Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Ratna mašinerija (see the full version of Ratna mašinerija)
Oreska - Užice : Pesadijsko naoruzanje - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 12

Subject: Pesadijsko naoruzanje

By: munjica
Date: 05.04.2007. 17:15:52
MOSKVA - Iako je puška "kalašnjikov" zaštićena robna marka Rusije, njena intelektualna svojina, sve više je onih koji prave "verne kopije", tvrdi se u Moskvi povodom serije napisa da na svetskom tržištu oružja postoje razne verzije "kalašnjikova". Verzije izrađene u drugim zemljama mogu se kupiti po znatno nižim cenama od ruskog originala. Puška "AK-47", poznata kao "kalašnjikov", nazvana po imenu konstruktora Mihaila Kalašnjikova, u svetu je najpopularnije automatsko oružje, lako za rukovanje, koje koriste armije u 47 zemalja.

U proteklih pola stoleća proizvedeno je više od 100 miliona komada tih pušaka - ali ne sve u Rusiji. SAD su među vodećim kupcima "kalašnjikova" i tim puškama američka armija naoružava vojnike u interventnim "misijama" u svetu, poput onih u Avganistanu i Iraku, kao i novoosnovane armije u tim državama. Ti "kalašnjikovi", međutim, nisu ruske proizvodnje. SAD su više desetina hiljada komada "kalašnjikova" nabavila za američke trupe u Iraku, ali ne od Rusije.

Time je ugrožena ruska agencija za izvoz oružja "Rosoboroneksport", koja je u svet lansirala "kalašnjikov", izjavio je američkoj agenciji AP jedan predstavnik te kompanije, koji je želeo da ostane anoniman.
- To je veoma neugodna pozicija, a voleli bismo da SAD kupuju od kompanije koja je lansirala tu pušku - rekao je on.

 
  Falsifikat od 100 dolara

Na svetskom tržištu oružja "kalašnjikovi" iz Rusije koštaju od 500 do 1.000 dolara, dok je "klonove" moguće kupiti za samo 100 dolara. Takve prave u 15 zemalja, uključujući Poljsku, Mađarsku, Severnu Koreju, Kubu, Indiju i Egipat.
   
 
 
 
"Rosoboroneksport" je lane od izvoza oružja zaradio 5,4 milijarde dolara, što je porast od 20 odsto, ali istovremeno u fabrici u Izmašu, "rodnom mestu 'kalašnjikova'", sada proizvode samo nekoliko hiljada komada tih pušaka godišnje.
- Mi vidimo ogromnu količinu oružja koje nosi moje ime, a problem je u tome što se radi o nezakonitom "klonu" originalnog ruskog automata - izjavio je ruskoj agenciji Kalašnjikov (84), konstruktor koji je proslavljeni automat stvorio odmah po okončanju Drugog svetskog rata.

Nezakonitog "klona" ruskog automata izrađuju uglavnom u fabrikama istočne Evrope, čije su licence za proizvodnju, dobijene od SSSR u godinama "socijalističkog bratstva", odavno istekle, što utiče na kvalitet oružja.
- Mi želimo da informišemo sve i svakog da mnoge zemlje, uključujući SAD, krše opštepriznate norme - izjavio je Igor Sevastjanov, jedan od rukovodilaca "Rosoboronoeksporta", odakle poručuju da su uvek spremni i da prodaju licence.

Subject: Pesadijsko naoruzanje

By: fon Manštajn
Date: 05.04.2007. 17:29:54
evo oruzija koje gazilo evropski kontinent od 1939-1945

Karabiner 98 Kurz karace zvano Kar98k ili K98kpuska koja je proizvedena u oko 14 miliona komada, bila je poznata po svojoj preciznosti, efetivan domet je bio oko 500 m, tezine izmedji 3,5-4 kg. Kako su krajem rat borbe bivale sve cesce  u urbanim sredinam i na relativno bliskim razdaljinama, tako je nizak intezitet paljbe ove puske (oko 15 metaka u minutu), bio smrtonosna opasnost. U kasnijm godinam rata bez razmiljanja je bila menjana od strane nemackih vojnika sa Sturmgewehr 44 krace StG44 i legendarni MP40.

