Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Moze li Uzice dobiti status grada? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: Pedja
Date: 14.11.2006. 14:03:01
http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/srbija.htm#2

Inicijativa užičkih opštinskih čelnika

Sa Čajetinom do statusa grada

UŽICE - Iz Užica će uskoro poteći zvanična inicijativa da opština dobije status grada. Iako je projekat još uvek fazi grubog planiranja i o njemu će konačnu reč dati Ministarstvo za lokalnu samoupravu, užički prvaci razmišljaju o svojevrsnoj fuziji opština Užice i Čajetina čime bi se stekli uslovi za sticanje statusa grada.

- U razgovoru sa ministrom Zoranom Lončarom dobili smo informacije da će više opština u Srbiji biti u prilici da dobije status grada. Mi smo tu videli šansu, s obzirom na to da je Užice privredni, administrativni i kulturni centar regije - kaže za „Blic“ predsednik opštine Tihomir Petković, navodeći da će prednost biti ta što će Užice sa zvanjem grada moći da dobija više novca iz republičkog budžeta i da će imati veću finansijsku samostalnost.

Jedan od kriterijuma koji za sada nije na strani Užica je moguća zakonska odredba da opština koja teži statusu grada mora imati najmanje sto hiljada stanovnika. Kako Užice ima 86.000 žitelja, razmišlja se o „braku“ sa Čajetinom, varošicom udaljenom dvadesetak kilometara, na čijoj teritorji živi 16.000 ljudi.

- Svaka opština zadržala bi autonomiju. Čajetina se nameće kao logično rešenje, pošto postoje zajednički projekti vodosnabdevanja i gasovoda, kao i ideja o izgradnji zajedničke industrijske zone - ističe Petković.

Ukoliko bi zakonom bilo predviđeno da grad pod svojim okriljem mora imati najmanje tri opštine, Tihomir Petković ističe da bi se u tom slučaju pristupilo osamostaljenju Sevojna, odnosno da bi užičko predrađe, koje sada ima status mesne zajednice, sa okolnim selima moglo dobiti zvanje opštine.

Ovakav predlog sigurno će ohrabriti zagovornike ideje „Sevojno opština“, a njih nije malo, koji tvrde da je ovaj deo Užica sa 15.000 stanovnika i velikim preduzećima veće nego dvadeset opština u Srbiji i „da zaslužuje više od finansijskih mrvica koje sada dobija od Užica“.

Čajetinski čelnici pozdravljaju ideju koja je potekla iz Užica. Zamenik predsednika opštine Milan Lazović ističe ća Užice u svojoj nameri da dobije status grada imati podršku Čajetine.

- Mnogi projekti ove dve opštine se preklapaju, kao što je snabdevanje čajetinskih sela vodom sa užičkog vodovoda, pa zašto se onda ne bismo i ujedinili pod gradske okvire. Između Užica i Čajetine uskoro će početi i razgovori o izgradnji zajedničke industrijske zone u Braneškom polju, koje je teritorija naše opštine, pošto Užice nema potreban plac za takav projekat - objašnjava Lazović.

V. Lojanica

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: daffy
Date: 15.11.2006. 12:06:32
da da ; ))) i onda se ocepimo od odstatka srbije i napravimo novu drzavu pffff Wink)))))

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: shadow
Date: 18.11.2006. 23:45:24
Pa bas bi bilo baja da UE postane grad i zvanicno... Ali koja bi onda sve selendra trazila da postane grad, ni to vise ne bi bio neki fazon. Ne znam jesu li subotica ili cacak "gradovi"? Nisam siguran za cacak, ali za suboticu znam da ima preko 100.000 stanovnika.

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: knezofil
Date: 19.11.2006. 00:01:01
"grad" treba da ima neke ustanove koje ga cine gradom, nece to na silu.. i zato sto mi mi tako hteli, bilo bi zvucno bas, a? Univerzitet, GSP... pa mi nemamo ni bioskop, a ni crno pivo, bazen, klizaliste (al o tome se vec dosta pricalo). Selo ce ostati selo, mozemo ga zvati i Menhetn

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: immigré
Date: 19.11.2006. 00:22:20
Beograd, Novi sad, Nis i Kragujevac bi trebalo da imaju status grada.

