Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Piroćanci ugrozili stare majstore grnčare u Zlakusi - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Piroćanci ugrozili stare majstore grnčare u Zlakusi

By: Pedja
Date: 27.10.2006. 11:14:32
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG06102603.shtml

Piroćanci ugrozili stare majstore grnčare u Zlakusi

Nema grnčarije na električnom kolu

Od Ministarstva kulture i drugih nadležnih tražimo da pronađu način da se ručna, tradicionalna proizvodnja posuđa od gline zaštiti, odvoji od industrijske, kažu majstori

UŽICE - Braća Šunjevarići, Svetozar, Veselin i Đorđe, čuveni grnčari iz Zlakuse, kod Užica, u radionici u selu lonce, pekače, ćase, pržulje i drugo zemljano posuđe još prave onako kako su to radili njihovi stari, ali, ove jeseni, kao nikad do sada, uplašeni su da njihovom zanatu, pravljenju lonaca po starim receptima, preti opasnost da sasvim iščezne.

- Kako je u selo, umesto našeg tradicionalnog, ručnog kola, stiglo električno i neki novi majstori, nama starim majstorima ne piše se dobro - uglas kažu braća.

U poslednje vreme, vele, u selo su, na poziv ljudi koji su odnedavno počeli da se bave grnčarskim poslom, stigli majstori iz Pirota koji posuđe prave na električnom kolu, iz jednog komada gline, a kameni prah, koji je kod starih majstora bio neizostavni deo smeše za pravljenje posuđa, skoro i da ne koriste.

- Tako napravljene posude, spolja gledano, izgledaju kao one pravljene na tradicionalan način, veoma ih je teško razlikovati ali, po kvalitetu, nisi nu prići. Na takav, industrijski način mogu da se prave vaze za cveće i posude za serviranje hrane, ali lonci za kuvanje - nikako. U njima ne može da su kuva, brzo pucaju, i sad, kako mi koji radimo na stari način, da objasnimo ljudima koji kupuju industrijski pravljene lonce da naši proizvodi nisu takvi, da mi garantujemo kvalitet - kazao je Svetozar Šunjevarić.

Trojica braće podsećaju da u selu više porodica, sem njih i drugi-Šunjevarići, Nikitovići, Tešići, Savići-prave posuđe na tradicionalan način, da su godinama već domaćini umetničke kolonije u Zlakusi, da umetnici dolaze da uče od njih, ali da će, ako se nastavi s čistom industrijskom proizvodnjom grnčarije, njihov zanat brzo iščeznuti.

- Na električnom kolu za mesec dana jedan majstor uradi posuđa što nas trojica ne možemo za godinu dana. Takvo posuđe mora biti i jeftinije, a to što je jedan stari zanat ugrožen, što se pravi posuđe mnogo lošijeg kvaliteta koje ne može da služi svrsi kojoj je namenjeno, a prodaje se pod imenom "zlakuški lonac" izgleda da je malo koga briga - kaže Svetozar.

Šunjevarići od skora na predmete izrađene u njihovom domaćinstvu stavljaju zaštitni žig, ali ni to, kažu, nije dovoljno da zaštiti tradicionalnu proizvodnju grnčarije u ovom selu.
- Ne tražimo mi da se zabrani industrijska proizvodnja grnčarije, niti to kome možemo zabraniti. Od Ministarstva kulture i drugih nadležnih tražimo da pronađu način da se ručna, tradicionalna proizvodnja posuđa od gline zaštiti, odvoji od industrijske, da se na tržištu jasno zna šta je proizvedeno na tradicionalni, stari način, a šta na električnom kolu. Ako se tako ne uradi, industrija će nas pregaziti, a jedan stari zanat biće zauvek "zaboravljen i izgublje" - zaključuju Šunjevarići.

Zoran Šaponjić (Sina)