https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Prikaz: Gimp 2.2.14

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Besplatni programi => Temu započeo: Rašo 29.05.2007. 13:48:09Naslov: Prikaz: Gimp 2.2.14
Poruka od: Rašo 29.05.2007. 13:48:09
    Negde sam pročitao da su ga nazvali ćirilični Photoshop.
    Gimp je program otvorenog koda za obradu bitmapirane grafike, nastao 1995.godine. Gimp je projektovan za Linux platformu  a za korišćenje u Windows okruženju potrebno je instalirati prvo grafičku osnovu GTK+2.
    Gimp je opremljen standarnim alatima za programe ove namene:selekcije, transformacije, alat za unos teksta, popune, prelivi, olovka, četkica, gumica i drugo, velikom kolekcijom standardnih filtera i drugih naprednih opcija.
    Za razliku od drugih programa ove namene, Gimp ima nesvakidašnji višeprozorski interfejs. Naime, postoji jedan prozor u okviru kojeg su svi drugi, već su oni rasporedjeni na poseban prozor za alate, prozor za svaku otvorenu sliku i jedan ili više prozora s grupama panela rasporedjenih na kartice, što obezbedjuje više prostora za obradu slike na ekranu.
    Gimp podržava širok spektar digitalnih formata, PNG,JPEG,GIF,PSD itd., ali njegova najveća slabost  jeste upravljanje bojama. Za štampare...iako se RGB slika može razložiti na CMYK paletu u slojevima, nije podržano uredjivanje u CMYK paleti.
    Moj utisak u radu sa programom je sledeći: kada bi mi sad čika sa legitimacijom pozvonio na vrata i oduzeo moju veoma sumnjivu kopiju CS2, i kada bih morao onako totalno da se posvetim Gimpu, da bih u njemu mogao da uradim fizički sve ili bar gotovo sve kao i u skupom profesionalnom programu.
    Veličina GTK+2 je 5,5 MB, a veličina Gimpa 7,6 MB.

           http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html


            Rad uradjen programom Gimp (http://img201.imageshack.us/img201/5531/graficarkj4.jpg)