https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Gigaget - download menadžer

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Besplatni programi => Temu započeo: Rašo 30.10.2007. 22:07:27Naslov: Gigaget - download menadžer
Poruka od: Rašo 30.10.2007. 22:07:27
Gigaget

Školski, besplatni download menadžer

(http://i207.photobucket.com/albums/bb219/25573/skpd10600.jpg)

Gigaget je školski primer download menadžera sa svim opcijama koje su nabrojane u standardu. Na papiru su pozivanje antivirusnog softvera, isključivanje računara po završenom preuzimanju, ograničavanje maksimalnog broja konekcija i brzine. Određivanje veličine keš memorije kojom će program raspolagati, automatsko podizanje sa operativnim sistemom, kao i zvučna notifikacija o završenim zadacima samo su još neke od podrazumevanih opcija. Višestruko (Batch) preuzimanje fajlova takođe je prisutno, a svodi se na unošenje URL-a sa kojeg će sadržaj biti skidan, kao i naziv upotpunjen džokerima ’*’.

Interfejs je jednostavan pa će se i neiskusniji korisnici lako snaći. Task Manager, prilepljen za levu stranu, služi za uvid u trenutne i već završene zadatke. Fajlovi koji su preuzeti „odlažu” se u jednoj od četiri sekcije (kategorije): muzika, filmovi, softver i igre, a omogućeno je i dodavanje novih. Centralni deo radne površine je „vezan” za transfere sa svim pratećim tabelarnim informacijama, kao i podrobnim obaveštavanjem u okviru tabova nešto niže. Poslednja na tapetu su upozorenja i obaveštenja koja se pojavljuju pri samom dnu forme.

Download započinje direktno iz programa pozivanjem opcije Add, a može se presresti i poziv Web pretraživača. Podrazumevana je mogućnost integrisanja u Firefox ili Internet Explorer, kao i standardni Drop Basket. Ukoliko je neophodna identifikacija, tj. prijavljivanje na server sa kojeg se vrši skidanje, to se takođe može definisati. Sam nadzor (monitoring) prilagodljiv je svačijim potrebama: „snimanje” clipboarda, napredna analiza Web stranica, prepoznavanje Flash animacija i streaming sadržaja, pa i određivanje svih ekstenzija koje će biti uzete u obzir. Kada se najzad dođe do željenog linka za preuzimanje, potrebno je još odrediti kategoriju kojoj će fajl(ovi) pripasti, fizičku lokaciju za skladištenje i komentar po želji.

Gigaget, pored stabilnosti i cene koja ga krasi, nema ništa što ga uzdiže od konkurencije. S druge strane, ne može se reći ni da mu nedostaje vitalnih mogućnosti u poređenju sa komercijalnim izdanjima. Ipak, ne postoji nekakva opcija Always Resume kojom bi se mogao nastaviti zaustavljeni ili prekinuti download, u slučaju da sâm server to ne dozvoljava. Druga stvar koja para uši (bukvalno) jeste iritantan zvuk završenog downloada koji vas preseče i posle desetog preslušavanja! Interesantno je što ne postoji jednostavan način da se ovo promeni pa preostaje samo ručno menjanje wave fajla u osnovnom folderu programa.

Veličina programa je 2 MB.

Download (http://www.gigaget.com/)