Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Svako užičko domaćinstvo plaća komunalije sa tri meseca zakašnjenja - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Svako užičko domaćinstvo plaća komunalije sa tri meseca zakašnjenja

By: Pedja
Date: 22.02.2007. 10:21:07
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG07022102.shtml

Svako užičko domaćinstvo plaća komunalije sa tri meseca zakašnjenja

Večito duguju po 200 evra

Početkom grejne sezone dug JKP "Toplota" dostigao je rekordnih 65 miliona dinara. "Bioktošu" građani trenutno duguju oko tri miliona, a privreda mnogo više. Zajedno za struju treba da plate oko milijardu dinara

UŽICE - Račune za usluge ovdašnjim javnim komunalnim preduzećima Užičani plaćaju sa, prosečno, tri meseca zakašnjenja. Ako se saberu dugovi za struju, vodu, iznošenje smeća, grejanje, ispada da svako užičko domaćinstvo, samo za komunalne usluge, u proseku, duguje više od 200 evra.

U Javnom komunalnom preduzeću "Toplota" dug je, u oktobru prošle godine, početkom grejne sezone dostigao 65 miliona dinara, najviše od kako preduzeće postoji, pa je Milan Sekulić, direktor "Toplote", tada dužnicima, sugrađanima i firmama poručio da ovo preduzeće ne može da garantuje uspešnu grejnu sezonu, ako se sledećih meseci ne poboljša naplata računa.
      
Od tada je naplata dugova nešto bolja, ali i građani i privreda od početka godine i dalje ovom preduzeću duguju po tri mesečne fakture u proseku, odnosno ukupno oko 54 miliona dinara.
- Naravno da nam ovoliki dug znatno otežava rad, ugrožena je likvidnost firme, a sreća je da je zima bila ovako blaga i topla, pa nas je Bog spasao, inače bi sa nabavkom energenata zbog ovolikih dugova bilo znatno više problema- kaže Miloš Vesnić, finansijski rukovodilac u "Toploti".

U ovom preduzeću kažu da redovno utužuju dužnike, ali...

- Utužujemo sve koji ne plate poslednja dva računa, ali, sa utuženjima i naplatom ide veoma teško jer dužnici i posle pravosnažnih presuda nemaju od čega da plate. Još teže ide sa isključenjima dužnika sa mreže. Teško je ući nekome u stan i iseći mu cevi, često je potrebna asistencija policije, veliki su tehnički problemi- kažu u "Toploti".

U JKP "Bioktoš" prošlu 2006. godinu završili su sa 35 miliona dinara nenaplaćenih potraživanja od građana i privrede.

- Dug građana trenutno je oko tri miliona dinara, odnosno jedan i po mesečni račun, dok su dugovanja privrede mnogo veća. Podatak da je 20 odsto naših ukupnih prihoda nenaplaćeno dovoljno govori koliko su ti dugovi problem za našu firmu- kaže Dragoljub Prentović, direktor "Bioktoša".
Podaci Elektrodistribucije Užice, koja od januara prošle godine posluje u sastavu Elektrosrbije iz Kraljeva, od pre mesec dana govore da je dug građana i privrede ovom preduzeću dostigao 1,12 milijardi dinara. Od toga, dug privrede je 636 miliona dinara, a ostatak duguju domaćinstva. Prema objašnjenju iz užičke Elektrodistribucije, ovaj iznos predstavlja tri prosečne mesečne fakture i približan je nivou dugovanja u istom periodu prethodnih godina.

Inače, prosečna plata u privredi užičke opštine za mesec decembar prošle godine bila je 22.201 dinar.

NAPLATA PO KUĆAMA

U JKP "Vodovod" kažu da su od privrede, zanatskih radnji, prodavnica, škola, zaključno sa 31. decembrom prošle godine potraživali 22,6 miliona dinara, odnosno, tri mesečne fakture. Dug građana u istom periodu bio je 8,24 miliona dinara, ili jedan i po mesečni račun. Ono što posebno brine, kažu u ovoj firmi, jeste da je dug preduzeća koja su u likvidaciji, dostigao 6,89 miliona dinara.

- Pokušavamo da poboljšamo naplatu dugovanja angažovanjem terenskih ekipa koje idu od kuće do kuće i naplaćuju dugove od ljudi koji ne plate vodu poslednjih četiri ili pet meseci. Trenutno tako pokušavamo da naplatimo gotovo pet miliona dinara. Kod advokata, pred utuženjem je 8,3 miliona dinara potraživanja, a sporna potraživanja koja su pred sudom već su dostigla 7,13 miliona dinara, kažu u "Vodovodu".

Z. Šaponjić (Sina)