Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Otkrivena spomen-bista Josipu Jehlički na Trgu Svetog Save - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Otkrivena spomen-bista Josipu Jehlički na Trgu Svetog Save

By: Pedja
Date: 10.10.2006. 17:18:16
http://www.danas.co.yu/20061010/vojvodina1.html#8

Užičani se odužili Josifu Jehlički

Čeh čija je postojbina Užice

Grad nije zaboravio: Bista Josipa Jehličke

Užice - Otkrivanjem spomen-biste Josipu Jehlički, Užice se odužilo ovom znamenitom Čehu koji je najzaslužniji za pokretanje masovnog sportskog života u gradu.

Spomen-bista se nalazi na Trgu Svetog Save, u duhovnom središtu grada, u blizini Užičke gimnazije u kojoj je Jehlička bio profesor gimnastike. Otkrivanju biste, koju je izradio beogradski akademski vajar Nikola Kolja Milunović, prisustvovalo je više stotina Užičana i potomci Josipa Jehličke.

Spomen-bistu su otkrili Tihomir Petković, predsednik opštine, i Radomir Vergović, akademski slikar i predsednik Odbora za podizanje spomenika, poručujući da se spomenik Jehlički "podiže u znak zahvalnosti i priznanja za misionarski rad u Užicu", a učenici Užičke gimnazije priredili su prigodan program.

Josif Jehlička rođen je 1891. godine, a u Užice je došao 1911. kada je osnovao prvo Sokolsko društvo u gradu. Najzaslužniji je i za izgradnju Sokolskog doma 1934. godine, jednog od najlepših zdanja u gradu koje je zbog izgradnje pruge Beograd - Bar srušeno 1974. godine. Kao dobrovoljac srpske vojske učestvovao je u Prvom svetskom ratu, borio se u bitkama na Ceru i Kolubari i za ispoljenu hrabrost bio odlikovan i unapređen. Zahvaljujući njegovoj istrajnosti i energiji grad dobija prvi fudbalski klub Sloboda, a kasnije i Društvo za telesno vaspitanje Partizan. Popularisao je zdrav i sportski život među mladima, bavio se pedagoškim radom, a penzionisan je 1958. godine kao profesor fiskulture u Učiteljskoj školi i Gimnaziji. Posle toga odlazi u Beograd, gde je umro 1986. godine.

Živojin Pavlović, direktor Užičke gimnazije, istakao je da je među poznatim ličnostima koje su završile ovu školu, ali i u njoj radile, bio i profesor gimnastike Josif Jehlička, za koga je rekao da je "Čeh po rođenju i Užičanin po opredeljenju".

Radomir Vergović, koji je sa još nekolicinom istaknutih Užičana pokrenuo inicijativu za gradnju spomenika, naveo je da je Jehlička bio "otelovljenje sokolskih ideala, čestitosti i samopožrtvovanja".

U sali Užičke gimnazije potom je promovisana knjiga pod nazivom Jehlička, koja je inspirisala profesora Aleksandra Milosavljevića da se podseti na dane kada su u Sokolani vežbali gimnastičari, priređivane igranke, koncerti, pozorišne predstave... Istoričar Milorad Iskrin ponudio je retke i vredne fotografije o radu Josifa Jehličke i Sokolskog društva, rekavši "nisu nam neprijatelji srušili Sokolanu, ali smo se mi sami za to potrudili".

O knjizi su govorili i Jehličkin unuk Nebojša, Mirko Todorović Ćata, ali i profesor Pavle Vračarić, urednik časopisa Oko sokolovo koji se zalaže za obnavljanje sokolskih društava u Srbiji.

- Veoma sam uzbuđen jer vidim koliko je moj otac, njegov duh i rad, prisutan ovde i danas - poverio se Časlav Jehlička, sin Josifa Jehličke i naveo da je 25 članova porodice prisustvovalo otkrivanju biste i promociji knjige o njegovom ocu.

N. Kovačević