Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Uzice - prestonica humora - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Uzice - prestonica humora

By: Pedja
Date: 16.10.2006. 16:39:37
http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/srbija.htm#2

Prestonica humora

UŽICE - Erska prestonica, u narodnoj pesmi krštena kao „Mali Carigrad“, leži u kotlini reke Đetinje, opasana brdima, na nadmorskoj visini od 411 metara. Užice je administrativni, privredni i kulturni centar Zlatiborskog okruga. Najstariji pisani dokumenti o postojanju grada na Đetinji pronađeni su u dubrovačkim arhivima i zavedeni su pod 9. oktobrom 1329. godine.

Za malenu balkansku varoš pod imenom Užice nadaleko se pročulo 1900. godine, kada je ovde puštena u rad električna centrala, druga u svetu posle one na Nijagari, koja je proizvodila struju po Teslinim pricipima. Stara centrala još je u funkciji i proizvodi struju dovoljnu za potrebe gradske rasvete.

Osim hidrocentrale, simboli Užica su i kupalište Plaža, srednjevekovna tvrđava Stari grad, Trg partizana, Gimnazija, pa i veliki Titov spomenik koji već deceniju i po „odmara“ u hladovini Narodnog muzeja i otuda podseća da je Užice nekada bilo Titovo. Kažu Užičani ponosno da je njihov grad prestonica erskog humora, ali i u šali znaju da nametnu da im je grad imao status republike, aludirajući na događaje iz Drugog svetskog rata i Užičku republiku.

Blizu Užica nalaze se dve planinske lepotice - Zlatibor i Tara, mnogobrojna jezera i reke. Teško da se bilo koji grad kao Užice može podičiti tako poznatim selima koja leže u okolini: Mačkat (pršuta), Kremna (mistika proroka Tarabića), Mokra Gora (Šarganska osmica), Sirogojno (džemperi), Zlakusa (grnčarija)...

Malo je takvih Era koji pričajući o svom gradu neće pohvaliti tradicionalne kulinarske specijalitete. Čuvena komplet lepinja „uspeva“ samo na obalama Đetinje, najbolja pršuta i kajmak na trpeze širom Srbije stiže iz Užica, a brend je svakako i domaća rakija šljivovica.

Mada se prilike u gradu uklapaju u ekonomsko sivilo Srbije, užički kraj je vodeći u državi po pitanju izvoza. Kulturno nastrojeni Užičani tvrde da Jugoslovenski pozorišni festival svrstava grad na mapu kulturne Srbije, dok sportskoj publici ostaje da žali što vrhunski sport, izuzimajući žensku odbojku i atletiku, odavno zaobilazi užički atar.

V. Lojanica