Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Koči, porađam se - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Koči, porađam se

By: Pedja
Date: 14.02.2007. 14:53:37
http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/februar/14/V-07-14022007.shtml

KOČI PORAĐAM SE

Mira Marković za poslednje tri godine dva puta se porodila u autu, a prvo dete rodila na ulazu u bolnicu jer nije uspela da stigne do sale

UŽICE - Milan Marković (36) iz sela Ponikve kod Užica već od danas komotno može da se zaposli kao babica u užičkom porodilištu. Milan je juče, po drugi put za poslednje tri godine, porodio suprugu Miru, i to u kolima, na putu od kuće ka porodilištu. Prvi put je u ruke prihvatio ćerku, a juče sina.

- Milan je odlično obavio posao, kao prava babica, može da radi sa nama - rekla nam je juče babica Marina iz užičkog porodilišta, koja je primila Miru hvaleći Milanovu prisebnost.

- Neka, hvala, dosta mi je ovo što sam preživeo. Sad da mi čovek da nova kola i sto evra i da kaže, evo, vozi mi ženu u porodilište, ne bih više pristao i ovo od jutros mi je dosta - branio se Milan pošto se u hodniku porodilišta malo oporavio od jutarnjeg stresa.

Mira je dobila bolove juče ujutru, dva dana pre termina, u vreme dok je Milan bio kod komšija, pet-šest kilometara dalje.
- Nisam imao vremena da se kući vratim svojim traktorom, nego sam seo u komšijinu "askonu". Kod kuće navrat-nanos spakujem Miru u kola, u međuvremenu pozovemo Hitnu pomoć i krenemo ka Užicu. Nismo mnogo odmakli, na sedmom-osmom kilometru, kod Volujca, Mira viče: "Zaustavljaj kola, ja se porodih".
      

- Šta ću, zaustavim kola, izađem, obletim okolo, otvorim vrata i utom prihvatim bebicu na ruke. Pogledam je, učini mi se da ne diše, uhvatim je za stomačić, glavu okrenem malo nizbrdo, kad ono proplaka, a mene suze udariše na oči - opisivao je juče Milan kako je u Volujcu pomogao Miri da se porodi.

Bebu su zajedno uvili u čaršav koji se zatekao u kolima, onako nasred puta. Mira bebu u krilo, Milan za volan, pa pravo u Užice.
- Samo što smo krenuli, izbi sanitet nama u susret. Zaustavim ga, izađe babica iz saniteta, prihvatiše i Miru i bebu, odsekoše pupak. Tek tada mi je laknulo.

- I porodilja i beba su dobro - ohrabrio je Milana na hodniku doktor Dragoslav Arsić, zamenik načelnika Ginekološkog odeljenja u Užicu.

Pola sata kasnije Milan je na trenutak ušao kod Mire, tek da se fotografišu za novine i čestitaju jedno drugom. Ako bog da pa ponovo budu čekali bebu, Milan je već spremio strategiju.
- Nećemo ni polaziti od kuće, nego ću joj ko čovek pomoći da se porodi kod kuće, do bolnice nam, izgleda, nije suđeno da stignemo...


Čudo neviđeno

- Sreća je što imam iskustva. Pre tri godine dobije Mira bolove, sednemo u "ladu nivu" i navrat-nanos u Užice. Kad smo bili na ulazu u grad, u Bosanskoj ulici, isto kao i jutros, povika Mira: "Porodih se". Zaustavim kola i tada kao i jutros, prihvatim bebu na gole ruke. Nismo sekli pupak, uzme Mira bebu u naručje, ja za volan i pravo u bolnicu. Dao bog, bilo i tada sve u redu, mala Nevena ima tri godine i ostala je jutros sa sestrom, babom i dedom kod kuće - prisećao se juče Milan.

I prvu ćerku Nadu, koja sad ima već šest godina, Milan i Mira dobili su u "vanrednim" uslovima.

- Tada se Mira porodila na ulazu u bolnicu, na prijemnom odeljenju, nije ni stigla do porodilišta - opisivao je juče Milan seriju neobičnih porođaja u porodici.


(Z. ŠAPONJIĆ - SINA)

Subject: Odg: Koči, porađam se

By: jelenica_ue
Date: 14.02.2007. 19:10:11
Blago njima smile