https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Obichaji

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Dom i porodica => Temu započeo: velika 15.05.2006. 11:27:04Naslov: Obichaji
Poruka od: velika 15.05.2006. 11:27:04
1000 sela - 1000 obichaja. Verovatno ste negde videli ili chuli za neke neobichne, zanimljive ili smeshne obichaje prilikom venchanja, krshtenja, babina, rodjendana...
Podelite ih sa nama!


Naslov: Obichaji
Poruka od: Top 15.05.2006. 11:43:31
Nisam mnogo upucen u obichaje... Ali me strasno nerviraju a uz to i ne znam shta znache... Kada mlada razbija chashu na chesmi?! Umiva se sa sapunom...na chesmi?! Kada mlada baca sito sa pshenicom preko mladozenjine kuce ?!?!
Znachi ima ih koliko hocesh ali neki su mi ostali u glavi po svojoj gluposti..


Naslov: Obichaji
Poruka od: velika 15.05.2006. 11:45:18
E, bravo Tope! To nam treba - objashnjenja nekih obichaja! Ni ja ih ne razumem kako valja...
Narode, ukljuchujte se, ovo mozhe da bude zabavno!


Naslov: Obichaji
Poruka od: Pedja 15.05.2006. 12:44:06
Narodni obicaji su vrlo neobicna pojava i ne treba im pristupati olako. Stoji, ima dosta obicaja koji su rezultat ciste praznoverice ali ih je mnog koji su utemeljeni u prirodnim zakonima.

Uzmite na primer lekovito bilje. Iako koriscenje lekovitog bilja nije na prvi pogled direktno vezano sa narodnim obicajima iam isti koren. Nasi preci su nekako imali neka saznanja koja su umeli da primenjuju i koja su ostala do dan danas.

Meni se nekada cini da je to neko namerno izmislio obicaje, jer neobrazovanim i jednostavnim ljudima tesko da mogu da se objasne neke pojave ali ih je vrlo lako "nagovoriti" da se drze nekih obicaja i obrazaca ponasanja.

Evo recimo jedan zanimljiv starinski obicaj:

Kada se planira gradnja kuce, na sva cetiri coska buduce kuce se postave veliki kamenovi i ostave preko leta. Onda se kamenovi pomere i proveri se da li ispod njih ima vlage i crvica. Ako ih ima, kuca se ne pravi na tom mestu. Savremeno objasnjenje je da se na taj nacin u stvari utvrduje da li je tlo vlazno, jer vlazno tlo nije pogodno za gradnju, a nije ni zdravo.


SKoro sam na TV gledao neki naucni program o jednom plemenu u Africi. Kada kuvaju meso za jelo obavezno u meso ubace koru jednog odredjenog drveta sa obrazlozenjem da to tera bolesti. Ispitivanjem je utvrdjeno da kora tog drveta sadrzi materiju koja je najace baktericidno sredstvo poznato u prirodnom obliku.


Naslov: Obichaji
Poruka od: velika 15.05.2006. 12:46:51
Ma da, ali postoji i ono: doshli po mladu, i odvode je na venchanje, mlada NE SME da se okrene, da pogleda ka svojoj kuci, jer ce se, kako kazhe verovanje, vratiti u nju, tj. razvesti...


Naslov: Obichaji
Poruka od: Alma 86 15.05.2006. 15:08:51
U mom kraju josh postoji obichaj da mlada posle prespavane prve noci, iznosi , ona ili njena svekrva beli charshaf na prozor, kao da se provetri, a u stvari mladozenja se hvali mladinim devichanstvom. Na charshafu treba da se vide tragovi krvi , shto bi trebao da bude pouzdan znak da joj je to prvi put  da radi "ono".
Drage moje, kako stvari stoje teshko bi smo se udale. :oops:


Naslov: Obichaji
Poruka od: No7or1ousSh4dow 15.05.2006. 15:20:04
Ma obichaji ko obichaji, mislim kao za Jeremijevdan se trchi oko kuce i viche se nesto kao, zmije bezite od kuce i lupa se sa nekom sherpom, heh mislim nije to ali nesto tako , i kao to znachi da nece biti zmija leti blizu kuce...

ili se pali krpa ispred kuce.. ma daj..  8)


Naslov: Obichaji
Poruka od: bBrankica 15.05.2006. 18:15:05
A ja bas cula da svaka kuca ima "svoju zmiju" i da je to ustvari sreca...  :roll:


Naslov: Obichaji
Poruka od: Peekaboo 15.05.2006. 21:34:12
Joj tih gluposti znam koliko hocesh....Nemoj sedeti na pragu-necesh se udati, nemoj sedeti na coshku stola-necesh se udati, kad si trudna nemoj prelaziti preko kablova-zavezace se detetu pupchana vrpca oko vrata (boze sachuvaj), nemoj jesti zechetinu kad si trudna-dete ce ti imati zechju usnu, nemoj nishta krasti kad si trudna-dete ce imati fleku na telu tamo gde se ti pipnesh ukradenim predmetom, nemoj prolaziti izmedju shopreta i onoga ko lozi vatru-ne znam shto, nemoj brisati ispred kuce petkom-ne znam shto...ma seticu se josh...Sve u svemu, ne verujem u ovo :)


Naslov: Obichaji
Poruka od: SlAtKa_uZiCaNka91 15.05.2006. 23:02:42
Citat: "No7or1ousSh4dow"
Ma obichaji ko obichaji, mislim kao za Jeremijevdan se trchi oko kuce i viche se nesto kao, zmije bezite od kuce i lupa se sa nekom sherpom, heh mislim nije to ali nesto tako , i kao to znachi da nece biti zmija leti blizu kuce...

ili se pali krpa ispred kuce.. ma daj..  8)Hhahahahaha ,ajoj lol najjache .. ali shErpom ..  :-o


Naslov: Obichaji
Poruka od: bBrankica 16.05.2006. 11:05:55
Davno mi je baka pricala kako je kod njene sestre zivela neka devojka kao podstanar i bila je trudna. U toj zgradi bila je neka looda zena, ali bukvalno looda... i ta devojka se ponekad njoj smejala.. Nije ona losa osoba pa se rugala, vec jednostavno je bilo nekih trenutaka kada je ta luda zena pricala ili radila neke gluposti da se choek "mora" malo nasmejati... Babina sestra je upozorila da se ne ruga jer se moze odraziti na dete...tako bar kazu.....ali jbg ona je nastavila.
Rodila je decaka, i evo, on sad ima 4-5 godina i i dalje nije prohodao, ima jako los centar za ravnotezu tako da i kad sedi pocne da pada, jos nije progovorio, jedno oko mu skroz ide u stranu,....  :(  Ko zna, mozda ima necega u svemu onome sto je Peekaboo navela...


Naslov: Obichaji
Poruka od: Alma 86 16.05.2006. 13:48:40
U Petrijinom vencu,
Petrija mokri po sekiri i ako  do ujutro zardja, znachi da je noseca. :-o  :-o


Naslov: Obichaji
Poruka od: velika 16.05.2006. 13:54:58
Pa da, nema laboratorije...