je Božo Milaković iz sela Mušići, drugu nagradu Dragomir Kovačević iz Karana, a treću Marko Ilić iz Pepelja. Najbolju rakiju kruškovaču na sajmu izložio je Miroslav Gudurić iz LJubanja, najbolju jabukovaču Zoran Stevanović iz Tvrdića, malinovaču Radojko Lučić iz Dumljana a nagrade za nanovaču i klekovaču dobilo je preduzeće "Sreten Gudurić" iz Užica. Zlatnu medalju za klekovaču dobilo je i preduzeće "BB Kleka" iz Bajine Bašte.

Među raznim vrstama rakije koje su izložene na festivalu u Užicu i kasnije popijene posebnu pažnju juče je privukla rakija drenovača Milorada Simića iz Kokošice kod Bajine Bašte, pečena od drenjina, i, kaže Milorad, zdrava kao dren. Simić je na nedavno završenoj "Smederevskoj jeseni" sa ovom rakijom, prepečenicom i klekovačom, osvojio prvo mesto za kvalitet i dizajn.

- Rakija "drenovača" se pravi po posebnoj tehnologiji, osnova je šljiva kojoj se kasnije dodaje drenjina, koja se takođe destiliše, a moja rakija se pije u Beogradu, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, na Šarganskoj osmici i litar košta 850 dinara - kaže Simić.

Z. Šaponjić (Sina)