https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - HovText uklanja formatiranje iz kopiranog teksta

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Besplatni programi => Temu započeo: Pedja 23.10.2008. 12:33:18Naslov: HovText uklanja formatiranje iz kopiranog teksta
Poruka od: Pedja 23.10.2008. 12:33:18
Ako se bavite izradom veb sajtova, sigurno se srećete sa nezgodnim problemom - ako kopirate tekst sa neke HTML strane ili iz nekog program kao što je MS Word ili Open Office, zajedno sa tekstom, koristeći standardne komande (Copy&Paste, ctrl+C i ctrl+V) biće vam iskopirane i sve oznake formatiranja, koje su najčešće potpuno nepotrebne i samo vam prava dodatni posao jer ih morate uklanjati.

Uklanjanje oznaka može da bude stvarno naporno s obzirom da naročito tekst prebačen iz tekst procesora ume da sadrži gomile HTML i CSS oznaka, oznake za jezik postavljene u tekst na najneverovatnije moguće načine, pa čak i neke specijalne oznake tipične samo za tekst procesor iz koga tekst preuzimate.

Nažalost, klijenti obično tekstualni materijal, ma koliko mali on bio, umeju da vam pripreme i pošalju samo u MS Word formatu, a to svaki put znači masiranje oko čišćenja velikog broja potpuno nepotrebnih kodova.

DreamWeaver, a i neki drugi programi imaju dodatnu opciju koja se obično zove Paste special… koja između ostalog nudi i da iskopira samo tekst, ali to radi bukvalno: ukine ama baš svako formatiranje. Neko formatiranje ipak najčešće treba da se sačuva, na primer oznake za pasuse.

Naišao sam na Internetu na program HovText, koji je već u naslovu strane obećavao: kopiranje teksta uz kontrolisano uklanjanje oznaka za formatiranje. Instalirao sam ga i zaista, to je to.

Program se smešta u SysTray i ako je aktivan, presreće svaki kopiranje teksta i čisti ga od oznaka za formatiranje. Za korisnika je ovaj proces neviljiv, on normalno kopira i smešta tekst kao i do sada, samo sa tom razlikom što je sada tekst očišćen. Ako zatreba da se sačuva formatiranje, HovText se može privremeno isključiti mišem ili preko tastature tasterom po izboru.

Program ima dosta mogućnosti podešavanja, počev od toga da li želite da podrazumevano filtrira tekst ili ne, način filtriranja kroz neke unapred isprogramirane opcije, ali i potpuno proizvoljno, korišćenjem regularnih izraza kao filtera, koje možete samo podešavati. Tako možete, na primer, koristiti filter koji će iz kopiranog teksta ukloniti sve osim linkova.

Pored filtriranja, program može da pamti istoriju kopiranih tekstova, tako da posebnim tasterom možete vratitii ponoviti ranije kopirani sadržaj.

(http://hovklan.com/downloads/hovtext/2.0/images/en_options.png)

(http://hovklan.com/downloads/hovtext/2.0/images/en_history.png)

(http://hovklan.com/downloads/hovtext/2.0/images/en_history.png)

Program je otvorenog koda, besplatan i namenjen je za sve 32-bitne Vindouz platforme počev od Vindouz 95.

Sajt programa: http://hovklan.com/hovtext