Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : U užičkom kraju spremi za ptice selice - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: U užičkom kraju spremi za ptice selice

By: Pedja
Date: 16.10.2006. 16:38:43
http://www.novinepress.co.yu/vesti_dana/2006-10-14#3559

SPREMNI

U užičkom kraju, koji je proletos bio proglašen zonom zaraženom ptičjim gripom, spremno čekaju ptice selice

Zdravstveni centar Užice obišla je republička zdravstvena komisija, koja je ocenila da smo sve dobro organizovali, kaže dr Darko Marinković

Ma, ne plašim se. Ne razmišljam o tome, biće šta mora biti, kažu meštani Bačevca

UŽICE - U Užicu ništa ne prepuštaju slučaju pred eventualnom pojavom ptičjeg gripa! Najave da je zbog pravaca kretanja ptica selica moguće ponovo očekivati pojavu ove bolesti u Srbiji i na Balkanu, u užičkom kraju su ozbiljno shvatili. Podsetimo, užički kraj je početkom marta već bio proglašen zonom zaraženom ptičjim gripom, jer su oboleli pevac i labud pronađeni u Bačevcima, na teritoriji opštine Bajina Bašta.

Dr Darko Marinković, direktor Zdravstvenog centra u Užicu, kaže za Press da meštani ovog kraja nemaju čega da se boje.

- Zdravstveni centar Užice obišla je republička zdravstvena komisija, koja je ocenila da smo sve dobro organizovali. U bolnicama su obezbeđene prostorije za karantin, dok će lekari u domovima zdravlja posebno pratiti sve bolesne koji imaju visoku temperaturu - objašnjava on.

Dr Marinković podseća da je na infektivnom odeljenju užičke bolnice u martu ove godine bilo smešteno četvoro dece zbog sumnje da su oboleli od ptičjeg gripa i da su zdravstveni radnici Doma zdravlja u Bajinoj Bašti već stekli poprilično iskustvo prilikom redovnih kontrola zdravstvenog stanja stanovnika na zaraženom području, koje su u to vreme obavljali.

- Poučeni iskustvom, shvatili smo da građanima mnogo više mora da se objašnjava o čemu je reč, kakve se mere moraju sprovoditi prilikom eventualne pojave ptičjeg gripa. Možda su postupci koje smo sproveli proletos na teritoriji opštine Bajine Bašte izgledali preterani, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je to veoma opasna bolest, smrtonosna za ljude, i da se vrlo lako i brzo prenosi. Pa čak i u Americi, na čijem području nije zabeležena pojava ptičjeg gripa, ozbiljno pripremaju plan odbrane - naglašava Marinković.

Press je obišao i selo Bačevci, koje je marta bilo proglašeno za zaraženu zonu. Na pitanje da li strepe od moguće pojave ptičjeg gripa, meštani odgovaraju da ne razmišljaju o tome, i dodaju da će biti ono što mora biti.

- Jeste proletos pronađen labud, ali ne znam otkud labud u Bačevcima. Nikada ih nije bilo. Ne znam šta da mislim. Meni lično nisu uništili živinu, ali su mi rekli da je držim zatvorenu i u slučaju da jedno živinče crkne odmah da im javim. Ma, ne plašim se - kaže Zorka Božić iz sela Bačevci.

Na Drini trenutno boravi jato od dvesta do trista kormorana, ali za njih ovdašnji stanovnici kažu da su pošast za ribu, a ne za ljude.

Z. Gligorijević