Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Ужичка фабрика „Први партизан” добила своју поставку у музеју - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Ужичка фабрика „Први партизан” добила своју поставку у музеју

By: Pedja
Date: 24.11.2006. 15:44:36
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=12881

Ужичка фабрика „Први партизан” добила своју поставку

Муниција у музеју

Све што је прављено у протеклих осам деценија сада је постало необична збирка експоната

УЖИЦЕ – Ужичка фабрика „Први партизан” добила је сталну изложбу у Народном музеју у Ужицу, једну од ретких наших привредних музејских поставки. Ту је представила своју прошлост и садашњост, изложила разне врсте и калибре муниције, пушке предратне ловачке и оне „партизанке” прављене у време рата, нове алате, фотографије и документа, а ускоро ће и медицинске столове које управо производи. Поставка је отворена прекјуче, на 78. годишњицу од оснивања ове познате фабрике.

– Дошли смо на идеју да оно што су кроз 78 година радници „Првог партизана” стварали остане трајно забележено и видљиво, да се сви људи добре воље, као и наши пословни партнери, овде увере у оно чиме се бавимо – казао је, отворивши изложбу, Добросав Андрић, генерални директор „Првог партизана”.

Ова фирма наменске производње последњих година је једно од шест предузећа у саставу Одбрамбене индустрије Србије. Доба је њеног реструктурисања, зарад извесније будућности. Некад је сложени систем „Први партизан” био симбол велике и успешне фабрике, запошљавао је и по 7.000 људи, да би деведесете донеле озбиљне проблеме и гашење неких делова те велике фирме. Међу реткима опстао је и свим тим ломовима одолео део наменске производње, настављајући да носи име „Првог партизана”. Да би у новије време, захваљујући одличном извозу, са својим производима: стрељачком, спортском и ловачком муницијом (ту је и нешто артиљеријског програма, опрема и алати) стигао на многа значајна светска тржишта.

– Извозимо у САД, средњу и јужну Америку, Аустралију, многе државе Европске уније, у око две трећине света. Извоз нам је ове године био 95 одсто од произведеног, а производњу смо повећали за четвртину у односу на прошлогодишњу. Успели смо да нађемо прави рецепт и модел да наши производи својим квалитетом стигну да страних купаца – додаје Андрић.
Овај нови „Први партизан” смањио се на свега 730 запослених, али има извеснију будућност са сталном упосленошћу. Посебне наде се полажу у важан дугорочни посао са белгијском фирмом „ФН Херстал”, једном од водећих у свету у области стрељачког оружја и муниције. Белгијанци хоће сарадњу са Ужичанима у производњи и пласману муниције, кроз сталне уговоре, а борба за такве уговоре је углавном најтежи део посла у овој бранши. Као куриозитет, нека послужи податак да је та иста белгијска фирма још 1924. године продала војсци Краљевине Југославије већу количину пушака и 100 милиона метака калибра 7,9 милиметара, да би се ево, после 82 године, сарадња обновила, с тим што сада Ужичани продају своју муницију Белгијанцима.

Б. Пејовић
[објављено: 24.11.2006.]