StG44Maschinenpistole MP40
i poliautomatskom puskom Mauser Karabiner 43 i potpuno isti mehanizam Gewehr 43, koja je imala slican efektivan domet oko 500m , slabiju municiju ali je ispaljivala u proseku  30 metaka po minutu, a u okvir je islo 10 metaka za razliku od 5 metaka u Kar98...puska je bila precizna ali je u proizvodnju usla tek 1943 i do kraja rata je proizvedneo oko 500 000 pusaka i oko 50 000 snjpera...


Gewehr 43ko je igrao Call of Duty zavoleo je ove puskice... smile

Subject: Pesadijsko naoruzanje

By: munjica
Date: 05.04.2007. 19:37:27
Cat.Number
 11521 /11526/ 11601
 
Caliber
 9mm PARA/.40 S&W
 
Barrel length
 108mm
 
Frame
 medium
 
Mechanism
 DA/SA
 
Magazine capacity
 15/10 rounds
 
Front sight
 fixed
 
Rear sight
 fixed
 
Weight
 970/960g
 
Total length
 190mm
 
Height
 140mm
 
Material
 steel/aluminium
 
Grip
 plastic/selected walnut
 
Finish
 blue/chrome pla

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: fon Manštajn
Date: 09.04.2007. 22:58:16
da predstavimo i domacu proizvodnju

M70

M21

nije na odmet predstaviti i nasu jurisnu pusku, domace prozivodnje naravno, Zastava Oruzije je prizvodjac a u pitanju je puska M21 koja je zamenila staru JNA pusku M70 koja je koristila metak kalibra 7,62...negde sa pocetak `80 godina nasi konstruktori su poceli da razmiljalju o jurisnoj pusci manjeg kalibra tada u svetu su postojala dva tipa metaka manjeg kalibra 5,45mm ruski i 5,56mm SS109 nato i americki kalibar...

nasi strucnjaci su procenili  da nemaju uslova za razvijanje kalibra 5,45 mm i opredelili su se za 5,56 mm, sada standardni kalibar NATO i USAA oruzanih snaga, i tako je nastala dugo razvijana puska M21 sapodrucnim bacacem granata, sa rafalnom i kontrolisanom paljbom od tri metka u rafalu, sa sinom na koju je moguce poastaviti sve moguce elekrto-opticka uredjaje ( nas vojsak koristi najvise izraelsku optiku koja se moze prilagoditi i dnvnim i nocnim uslovima). Rusi su razvili nekoliko varijanti  jurisnih pusaka sa svojim kalibrom 5,45mm, do kinezi koriste takodje sopstveni kalbar 5,8 mm od 95` godine...

Da ne gnjavim, puska M21 je u pocetlku ostro kritikovana, i kako se sad tvrdi, od nestrucnih lica, vremenom je dovedena do veoma visokog nivoa efikasnosti. Puska je izuzetno puzdana i precizna, sto je najvaznije... efikasna domet je oko 500m kapacitet paljbe oko 600 metaka po minutu, pouzadnost je garantavona do 8000 metaka a rok trajanja cevi je oko 16000 ispaljenih metaka, jedna od retkih pusak koja podnosi ostar test hladjnja ( mislim da test izgleda ovako: ispaljuje oko 1500 metak u nizu a onda se potapa u hladnu vodu, cev na M21 se ne ostecuje, dok mnoge renomirane puske, zbog izuzetno tanke cevi, se krive, pa se ovaj test cesto izbegava ). Strelac pogodjen sa tri metak nece bit siguran iza dzakova sa peskom sirine 60cm, ni iza dva reda cigla, pa cak ni iz sanduka sa municijom napunjenog peskom ,a cak ni celicana prepreka debljine do 1cm nece ga potpuno zastiti jer  kroz sve ove prepreke od tri metak dva uvek prodju...

inace metak koji koristi M21 prizvodi nas uzicki Prvi Partizan.  Metak su doveli do savsenstav pa mnogi cak smatraju da su metci bolje izrade  cak i od Belgiskog metka 5,56 SS109 koji vaze za najbolje proizvodjace ove municije...eto malo onako po secanju sve precizne podatek dobicete  na ovom sajtu.

http://www.zastava-arms.co.yu/images/vojni/m21/m21_srpski.htm

 seljak-smile

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: shadow
Date: 10.04.2007. 02:45:36
Fon, ajde pomeni i onaj zastavin cuveni snajper sto je rame uz rame sa svetskim modelima, samo sto je mnogo tezak, ali ima veliki efikansi domet. Ima i neko fensi ime! smile Nesto kao "crna strela" ili tako...

