https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - speleologija u Uzicu

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Boravak u prirodi => Temu započeo: speleo 01.10.2008. 17:57:24Naslov: speleologija u Uzicu
Poruka od: speleo 01.10.2008. 17:57:24
Pozdrav svima,
zanima me ima li speleologa u Uzicu, neki speleo klub?


Naslov: Odg: speleologija u Uzicu
Poruka od: Pedja 01.10.2008. 18:16:47
Bilo je u okviru planinarskih drustava pre dosta godina, cak imamo i drzavnu rekorderku u silasku na dubinu, ali je to manje-vise sve zamrlo.


Naslov: Odg: speleologija u Uzicu
Poruka od: speleo 02.10.2008. 00:06:00
Rozomir Tomic iz Valjeva je bio u kontaktu sa nekim speleolozima iz Uzica, i koliko je meni poznato drzao kurseve.
Ako ima aktivnih speleologa neka se jave. Steta za Uzice i karst u Vasem krau da nema speleologa.
Rekord u dubini???

pozdrav


Naslov: Odg: speleologija u Uzicu
Poruka od: Pedja 02.10.2008. 01:27:45
Jeste, on je i pokrenuo stvari ovde pa smo se mnogi primili i prosli kurs, samo davno je to bilo...


Naslov: Odg: speleologija u Uzicu
Poruka od: wolf 02.10.2008. 19:25:12

Pozdrav svima,

Dobrodosao..
speleo, Valjevo.. pretpostavljam da si iz 'Mande'.... zanima me ima li speleologa u Uzicu, neki speleo klub?

Koliko mi je poznato, speleologija u Uzicu ne postoji ili barem ne u onom obliku kao kod vas u Valjevu ili u ASAK-u i SOB-u.Rozomir Tomic iz Valjeva je bio u kontaktu sa nekim speleolozima iz Uzica, i koliko je meni poznato drzao kurseve.

Lokan.. drzao je on mnogo sto sta ovde, u Uzicu..  :) :P
On je u stvari bio inicijator da se, negde sredinom devedesetih, formira speleoloska grupa koja bi bila iskljucivo posvecena speleoloskim aktivnostima. Za razliku od dotadasnje prakse da se u okviru nekog planinarskog drustva sporadicno obilaze speleo objekti (Potpec, Stopici, Megara), uglavnom po principu - udjes, izadjes i gotovo. To je otprilike bio period kada je i Borski 'Bradan' pocinjao. Svaka cast speleolozima iz Bora, oni su 'preziveli', a Uzice i uzicani su 'pukli'... :(Steta za Uzice i karst u Vasem kraju da nema speleologa.

Ma nije steta.. ukoliko ne postoji ozbiljan pristup speleologiji i pozrtvovan rad onda bolje da ne postoje. Dosta mi je avanturista koji izmedju dva planinska vrha, tri skoka padobranom i cetiri ucesca na 'Veselom spustu' hoce da 'ubodu' i neku jamu pa da njihova referenc lista izgleda bogatija i sadrzajnija, a oni svojim metrima 'u visinu' dodaju koji metar 'u dubinu'...

Steta je, sto se nisi javio ranije pa da organizujemo neko zajednicko okupljanje. Imalo bi zainteresovanih mozda cak i na ovom forumu (mislim da je Top svojevremeno nagovestavao da bi rado isao pod zemlju ;) ) a ujedno bi malo poradili na popularizaciji speleologije u nasem kraju.


(at)Pedja:  Mozes li da ovo prebacis u 'Boravak u prirodi', bar dok speleolozi ne zasluze svoj podforum. :)
Nekako mi je neobicno da o ovome diskutujemo kod Sime 'splavara', mislim, svaka cast Simi ali ipak....


P.S. Unapred se izvinjavam ukoliko sam svojim izlaganjem nekoga uvredio ili mu povredio sujetu, ili ukoliko sam izneo netacne informacije. Jedva cekam da me neko demantuje.


Naslov: Odg: speleologija u Uzicu
Poruka od: speleo 03.10.2008. 15:19:58
E, bash mi je drago  sto odgovarate na temu.

"On je u stvari bio inicijator da se, negde sredinom devedesetih, formira speleoloska grupa koja bi bila iskljucivo posvecena speleoloskim aktivnostima."

Lokan je mnoge stvari i u Valjevu pokrenuo.
Kad pogledam nas rad i trud sada, rezultate koje imamo...divim se njihovom zalaganju kad znam da su uradili istrazivanja bar 90% valjevskog i uzickog kraja, oko Zlatibora, Tare...mogu da zamislim kakvo je to akcijasenje tek bilo. Mnogo vishe rezultata nego sada, a opet i mi konstantno idemo na neke akcije:-).

Za druzenja nikad nije kasno, a pogotovo popularizaciju speleologije. Mislim da su se mnoge stvari promenile od tada. Sada vec mnogo vise moze da se angazuje u speleoloskim vodama. Da se putuje, edukuje, upoznaju novi ljudi. Seminara, akcija, obilazaka terena ima dosta u toku godine i svi su dobrodosli. Sto u Valjevu, to i sirom Srbije, inostranstva.

"Steta je, sto se nisi javio ranije pa da organizujemo neko zajednicko okupljanje. Imalo bi zainteresovanih mozda cak i na ovom forumu (mislim da je Top svojevremeno nagovestavao da bi rado isao pod zemlju Wink ) a ujedno bi malo poradili na popularizaciji speleologije u nasem kraju."

Ako ste za obnavljanje speleologije u Uzicu, tu smo.
Valjevo i Uzice su blizu. Skoro smo organizovali i Skup speleologa Srbije.

Iz Mande sam.
veliki pozdrav!