https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Sportska perspektiva - Razlozi sa osnivanje i ciljevi biciklističkog udruženja "Ciklon" - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Razlozi sa osnivanje i ciljevi biciklističkog udruženja "Ciklon"  (Pročitano 1740 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 24.03.2008. 17:44:35 »


РАЗЛОЗИ ЗА ОСНИВАЊЕ И ЦИЉЕВИ
БИЦИКЛИСТИЧКОГ УДРУЖЕЊА „ЦИКЛОН“


Ужички крај има специфичне природне вредности, бројне заштићене природне реткости као и зна­чај­но културно-историјско наслеђе. Природни мотиви се сами намећу као основ за развој рекреативних функција. Нажа­лост, добро и напредно тешко пролази па је зато сав потенцијал недовољно откривен и ис­ко­риш­ћен, од­нос­но његово коришћење је привилегија малобројних срећника. Да би добре идеје заживеле лакше је кренути удру­жено и заједно. Створити заједничко добро могуће је само са свима у заједништву и  свима ће бити лакше када се терет расподели. Само заједништво може покренути иницијалну енергију точка а када се покрене до­во­љно је лагано одржавати ритам. На том путу неком ће бити теже, неком лакше, али лакше је возити се у гру­пи и колегијално смењивати се, него солирати и носити целокупан терет. У групи је лакше активирати ус­па­ва­ни позитивизам појединаца. Не треба очекивати да неко нешто добро уради, не треба критиковати док се седи за­ваљен у столици, јер ништа не пада са неба. Имамо услове које треба искористити, постоје институције, уста­нове, предузећа и добронамерни појединци којима се треба обратити за заједништво да би се прешао пут преко трња и достигао циљ. Зато прихватамо идеју иницијативног одбора за формирање Бициклистичког удру­жења и крећемо заједнички са места у циклични ритам и одржавамо га.

Назив органаизације гласи Бициклистичко удружење «ЦиклоН». Реч цикло као први део речи упућује на круг и кружење. Слово Н је почетно слово речи натуралс, сто упућује на природу односно дефи­ни­ше да се активности одвијају у природи. Сама реч ЦИКЛОН представља ваздушни вртлог који се јавља у тро­пским подручјима а забележен је и на планини Тари. Седиште удружења је у Ужицу, улица Немањина број 45.

Циљ оснивања удружења је обављање бициклистичких активности, развоја, унапеђења и по­пу­ла­ри­сања рекреативно-спортско-туристичко-еколошког бициклизма, пропагирања бициклизма као начина здравог жи­вота и активног боравка у природи. Удружење заснива интересе чланова пред градским, државним и спорт­ским органима и организацијама. Спортске активности усмерене су на рекреативно-релаксационој вожњи би­ци­кле, као еколошки популарног  превозног средства које је економски исплативо и социјално де­ло­тво­рно.Удружење стручни рад обезбедјује преко својих чланова који имају одговарајућу стучну спрему. Као спорт­ске објекте односно бициклистичке стазе, користиће јавне путеве различитих категорија, некатегорисане стазе и шумске путеве на основу сагласности ЈП „Србијашуме“. Подручје деловања је територија Републике Србије.  Посебан акценат се ставља на заштиту живоне средине и очување природних вредности које би се ва­ло­ризовале кроз специфични вид туристичко-бициклистичких вожњи. Избор и обележавање рута кретања, од­но­сно стаза усмериле би се ка значајним локацијама од посебних природних, културно-историјских и ту­ри­сти­чких вредности. На овај начин пропагирао би се бициклистички туризам чиме би се оплеменила постојећа по­ну­да. У туристичкој пропаганди истицале би се подобност релација за специфичне бициклистичке активноси док би се интереси ускладили са локалним становништвом уз поштовање и очување традиционалног начина жи­вота.

Један од битнијих задатака је повећање безбедности у вожњи и покретање иницијатива за израду по­се­бних бициклистичких саобраћајница у граду и околини како би се створили услови за рекреативну анимацију што ширег дела популације. Анимација је усмерена на физичке активности као вид борбе против негативних ур­баних појава и навика нарочито у делу школске односно тинејџерске популације. На овај начин ре­ла­кса­ци­она вожња у друштву уредјеним стазама кроз сликовите пејзаже истакла би свој вапитни значај као и психо­те­ра­пеутско деловање. Вожња кроз четинарске шуме на надморској висини од 1000 метара делује освежавајуће окре­пљујуће и опустајуће.

Кроз постављање и избор рута различитих степена тежина и дужина омогућити анимирање свих ста­ро­сних структура. Циљна група дела популације која би себе препознала као члана удружења су сви који пре све­га воле бициклизам као вид аматерске рекреације и активног боравка у природи без ограничења на физичке пре­диспозиције и године.

Кроз дефинисање праваца кретања активирати се на њиховом уређењу и стварању услова за развој тран­зитног бициклистичког туризма кроз планирање и уређење простора, изградњу мобилијара, уредјење ло­ка­ција за камповање и издавање пропагандног материјала, створити услове да се привуку и задрже бицилисти са стране и иностранства на својим пропутовањима.

Кроз повезивање са сличним удружењима, приближити својим члановима активно учествовање у ма­ни­фе­стацијама које се организују у земљи и иностранству.

Удружење у ширењу својих активности оствариће координацију интереса са локалном самоуправом, ту­ри­сти­чким организацијама, научним и школским установама, ЈП „Србијашуме“ и локалним становништом у циљу рационалног и еколошки оправданог коришћења природе у туристичко-рекреативне сврхе.

У Ужицу 22.03.2008.године   
Златко Милошевић, председник
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.168 sekundi sa 37 upita. (Pretty URLs adds 0.005s, 2q)