Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Ruglo grada (foto) (see the full version of Ruglo grada (foto))
Oreska - Užice : Najzagađeniji grad na svetu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 12

Subject: Najzagađeniji grad na svetu

By: Pedja
Date: 13.10.2006. 09:42:50
Užice je najružnije zimi, kada počne sezona grejanja. Mešavina čađi, izduvnih gasova i magle je otvor i za oči i za pluća. Užice je zimi jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a u nekim delovima grada, stepen zagađenja mnogostruko prelazi dozvoljene granice.

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: klackalica
Date: 14.10.2006. 13:55:36
: Pedja  13.10.2006. 09:42:50

Užice je najružnije zimi, kada počne sezona grejanja. Mešavina čađi, izduvnih gasova i magle je otvor i za oči i za pluća.


Ma da je otvor, valjalo bi. Nego što je otrov  Cry

BTW, nikad nisam video da se dimi sa tog solitera, oni i nemaju svoju kotlarnicu, greju se od nas, već samo neku podstanicu. Najgrđi su naša kotlarnica, crvena "Zlatiborka" i Hotel. Al vidiš, još jedna se popela na top-listu... Izgleda da je Pera ložač ove godine poranio...

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: doreta
Date: 14.10.2006. 14:32:06
 Na zalost.... Sad

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: Ainhoa
Date: 15.10.2006. 19:46:01
Živ se čovek navikne na sve... a onda rikne. A ako mi ikada riknemo (pošto smo večni, kao kamarad Tito  green), užičke zime će dosta da doprinesu. Al' sve nekako da skapiram, ali najgore je ono kada čiste te kotlarnice, pa kada ostaci čađi krenu da lete po celom gradu, da padaju po snegu, po kolima... po faci... jeste provalili kako je teško saprati čađ sa face?

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: Kenny
Date: 17.10.2006. 21:23:04
a kad padne sneg.. posle nekolko sati mirovanja (bez padavina), sneg na tlu vise nije beo.. znate vec koje je boje Sad

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: Iva_smiley
Date: 17.10.2006. 22:22:15
Ova slika sa prve krivine je "divna" ... bash se vidi kakav nam je grad u grejnoj sezoni. Da li ce nam gasovod kad-tad ~ koliko-toliko pomoci idiot2

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: shadow
Date: 28.11.2006. 19:15:20
Ispravka, najzagadjeniji grad u kome se ne oglasavaju sirene za hemijsku opasnost! smile

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: velika
Date: 04.12.2006. 19:52:40
Sinoc, krecem sa Pore, gledam grad - nema ga! Samo se naziru narandzaste svetiljke, ostatak je u smogu!

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: Pedja
Date: 11.12.2006. 13:13:59
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=13959

И Ужичани се гуше у чађи

Дими без проветравања

Решење је у гасификацији града, која се чека

УЖИЦЕ. – Мало кисеоника, мало чађи и тако редом, уносили су у своја плућа Ужичани у последње две седмице. Свашта удисали, па некако и навикли. Концентрација чађи у ваздуху ишла је и до пет пута преко максимално дозвољене границе. Мерни инструменти су показали да је последњих дана новембра изгурала на 238 милиграма по метру кубном, знатно преко највише толерисаних 50 милиграма.

Град у рупи, брдима окружен, а кад се грејна сезона захукта дими из многих котларница. Ни ветра довољно, кад задува оде поврх брда. Проветравање слабо, аерозагађеност велика. И тако сваке зиме, и увек иста питања и узалудни апели.

– Завод за јавно здравље већ годинама прати квалитет ваздуха у граду, свакодневним испитивањима на три мерна места у граду: код Дома здравља, зграде ПИО и у центру Севојна – каже др Оливера Јањић, начелник сектора хигијене у овом заводу. – Центар града је најугроженији. Активан је велики број котларница и индивидуалних ложишта на малом простору, а вентилација града отежана. У зимској сезони долази до температурне инверзије: хладан ваздух је при дну, топао на вишим нивоима, избачени гасови и честице се дуже задржавају до извесне висине и ту остају.

Ови проблеми, додаје др Јањић, најизраженији су с краја новембра, у децембру и јануару. У минулих петнаестак дана концентрација чађи је три-четири пута већа од максимално дозвољене, док је сумпордиоксид у границама нормале. Последњих дана, истина, нешто топлије време утицало је да се мање ложи, па је и чађи нешто мање у ваздуху, но проблем остаје.

Посебно су загађењем ваздуха угрожени хронични болесници, деца, стари и труднице. Завод стално доставља податке о аерозагађености локалним јавним гласилима, да би грађани на одговарајући начин реаговали. Рецимо, кад је стање неповољно, не препоручује се дужи боравак напољу у раним јутарњим и вечерњим сатима, нити дуже проветравање просторија у то доба дана. Апелује се и на савест грађана да воде рачуна о одлагању пепела и не пале контејнере, јер је дима и без тога превише.

– Трајно решење проблема аерозагађености Ужица је гасификација града. И не само прикључење већих котларница на гас, већ и свих индивидуалних ложишта, дакле развођење по целом граду секундарне мреже гасовода – истиче др Оливера Јањић.
Излаз из невоље је, дакле, видљив. Но, како ствари стоје, неће ово бити последња зима у којој ће се Ужичани овако гушити. Примарни гасовод јесте стигао до града, али са секундарном гасификацијом још није ни кренуло. А потребно је, зна се, прилично времена и новца да тај обиман градски посао буде урађен.

Б. Пејовић
[објављено: 07.12.2006.]

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: shadow
Date: 23.12.2006. 12:19:48
Sto je jednom reko neko iz Bora "milina jedna... otvoris prozor a ono ceo periodni sistem udje u tvoju sobu!"


Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: mcusin
Date: 16.01.2007. 16:07:04
Pedja mislim da je ona jelenicina fotografija sa terase prava za ovu temu. ne znam da li znate na sta mislim, ali secam se smog pa se nista ne vidi!

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: Pedja
Date: 16.01.2007. 19:23:51
Ma ona se potrudila da toj fotki da umetnicku notu, ja sam se potrudio da ova izgleda sto ruznije moze smile Ne znam gde je Jelena zaturila tu fotku, trebalo bi da je okaci.

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: DJ_Uro_UE
Date: 18.01.2007. 07:09:40
Evo, ni jutros nije bash bajna situacija... Otvorio sam prozor da malo provetrim sobu, zatvorio sam je posle 10 sekundi, tek poshto sam uslikao smog i chadj... bljak

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: Pedja
Date: 21.01.2007. 22:11:23

Subject: Odg: Najzagađeniji grad na svetu

By: jelenica_ue
Date: 22.01.2007. 09:26:01
na ove ste mislili ?