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: Kenny
Date: 10.04.2007. 09:20:50
e nisam ni znao da imamo ganove Wink dobra ova crna Cool

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: Pedja
Date: 10.04.2007. 10:29:34
Primetih sad kada sam bio kod Topa na zakletvi da svi imaju M70A. Mislio sam da je ta puska odavno zamenjena novijom verzijom sa preklapajucim kundakom (mislim da je oznaka M70A), i to jos u vreme kada sam ja bio u vojsci. Vec tada je ova varijanta sa drvenim kundakom bila retka pojava.

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: fon Manštajn
Date: 10.04.2007. 10:39:39
pa to je kako oni kazu teska snajperska puska, znaci nije kalsican snajper, zvanicna oznaka je M93 "crna strela" i razvijena sa pocetka `90. U oruzane sastave pesadiskih jedinica VJ usla je tek 1998, a koricena je u borbenim uslovima na Kosovu, u Makedoniji tokom one pobune siptara u makedoniji, i na jugu srbije...

Puška M93 je namenjena za gađanje ciljeva na otvorenom prostoru i u neoklopljenim vozilima na daljinama do 1500 m i ciljeva u lakooklopljenim vozilima i iza zaklona na daljinama do 800 m. Pored uništavanja žive sile, "Crna Strela" se može koristiti i za dejstvo protiv ciljeva kao što su neoklopljena i lako oklopljena vozila, prizemljeni vazduhoplovi, radari i druga elektronska oprema, centri veze i komandna mesta. Efikasna je i u borbi protiv neprijateljskih snajperista.

Puska u nasim jedinicama koristi ruski metak za teske mitraljeze kalibra 12,7 x 108 mm, dok je za izvoz prilagodjena za amercki metak Browning M2HB ( za ovu oznaku bas nisam siguran, ali je browning njihov mitraljeski metak sigurno)
Posto bi trzaj odvalio rame svakom strelcu napravljen je mehanizam na cevi za ublazivanje trzaja, a takodje na kundaku postoje dva amortizera trzaja. Zanimljivoj je da se cev parvi od istog materijala koji se koristi za izradu topovskih cevi. da je teska teska je mislim negde oko 16 kg sa ovim "ruskim" metcima. Niema mehanicki nisan vec se koristi iskljucivo sa optikom. U okvir ide pet metaka, aefikasan domet je 1600m...sve u svemu jos jedno domace luce

imaju i hrvati neku slicnu pusku koja je takodje hvaljena i ima negde oko 11 kg a domet do 1500...videcu da izguglam nesto o tome...

M93 Crna strela

Evo slike iz zone bezbednosti na jugu srbije...
Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: fon Manštajn
Date: 10.04.2007. 10:48:34
: Pedja  10.04.2007. 10:29:34

Primetih sad kada sam bio kod Topa na zakletvi da svi imaju M70A. Mislio sam da je ta puska odavno zamenjena novijom verzijom sa preklapajucim kundakom (mislim da je oznaka M70A), i to jos u vreme kada sam ja bio u vojsci. Vec tada je ova varijanta sa drvenim kundakom bila retka pojava.


te puske sa drvenim kundakom imaju tacnu oznaku M70 B1 i navodno je daju jos uvek regrutima da ih njakaju po obuci, moj drug je u Bujanovcu imao takvu pucu sa 70% ostecenja, jezivo...puska sa metalnim prekolopnim kundakom nosi oznaku         M70AB2

