https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Gde je sada tvoje dete

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Dom i porodica => Temu započeo: Pedja 24.08.2006. 10:05:02Naslov: Gde je sada tvoje dete
Poruka od: Pedja 24.08.2006. 10:05:02
http://www.danas.co.yu/20060824/dogadjajdana1.html#6

Da li je akcija "Gde je sada tvoje dete"dala pozitivne rezultate?


Ljubinko Zlatić
pedagog u OŠ Stari grad Užice

U našoj školi upoznali smo roditelje s tom akcijom i tražili da nam budu partneri i pomognu u kontroli slobodnog vremena učenika sedmog i osmog razreda. Organizovali smo roditeljske sastanke, projekat Škola bez nasilja, ali i druge aktivnosti i kreativne radionice kojima smo školu otvorili i subotom. Nismo mi to radili zbog te akcije, već smo sve neaktivnosti uklopili u okviru nje. Roditelji su preuzeli obavezu da znaju gde su im deca kada izađu i u koje vreme treba da se vrate kući, ali tu i dalje ima problema, jer deca ostaju u gradu i do tri sata posle ponoći. Mislim da bi trebalo organizovati dugoročnu akciju.


Ivan Ružičić
direktor Gimnazije u Čačku

Smatram da je nemoguće tačno utvrditi kakve je rezultate dala ova akcija, tačno je da su roditelji ti koji su najodgovorniji kada je vaspitanje dece u pitanju, ali ne treba zaboraviti jednu bitnu činjenicu a to je opšta sigurnost i bezbednost građana. Mislim da je i dosad, bar kada je Čačak u pitanju, većina roditelja znala gde su im deca, gde izlaze i s kim se druže, ali ono što niti oni, niti deca ne mogu sa sigurnošću znati je da li će neko pucati ili praviti nered, što je nadležnost vlasnika ugostiteljskih objekata i obezbeđenja koje oni angažuju. Drugim rečima, i ova, kao i mnoge slične akcije, samo su odraz kampanjskog pristupa problemu umesto da se jednom dugoročnom i dobro koordinisanom akcijom pokuša rešiti problem opšte sigurnosti građana.


Dragana Kožović
školski psiholog i član Saveta za prevenciju problema ponašanja

Akcija je krenula pre leta i tačne podatke o tome koje je rezultate dala imaćemo za mesec dana, jer sada počinjemo evaluaciju učinjenog. Ona je zamišljena da skrene pažnju javnosti i roditelja na to koliko je bitno da roditelj zna gde je njegovo dete i to je i učinjeno. Pravi efekat akcije tek očekujemo.


Goran Vilotijević
direktor OŠ Banović Strahinja u Beogradu

O akciji sam informisan koliko i drugi ljudi, iz novina i s televizije. Akcija je teško sprovodiva, ali potrebna i neophodna jer je problematično ponašanje dece koja nisu pod nadzorom roditelja društveni problem. Da bi postigli neke rezultate neophodno je sem ovakvih akcija menjati i prilagođavati zakone dešavanjima u društvu koje nije više isto kao nekada.


Sonja Žarković
predsednica Pedagoškog društva Srbije

Mi nismo pratili efekte akcije na neki egzaktan način jer ona nije planirana da traje u nekom određenom vremenu, već kontinuirano. Kada uz podršku medija uključimo sve one koji su zainteresovani za dobrobit dece imaćemo i rezultate. Rezultati će se prikazati onda kada se na roditeljskom sastancima ne razgovara samo o ocenama dece, već i o načinu da se pomogne detetu, ali i roditeljima u njihovoj vaspitnoj ulozi.