Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Objavljen Leksikon Zlatiborskog okruga - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Objavljen Leksikon Zlatiborskog okruga

By: Pedja
Date: 05.11.2006. 14:46:21
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/11/04/srpski/RG06110305.shtml

Objavljen Leksikon Zlatiborskog okruga

Da ostane trag pokolenjima

UŽICE - Udruženje Užičana u Beogradu, u saradnji sa zavičajnim udruženjima opština Zlatiborskog okruga, pripremilo je za štampu i izdalo "Biografski leksikon Zlatiborskog okruga" sa 2.687 životopisa značajnih ličnosti ovog kraja. U knjizi na 900 strana, pripremanoj punu deceniju, nalazi se i oko 2.000 fotografija znamenitih Užičana i ličnosti iz drugih opština ovog kraja. Na predstavljanju knjige u Užicu, tvorci leksikona saopštili su da im je namera bila da se objektivno, nezavisno od političkih, ideoloških, nacionalnih, verskih opredeljenja, ostavi trag o pokolenjima i stvaraocima koji su obeležili našu dalju i bližu prošlost, kao i o zaslužnim savremenicima.

- Ovo je kapitalno delo koje se radi jednom u 50 godina. Namera nam je bila da u knjigu uđu biografije ljudi koji su ostavili traga u ovom kraju, uradili nešto korisno, vidljivo, lepo, veliko... Glavni kriterijum kojim smo se rukovodili bio je delo te ličnosti, a koliko smo u tome uspeli - videće se. Izlazak iz štampe ove knjige je veliki dan i za nas i za Užice, praznik kulture - kaže Božidar Marjanović, predsednik uređivačkog odbora Leksikona.

U Biografski leksikon Zlatiborskog okruga svrstane su biografije svih akademika iz ovog kraja, doktora nauka, generala, nosilaca Karađorđeve zvezde i narodnih heroja iz ovog kraja. Sem njih, u knjizi su i junaci i ustanici, državnici, veliki graditelji, duhovnici, osnivači škola, bolnica, uspešni poljoprivrednici, sportisti, umetnici, lekari, pevači i trubači...

Iako novinari u Užicu nisu imali priliku da detaljnije pogledaju knjigu, bio je izložen samo jedan primerak, u ovom Leksikonu, po onome što se čulo iz druge ruke, nalaze se i životopisi znamenitih četnika i partizana iz ovog kraja, pored ostalog i Draže Mihailovića, rođenog u Ivanjici, i Slobodana Penezića Krcuna, Užičanina... Na stranicama knjige su poznate kiridžije, i seljaci, priča o svešteniku koji je okumio sve Rome u selu da bi ih spasao od Nemaca, o trubaču koji je spasao srpske vojnike svirajući na frontu u sred bitke bugarsku odstupnicu, o Užičanima koji su uspeli u Americi...

Z. Šaponjić (Sina)

Subject: Odg: Objavljen Leksikon Zlatiborskog okruga

By: Pedja
Date: 08.11.2006. 15:09:34
http://www.danas.co.yu/20061108/vojvodina1.html#7

Biografski leksikon Zlatiborskog okruga

Od Nikole Altomanovića do Dragoljuba Ojdanića

Užice - Udruženje Užičana u Beogradu izdalo je knjigu pod nazivom Biografski leksikon Zlatiborskog okruga, posvećenu, prema oceni izdavača, najznačajnijim ličnostima Užica, Arilja, Kosjerića, Bajine Bašte, Čajetine, Požege, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i Sjenice.

Inicijativu o priređivanju ovog dela pokrenuli su novinari Milojko Đoković 1961. godine, kasnije i Mihajlo Ćirić, ali je počela da se realizuje tek pre deset godina zahvaljujući ovom udruženju koje je u Beogradu osnovano pre 83 godine.

U desetogodišnjoj pripremi leksikona učestvovalo je oko 150 autora i saradnika. Na 900 strana objavljene su, prema mišljenju redakcije, biografije 2.687 najistaknutijih ličnosti iz Zlatiborskog okruga, od srednjeg veka, poput vlastelina Nikole Altomanovića, do savremenog doba, odnosno generala Dragoljuba Ojdanića, NATO bombardovanja i Haga.

Kako ističe glavni i odgovorni urednik izdanja Milija Knežević, jedini kriterijum za "ulazak" u leksikon bio je delo ljudi, a nikako njihove verske, nacionalne, ili ideološke odrednice. Prema tom kriterijumu u leksikon su prvo ušli svi akademici i doktori nauka, a potom državnici, nosioci Karađorđeve zvezde, crkveni velikodostojnici, narodni heroji i generali, junaci iz svih srpskih ustanaka, buna ratova i bitaka, nosioci privrednog razvoja, uspešni poljoprivrednici, dobitnici društvenih priznanja, istaknuti umetnici i sportisti.

Specifičnosti ovog, kako je već nazvano, kapitalnog izdanja, predstavlja njegova zavičajna odrednica, ali i to što ga nije izdala i pripremala nijedna zvanična institucija. Nisu ga pripremali profesionalci, ali je, kako ističe Knežević, urađen veoma profesionalno.

- Rodilo se i treba ga ljuljati. Biće i pohvala i zamerki. Grešaka verovatno ima, jer ovo delo nisu pisali sveci i anđeli, već obični ljudi. Mi smo u završnim godinama, a mlađi će možda napisati bolji, sadržajniji, tačniji i obuhvatniji leksikon - naveo je jedan od autora, dr Rade Poznanović, istoričar iz Užica.

Van leksikona ostalo je oko 800 nepotpunih biografija koje će biti predate užičkom Istorijskom arhivu. Izdavač se nada da će ovo delo uskoro biti dopunjeno biografijama mlađih i takođe uspešnih ličnosti, o kojima bi trebalo da pišu i mlađi autori.

Predstavnici Udruženja Užičana u Beogradu, koji su pred novinarima govorili o ovom delu, nisu saopštili koliko je koštalo njegovo objavljivanje, ali su se zahvalili donatorima, među kojima su svih deset opština Zlatiborskog okruga. Najveću finansijsku pomoć obezbedila je užička opština i to u iznosu od 200.000 dinara. Leksikon košta 2.500 dinara i štampan je u tiražu od 800 primeraka.
Delo je predstavljeno na nedavnom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a kako je najavljeno, velika užička promocija, uz bogat kulturno-umetnički program, biće 8. novembra u ovdašnjem Narodnom pozorištu od 12 časova.

Sekretari američkih predsednika

Među onima koji su zadužili Zlatiborski okrug je i jedna žena iz Bajine Bašte koja je prema navodima Kneževića izrodila osamnaestoro dece, ali i dvojica emigranata, poreklom iz Arilja i Nove Varoši, koji su bili sekretari američkih predsednika. Među najistaknutijima je 500 doktora nauka, 280 nosilaca Karađorđeve zvezde, 500 vojnih ličnosti i boraca, ali i "najdraži učitelji", poznati profesori, književnici, novinari, bankari, sudije, advokati, trgovci, političari, zanatlije, narodni pevači, trubači i drugi.
Prema rečima predsednika uređivačkog odbora Boška Marjanovića, delo predstavlja praznik knjige i kulture ne samo Užica, već čitavog Zlatiborskog okruga.

N. Kovačević