https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Evropski sud za ljudska rpava presituo protiv Srbije zbog nekorektnog razvoda

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Dom i porodica => Temu započeo: Pedja 21.03.2007. 16:11:10Naslov: Evropski sud za ljudska rpava presituo protiv Srbije zbog nekorektnog razvoda
Poruka od: Pedja 21.03.2007. 16:11:10
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=8274

Sud u Strazburu doneo prvu presudu protiv države Srbije

PRESUDA - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je prvu presudu protiv države Srbije, presudu kojom se država obavezuje da prekine s kršenjima ljudskih prava i isplati nadoknadu žrtvi, čiji je identitet u ovom slučaju zaštićen.

Prema saopštenju suda, presuda se tiče žalbe V.A.M. na dužinu i nepravednost sudske procedure za razvod braka i starateljstvo nad detetom iz tog braka, zbog čega je već osam godina sprečena da viđa dete zbog toga što je zaražena HIV-om.

Presuda u sporu V.A.M protiv države Srbije doneta je 13. marta.

- Ovo je prva presuda Srbiji za konkretno kršenje ljudskih prava, prilikom čega je sud ušao u suštinu slučaja - kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

Presudom je utvrđeno da je država Srbija povredila prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, pravično suđenje i na delotovorni pravni lek.