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: knezofil
Date: 19.11.2006. 00:36:28
pa oni ga samo i imaju...Nekad je imala i Subotica (pre II sv. rata to je bio najveci grad u kraljevini SHS)

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: immigré
Date: 19.11.2006. 00:44:23
Verovatno su uslovi za postizanje toga statusa trenutno nedostizni za Uzice.Svi koje sam naveo su univerzitetski centri, a to spajanje sa Cajetinom je sou!Ste rece neko pre mene-"ne vredi nazor"

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: knezofil
Date: 19.11.2006. 00:51:43
Ma to je glupost obicna, tj. nije glupost nego glupa predizborna obecanja. Tako je karic isao u svojoj predsednickoj kampanji i u svakom mestu 'vikao' kako treba to da bude grad, da ima svoje pare...
Ako imamo interes da se povezujemo sa Cajetinom, to ce biti i bez 'grada'. Ako nemamo, necemo ga ni dobiti time sto cemo napraviti grad.

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: shadow
Date: 19.11.2006. 16:25:56
Pa jeste, nije samo ono, imamo dve opstine i 100.000 dusa i odma smo grad! Ali uzmite u obzir da je uzice pre imalo i pravni fakultet i ekonomski... A onda je sve to preneto u kragujevac, zato sto je taj grad poceo da zamire, a uzicani valjda vole da izigravaju budale ili sta vec pa da puste da im se to sve raznosi... Onda ode nam, sta ono bese eps ili sta u kraljevo. Offtopic, znate kad je ova koalicija sa ds-om rekla "vraticemo oteto!!" u svojoj predizbornoj kampanji sada, a radikali piali "jel to pokajanje?"  Grin

A subotica jeste zrela za grad ona bas ima i fakulteta i sve, ali se ne prostire na vise opstina ko ostali a to je jedan od uslova za status. Ostali gradovi su se nekako rastegli na dve opstine i eto im... A i sto mi ne mozemo da se spojimo sa cajetinom, pa nije to glupo ljudi, novi sad je proglasio Petrovaradin isto novim sadom a on je u sremu, a ns je u backoj, pa je eto, postao grad. Jedino sto je imao srece, pa je srem preko dunava. smile

A i da poslusamo ove albance kad su nas vec odradili, mozda to moze da posluzi i nama, znaci PRVO STATUS PA SVE OSTALO!  Grin

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: knezofil
Date: 19.11.2006. 18:53:23
Kad vec pominjes NS, kod njih je tendencija u zadnjij 15 god bila suprotna od one koju bi mi sad. Imali su 4-5 opstina. (Shadow, ocemo da se zalazemo za opstinu Liman 3?) Ali su valjda skontali da im je to i skupo, pa su ostali samo na opstina ns i petrovaradin. Sremsku Kamenicu su sutnuli.
Da li je dobro poredjenje ue-cajton  sa ns- petrovaradin? Do tvrdjave treba samo da predjemo most, a do cajetine 2 tunela, po putu koji je propao, 25km...Mozda jednog dana, kad se urbanisticki spojimo. Prirodnija je ideja da Sevojno dobije opstinu, a za 100 000... naguracemo nekako, laziracemo popis...

Subject: Odg: Moze li Uzice dobiti status grada?

By: shadow
Date: 19.11.2006. 23:47:52
Tako je, sve za status!!! Ja sam za laziranje... Al bi to bio grad da se urbanisticki spojimo sa Cajetinom... Pa ni bg nam ne bi bio ravan. Bio bi to uzicki pasaluk!!! smile E pa ljudi, mi ni skupstinu nemamo, danas slusah Tihog sta prica, znaci ni skupstinu, a tamo jurimo neki status grada. Bolje da jurimo neke filtere za dimnjake pa da se ne zalimo na bazen smoga koji imamo pa makar se i selom zvali...