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: Uruk-Hai
Date: 14.04.2007. 14:14:47
Sinovac, drago mi je sto si i ti zaljubljenik u CoD, ali si se malo predriblao oko nekih tehnickih sitnica. Gewehr 43 ne koristi slabiju municiju od G98k vec potpuno isti metak 7,9mm kao i nasa stara M48 i snajperka M76.
Dalje, imao sam priliku u Miokovcima da probam "Crnu strelu" i to u kalibru 12,7x99mm Browning i to nije izvozna varijanta vec standard. Ruska municija 12,7x108mm je ukinuta zbog loseg balistickog koeficijenta metka. Ta karabudza je daleko od dobre sprave prvenstveno zbog optike malog fiksnog uvecanja 8x (americki standard je 25-50), a ostale puske tog tipa kao Barret i McMillan imaju korisni domet zbog optike i ceonog zazora zatvaraca oko 2,5-3 puta vise od Crne strele. Kao i sve ostalo sto se pravi u Kragujevcu, to je jedva podnosljivo s obzirom koji diletanti su ga konstruisali - grubo i kvarovima sklono kao Jugo 45.
U jednom se moram sloziti - jos nije napravljeno jeftinije, pouzdanije i jednostavnije oruzje u klasi jurisne automatske puske od AK47, ali imaj  na umu da svako ko je ozbiljnije omirisao barut zna da je varijanta M70B1 sto puta bolja od "preklapace". Naravno, nemacka G3 je i pre trideset godina bila kvalitetnije uradjena i preciznija, ali isuvise teska za ljude normalne gradje. M16 koju koristi US Army je nesrecni bastard kompromisa Ministarstva odbrane SAD sa lobijem iz "Kolta" jer nikad nije valjala ali je neko uzeo debelu kintu da se usvoji u naoruzanje i koristi tri decenije. Da se razumemo, za mirnodopske uslove i obuku vojnika na strelistu ona "sije" AK na svim poljima, ali u blatu i pesku - nece da radi. Medjutim, nijedan rat ne dobijaju puske a pogotovo ne ove savremene sukobe, pa je to manje vazno.
BTW, sticajem okolnosti imao sam priliku da prangijam iz prakticno svega interesantnog svetske produkcije, pa ako te nesto zanima slobodno pitaj.
P.S. Ne kaze se metci i gubitci seljak_ups

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: fon Manštajn
Date: 14.04.2007. 23:03:20
pa eto imamo i eksperta...  smile samo nemoj da cekas tudje postove pa da prepravljsa vec  nesto, eto recimo iz iskustav, okaci i sam...  

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: fon Manštajn
Date: 29.09.2007. 09:37:13
eto ga u nasoj vojsci i zvanicno 5.56mm nato kalibar, puska M21. oko hiljadu puska do kraja godine treba da bude isporuceno nasim oruzanim snagama, ugovor koji treba da potpise ministarstvo odbrane i zastava oruzije...

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: immigré
Date: 29.09.2007. 10:26:34
Zar "Zastava" zaista proizvodi naoruzanje tako loseg kvaliteta, kao sto je u jednom od prethodnih komentara navedeno?Nisam nikakav poznavalac bilo kakvog naoruzanja , niti me to posebno zanima, ali obicno se kaze da ako nesto ta fabrika moze kvalitetno da proizvede ,onda je to upravo u ovom sektoru(lako pesadijsko naoruzanje kao i naoruzanje za lov).Svojevremeno je ,ako se ne varam , pistolj CZ(koji vec model), bio reklamiran kao vrlo respetkivno oruzje sa stanovista tehnickih karakteristika.
Da li je to ipak objektivno stanje stvari ili licni utisak?Mozda neko zna nesto vise o ovome.

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: shadow
Date: 29.09.2007. 11:43:51
Odakle ti da zastava pravi lose oruzje?

Subject: Odg: Pesadijsko naoruzanje

By: immigré
Date: 29.09.2007. 12:35:39
Pa ovaj gore "uruk hai" je naveo  gomilu informacija i izvesno iskustvo u isprobavanju raznoraznog oruzja, i na kraju svega toga zakljucak da "ZASTAVA" pokazuje najgore rezultate(pod uslovom de je sve izreceno istina). Sudeci po pisanjima ostalih vezanim za ovu temu reklo bi se da niko  nema veliko prakticno iskustvo, vec se sve vise odnosi na teoriju.(sem vec pomenutog)
Dosta mojih poznanika je radilo u zastavinim pogonima za proizvodnju ovoga naoruzanja, i dok sam bio u kontaktu sa njima, informacije su bile potpuno drugacije, sto se tice kvaliteta.