Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Слике и прилике сеоских гробаља код нас - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Слике и прилике сеоских гробаља код нас

By: Pedja
Date: 18.12.2006. 17:57:24
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=14746

Слике и прилике сеоских гробаља код нас

Прошлост у корову

Предлог да се за старе надгробне споменике направе лапидаријуми, као у златиборском селу Жељинама

УЖИЦЕ. – Сеоска гробља у југозападној Србији су у потпуности запуштена. Зарасла у коров, бујад, купине. Ограде су поломљене, стари веома вредни споменици бачени иза гробаља. Неретко те вредности модерни „градитељи” велелепних нових надгробних споменика самељу за бетонску ризлу, скрнавећи напуштено. Посебно је тужна слика у појединим подрињским селима: тамо умрле сахрањују где ко стигне, не у гробља, већ под прозорима кућа, на ливади, поред пута, у имању, па и иза ђубришта.
Ово је ових дана, обавестивши о том стању епископа жичког Хризостома, написала етнолог ужичког музеја Боса Росић, дугогодишњи истраживач гробаља и надгробних споменика у овом делу Србије, у оквиру програма које финансира Министарство културе. Она моли да се ту нешто предузме, да црква помогне да се бар мало реда уведе, јер је одвајкада, код Словена посебно, брига о гробљима због култа предака веома била изражена. Нехришћански је, говорила је народу свуда куда је прошла Боса, гробља запостављати, а по државним законима кажњиво сахрањивати изван гробаља. Кад би, додаје она у писму епископу, само једном свештеник одбио да одржи опело изван гробља, многи би се замислили пред намером да неког сахране било где.

Пошавши, на пример, у село Мојсиње да истражи у каквом су стању споменици устаницима из Првог и Другог српског устанка на гробљу где су неки од тих ратника сахрањени, очекивала је велике споменике од драгачевског пешчара украшене ратним одликовањима, ликовима војсковођа...

– Мога ли разочарања кад сам дошла на то гробље! По два метра високи пешчари лежали су по земљи, пали један преко другог, многи поломљени. наши Срби пролазе поред својих гробаља као да су турска, па би се она пословица „пролази поред турског гробља” могла односити на нас, а не на Турке. Четири петине гробаља које сам истражила у селима југозападне Србије су у јадном стању – наводи Боса Росић.

У том сивилу и поразној слици као редак изузетак уочи се, тек понегде, добар однос сељана према белезима предака. У малом златиборском селу Жељинама, недалеко од Сирогојна, гробље је уредно покошено и ограђено, а сељани су ту сами направили један врло леп лапидаријум, мали музеј давнашњих одбачених надгробних споменика. На сеоском гробљу у два реда ископали канал, насули бетон и уградили прелепе старе беле споменике, на којима су најчешће слике ратника са пушком или младих девојака у народној ношњи са преслицом. По сличној уредности пажњу привлачи и гробље на Смиљанском брду у Љубишу.

– Са мало труда могуће је утицати на народ и вратити га провереним вредностима. Моја идеја је да се и у другим селима, свуда где то може, направе такви лапидаријуми, стари споменици сачувају. Мислим да би, без већих улагања, за то могле да буду искоришћене црквене порте, где би се о њима водило рачуна како би се што дуже очували. Поред верника, ове споменике посећивали би и туристи, при чему би за њих могле нарочито бити занимљиве дрвене цркве у Јабланици и Доброселици, манастир Увац са Дубравом и остале цркве у овој туристичкој регији – нуди решење Боса Росић, додајући да је, ако за тај предлог добије благослов епископа жичког, спремна да сачини пројекат и понуди своја истраживачка искуства за добро подухвата. Она, иначе, спрема серију монографија о истраживању гробаља и надгробних споменика овог краја, при чему очекује више разумевања ужичког музеја да би завршила истраживачке радове у селима Лужничке долине код Ужица.

Б. Пејовић
[објављено: 16.12.2006.]

