Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Drustvene nauke (see the full version of Drustvene nauke)
Oreska - Užice : Arehologija: Pronađene grobnice Inka stare hiljadu godina - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Arehologija: Pronađene grobnice Inka stare hiljadu godina

By: Pedja
Date: 26.12.2006. 12:03:19
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=4634

Pronađene grobnice Inka stare hiljadu godina

Maču Pikču, najpoznatiji grad drevnih Inka

Japanski i peruanski arheolozi pronašli su na severu Perua pet velikih grobnica Inka, starih gotovo hiljadu godina.OTKRIĆE - Grobnice se nalaze na takozvanom zlatnom "huaka" groblju Inka u obliku piramide, u šumi Pomak regiona Lambajeke, izjavio je Izumi Išida, japanski arheolog. On je naveo da su pronađene grobnice u obliku bunara, dubine oko deset metara s pregradama koje sadrže pogrebne predmete od zlata i srebra, a u njima su sahranjene vođe područja.

U grobnicama su pronađene i bakarne pozlaćene maske, ritualni bodeži i predmeti od keramike, rekao je japanski arheolog i dodao da su pronađeni i posmrtni ostaci, verovatno jednog deteta.

Postojanje grobnica otkriveno je pomoću radara, a radovi na iskopavanju su počeli u julu, rekao je Išida, profesor antropologije u SAD. Kultura Inka je bila na vrhuncu u vreme bakarno-bronzanog doba, obožavali su Sunce, a kalendar je bio uređen na bazi sunčane godine. Njihovu državu i kulturu uništili su španski osvajači pod Pisarom i Almagrom.

Ostavili su za sobom mnoge umetničke spomenike, naročito na peruanskoj teritoriji.

Njihova imperija prostirala se od peruanskih visoravni pa preko Južne Amerike, planinskog venca Andi preko Ekvadora, Perua, Bolivije, Argentine i Čilea.

Carstvo Inka kroz istoriju
- 1200. godina: Inke započele život kao narod osnivanjem grada-države Kusko, pod vođstvom Manka Kapaka.
- 1438. godina: Inke počinju ekspanziju pod vođstvom Pačakutija. Za vreme njegove vladavine skoro celi Peru i Ekvador padaju pod kontrolu Inka.
- 1529. godina: Pizaro, vođa konkvistadora, od kralja traži dozvolu da osvoji zemlju Inka koja je bogata zlatom i srebrom.
- 1533. godina: Pizaro je uhvatio i ubio Atahualpu, kralja Inka, i postavio na vlast njegovog brata Manko Inku koji je jedno vreme pokorno sarađivao sa konkvistadorima.
- 1572. godina: Uhvaćen i poslednji vladar Inka, Tupak Amaru. Okončan otpor osvajačkoj vlasti, konkvistadori brutalno zatiru Inke i njihovu tradiciju.