https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Maćeha godinama prebijala pastorka

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Dom i porodica => Temu započeo: velika 09.03.2006. 13:43:09Naslov: Maćeha godinama prebijala pastorka
Poruka od: velika 09.03.2006. 13:43:09
Citat

Nasilje pred očima čitavog sela

Maćeha godinama prebijala pastorka

MAJDANPEK - Posle višegodišnjeg zlostavljanja i fizičkog nasilja maćehe, šesnaestogodišnji mladić iz majdanpečkog sela Crnajka za pomoć se obratio Odboru za ljudska prava Majdanpek.

Obaveštena je policija, mladić je oduzet porodici i smešten u hrfaniteljsku porodicu.

- U pitanju je zlostavljanje koje godinama traje, za koje su gotovo svi znali, ali su gledali svoja posla i nisu želeli da se mešaju u tuđe porodične odnose - kaže Mionka Nikolić, predsednica Odbora za ljudska prava Majdanpek koja je pozvala sve institucije sistema da reaguju.

- Dečak je ispričao da je poslednjih godina svakodnevno dobijao batine, kaišem, motkom, opasačem, da je gladovao, bio kažnjavan na najstrašnije načine. To su potvrdili brojni meštani. Svi osim oca i maćehe sa kojima je živeo - navodi Mionka Nikolić koja je obavestila Centar za socijalni rad u Majdanpeku, a oni potom policiju, sa kojom su zajedno izašli na lice mesta i obavili razgovore u porodici, selu, školi.

Komšije su potvrdile i njegovu izjavu da ga je maćeha terala da krade i da bi nagrada bila „tišina“ ako nešto donese kući, a batine ako se vrati praznih ruku.

- Nije mu dozvoljavala da govori ni sa kim - ispričala je jedna od meštanki za Televiziju Majdanpek, dodajući da su svi ćutali jer im je zaprećeno da će „ukoliko se neko bude mešao u njihov život, doći njeni sinovi iz Zaječara i zapaliti ih“.

- Spremali smo se da pokrenemo peticiju kako bi neko prekinuo to nasilje - kažu meštani.

Otac, za koga dečak kaže da ga nije tukao, ali ga nije ni zaštitio, izjavio je da „za tako nešto prvi put čuje“.

- Valjda bih ja znao da je to istina - rekao je.

- Svima su puna usta dečjih i ljudskih prava i potrebe da se suzbije svaki pokušaj nasilja, pa tako i u porodici, ali kada treba preduzeti mere, onda ne znamo odakle bismo počeli - kazao je ugledni domaćin i odbornik iz sela.

U Centru za socijalni rad u Majdanpeku, direktor Vesna Tričković kaže:

- Reč je o nama poznatoj porodici koja ostvaruje određena prava, ali nam do prijave iz Odbora za ljudska prava, 14. februara ove godine, nije bilo poznato da tu ima nasilja. Po prijavi, preduzeli smo sve mere u skladu sa zakonom i iz naše nadležnosti.

Dečak je ove nedelje smešten u hraniteljsku porodicu odakle je nastavio da pohađa srednju školu. U Centru za socijalni rad će morati da objasne zašto nisu reagovali po prijavi školskog pedagoga iz decembra prošle godine kada se dečak onesvestio u školi, pa se saznalo da u porodici ima velike probleme, počev od toga što mu nije dozvoljen odlazak lekaru, uprkos narušenom zdravlju, do toga da povremeno gladuje.

http://www.blic.co.yu/arhiva/2006-03-06/strane/srbija.htm#2

Treba li komentar?


Naslov: Maćeha godinama prebijala pastorka
Poruka od: أحدث الأرق من النو 10.03.2006. 09:48:03
ajooooj! pa ja bi to ubila!
i kako otac nije nista znao?! strashnoooooooooo!!!  :evil:  :evil:  :evil:


Naslov: Maćeha godinama prebijala pastorka
Poruka od: filler 10.03.2006. 11:05:39
Jadno dete, treba da mu zivot bude pakao zbog neke iskompleksirane osobe. Ali, svashta cemo mi chuti, eto bash danas sam prochitao

Blic: stranica 11

"CETINJE - Crnogorska policija otkrila je identitet majke tek rodjene devojchice cije su telo raskomadali psi na Cetinju........ Telo mrtve bebe bilo je zamotano u plavu polivinijsku kesu i ostavljeno negde u gradu"

Hvala Bogu, pa je dete to gore pomenuto zivo, za zdravlje ce se pobrinuti i nadam se da ce u hraniteljskoj porodici naci mir kakav zasluzuje.

A, ovaj citat? Sta reci na ovo, jel postoji komentar koji ide uz ovaj tekst? Ljudi muku muche sa potencijom, zene mole da rode, a ova ne znam kako bi je nazvao, odbaci svoje dete i..... Ne zelim da pishem dalje, sve mi se chini da, vishe nije zdravlje na prvom mestu - vec zdrav razum...


Naslov: Maćeha godinama prebijala pastorka
Poruka od: Doreta 11.03.2006. 00:19:15
Ovo je tipican primer krivicnog dela NASILJA U PORODICI. Spada u grupu krivicnih dela protiv braka i porodice . Nasilje u porodici na izvestan nacin ima dugu tradiciju zbog patrijahalnih odnosa u porodici, da bi krajem veka ovaj fenomen izasao iz privatne sfere i postao ozbiljan drustveni problem.
     Delo ima osnovni oblik i 3 teza oblika. Osnovni oblik se sastoji u povredi ili ugrozavanju telesnog ili dusevnog integriteta clana porodice upotrebom sile ili ozbiljnom pretnjom da ce napasti na zivot ili telo.  Radnja se pored upotrebe sile i ozbiljne pretnje moze manifestovati uz pomoc drugih sredstava kao sto su upotreba hipnoze, omamljujucih sredstava.
 Prvi tezi oblik se od osnovnog razlikuje samo po sredstvima izvrsenja dela, a to su oruzje, opasno orudje, neki delovi tela kao sto su zubi, glava, pesnica.....
Drugi tezi oblik postoji ukoliko je usled osnovnog i prvog tezeg oblika nastupila teska telesna povreda ili tesko i trajno narusavanje zdravlja clana prodice. Za postojanje ovog oblika dovoljno je postojanje maloletnog lica bez obzira na posledice.
Najtezi oblik ima za posledicu smrt  pri cemu ne treba praviti razliku da li je punoletno ili maloletno lice.
  Sankcije odn. kazne se krecu od 3 meseca pa do 10 i vise godina zatvora u zavisnosti od oblika ucinjenog dela. Mada je bilo izmena u krivicnom zakonu, pa su mozda odrejdene stavke promenjene.
 Ovaj slucaj se moze podvesti pod neke druga dela kao sto su ZAPUSTANJE I ZLOSTAVLJANJE MALOLETNOG LICA, KRSENJE PORODICNIH OBAVEZA.


Naslov: Maćeha godinama prebijala pastorka
Poruka od: Andragon 23.03.2006. 07:29:10
Sve bih ja te roditelje poslao na Goli otok!!!