Subject: Odg: Слике и прилике сеоских гробаља код нас

By: shadow
Date: 18.12.2006. 19:16:39
Gledano samo ovo, jeste u pravu, mogu se groblja urediti bolje, ali kod nas ima toliko problema u drustvu da covek stalno moze da se zali na nesto novo. Ovo je Srbija...

Subject: Odg: Слике и прилике сеоских гробаља код нас

By: fon Manštajn
Date: 21.12.2006. 15:35:59
potpuno si upravu, kada mnogo cega ne valja uvek cemo naci nesto novo sto ne valja...ali je cinjenica da stvarno malo truda treba uloziti i sacuvati te svetinje od propadanja, mislim da ko ne postuje mrtve nepostuje ni zive...

Subject: Odg: Слике и прилике сеоских гробаља код нас

By: Pedja
Date: 03.01.2007. 12:11:07
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/12/30/srpski/D06122902.shtml

Vladika žički Hrizostom traži od vernika da svoje mrtve ne sahranjuju po livadama i njivama

Groblja su sveta mesta, moramo ih urediti

Vladika u pismu konstatuje da su mnoga groblja neograđena i veoma zapuštena, stari spomenici polomljeni, a ima slučajeva da se spomenici melju u rizlu

UŽICE - Vladika žički gospodin Hrizostom uputio je svim arhijerejskim namesnicima, crkvenim opštinama, upravama parohija i manastira Eparhije žičke pismo u kome traži da se povede više računa o grobljima, kao i o mestima na kojima vernici sahranjuju svoje mrtve. Vladika konstatuje da su mnoga groblja na području eparhije, a naročito u seoskim sredinama neograđena i veoma zapuštena da su stari spomenici polomljeni, a da čak ima slučajeva da se spomenici melju u rizlu.

Osim toga, u pojedinim krajevima, mimo svih crkvenih i državnih propisa, vernici svoje mrtve sahranjuju van mesnog groblja, po svojim njivama i livadama.

- Imajući u vidu da su groblja sveštena mesta na kojima se čuvaju kosti naših predaka, te da su to najmnogoljudnija mesta, to je naša sveta dužnost da se zapuštena seoska groblja urede i ograde, da parohijski sveštenici savetuju vernike da svoje mrtve ne sahranjuju van groblja - piše u pismu vladike žičkog.

Episkop Hrizostom traži da se nadgrobna spomen obeležja podižu što skromnija i u duhu pravoslavne vere.

- Najpogodniji nadgrobni spomenik pravog hrišćanina je krst, koji mu je za života bio zaštita, kojim je do groba ispraćen i koji će biti vidljivi znak poslednjeg suda Hristovog - savetuje vladika.

On traži da crkvene opštine, u saradnji sa etnografskim odeljenjima područnih muzeja, sačuvaju stare spomenike od istorijskog značaja, kao posebne postavke, lapidarijume, na prigodnim mestima u portama.

- Takođe, parohijski sveštenici da savetuju parohijane da podušja svojim pokojnicima ne pretvaraju u svoju suprotnost, nepotrebnim troškovima za hranu i piće, košulje, haljine i druge poklone. Naša je dužnost da se molimo za njih, da im dajemo pomene, uređujemo njihove grobove, palimo sveće te da u njihov spomen činimo dobra dela - savetuje vladika.

Inače, etnolog Bosa Rosić iz užičkog Narodnog muzeja uradila je veliko istraživanje koje je pokazalo da su groblja u jugozapadnom delu Srbije zapuštena da vernici svoje mrtve sahranjuju po svojim baštama, njivama i livadama, da se spomenici iz prošlih vremena uništavaju ili stoje polomljeni po grobljima. Posle istraživanja, Bosa Rosić obratila se i crkvenim vlastima, a pismo vladike žičkog stiglo je kao odgovor na njen apel da se sačuvaju i urede groblja u ovom kraju.

Z. Šaponjić (Sina)