Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Чувар плаже у зимском периоду - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Чувар плаже у зимском периоду

By: Pedja
Date: 08.02.2007. 13:13:50
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=19191

Чувар плаже у зимском периоду

О лепим и ружним странама необичног посла, који на ужичкој плажи обавља Александар Стевановић звани Кинез

Ужице – Кад студен стегне, лед све окује, а ветар „креманац” задува, није баш пријатно бити чувар ужичке плаже на Ђетињи. Но, и зимско невреме је део посла Александра Стевановића, познатог међу Ужичанима по породичном надимку Кинез. Воли он плажу, крај ње се родио и одрастао, па и послом сасвим се с њом сродио – чувар је овог купалишта годинама. И лети, кад хиљаде љубитеља реке ужива овде, и зими, кад плажа под средњовековном ужичком тврђавом сасвим опусти.

Има ли дражи бити чувар плаже у зимском периоду, питамо Стевановића, с којим разговарамо усред сунчаног фебруарског преподнева, кад време напољу пролећу слути, а од студени и ветра „креманца” ни трага.– Па и то спада у „рок службе”, плажу и тада треба чувати – одговара он, те набраја које су му зимске обавезе: надгледа ниво реке Ђетиње, па ако вода превише надође алармира службе у граду да подигну мале уставе и спрече поплаву. Разбија лед шеталиштем око плаже и на мосту, чисти снег са степеница. Каткад, јак ветар љуља и обара стубове од разгласа по шеталишту, те и то ваља уредити. А чуварска брига о објектима на плажи – клупама, водогану, уставама, кућици са разгласом и свему што се овде налази – једнака је обавеза зими колико и лети. Нема, дакле, празног хода, ма шта људи мислили о тежини (или боље, лакоћи) посла зимског чувања купалишта.– Јављам, такође, кад се и ружне ствари дешавају. Рецимо, има покушаја самоубистава, намера да се живот скоком с моста прекрати. Све то будно пратим, па, ако треба, надлежне обавестим – додаје наш саговорник, тридесетпетогодишњак.

Лети је на плажи, омиљеном простору Ужичана, све другачије. Гужва, младост, лепо расположење, садржајно и занимљиво. Стевановић је неколико година радио овде и као спасилац, непажљиве на опасности реке упозоравао, па и утопљенике спасавао. Дању спасилац, ноћу чувар. Радио је тако једно време, док је могао да издржи. Сада само чува.

А ноћни летњи сати, посебно викендом, бурни су крај овог купалишта. Увек је, и некад и сад, овде била каква добро посећена дискотека, па кад алкохол младе главе узме под своје, неретко такви ломе све пред собом, флаше у реку бацају и објекте на плажи уништавају.– најпре полако, бираним речима, покушам да их одвратим да то не раде, објашњавајући да је плажа заштитни знак града, да сви треба да бринемо о њој. Али пошто они у тој „фази” углавном савете не чују, некад морам и да позовем полицију, да она ствар узме у своје руке – казује Кинез и још напомиње да службе установе „Велики парк”, које су задужене за газдовање плажом током читаве године, раде као прецизан сат. Заслуге за то не носе само он и колега му Горан Перишић као чувари, већ и други, пре свих шефови ових служби Слободан Арнаутовић и Марко Ћубић.

Пет година је Александар Стевановић на послу чувара ужичке плаже. По струци је трговац, али га је љубав према реци од трговине окренула. Крај Ђетиње му је породична кућа и радно место, па и одмор за душу. Има човек срећу да ради оно што воли.

Б. Пејовић
[објављено: 08.02.2007.]

Subject: Odg: Чувар плаже у зимском периоду

By: Top
Date: 08.02.2007. 17:56:53
I ne treba samo jedan chuvar da bude .. treba vishe! To je najlepshi deo grada, koji treba da bude chuvan..pa chak i zashticen na neki nachin.
 Znao sam da prijatelj Kinez smile provodi vreme na plazi .. ali nisam znao da tu chami i nocu. Skidam kapu za to!
Onakvu lepotu i treba chuvati

Kinez car ! smile  *napred partizan*

Subject: Odg: Чувар плаже у зимском периоду

By: fon Manštajn
Date: 09.02.2007. 09:42:01
stvarno je plaza zrela za neku inovaciju nebi bilo na odmet da se zamene oni budjavi lampioni sa novim, i klupe su zrele za renoviranje, i sta se desilo sa onim restoranom tamo kod centrale? mozda da se srede one stepenice koje vode ka mostu pa da se na mostu ugradi zastitna ograda oko one pesacke stazice , pa druga strana mosta moze da se iskoristi lepo...znam, znam... svi imaju ideja samo nema novaca, demet  slap

Subject: Odg: Чувар плаже у зимском периоду

By: knezofil
Date: 09.02.2007. 13:12:48
ako za to nema novca, onda treba da ukinemo uzice

Subject: Odg: Чувар плаже у зимском периоду

By: Top
Date: 09.02.2007. 17:13:57
Sve pare koje su bile namenjena za uredjenje plaze su pokradene. Samo mali deo je iskorishcen za neko, nazovi, sredjivanje i uredjivanje.
Bilo je priche na ovu temu. Secam se da su dobijene pare za popravku ustava, zamenu svih zvuchnika, kompletno chishcenje korita itd. Od tih para ustave su samo zakrpljene po ivicama, zvuchnici...koji nisu uopshte radili su zamenjeni oni ostali, prastari su ostavljeni...iz korita su samo povadjene gume i to je to...
Mislimmm....
Restoran kod centrale je vrhunski uradjen. Ali to je bilo za vreme nekih predizbornih kampanja, kada je neki glavonja trebao da dolazi u Uzice..pa su expresno sredili stari most i centralu. Posle te posete ..svi radovi su stali i od danas nisu nastavljeni. Cenim da u skorijoj buducnosti necemo moci da ochekujemo nishta od tog restorana. Na mnogo stvari treba da se poradi..nazalost, mi uzichani smo takvi da ne umemo da chuvamo i vodimo rachuna o stvarima koje nam krase grad. Chak ih i sami unishtavamo.
Pogledam samo jadne pedaline...zalosno.
Potrazite negde temu o uzichkoj plazi...dosta se na njoj polemisalo o ovim stvarima, chini mi se...