https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Srtategija podsticanja radjanja

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Dom i porodica => Temu započeo: jelenica_ue 07.08.2007. 20:37:35Naslov: Srtategija podsticanja radjanja
Poruka od: jelenica_ue 07.08.2007. 20:37:35
Citat
Isplata roditeljskog dodatka odjednom, a ne kao sada u 24 mesečne rate, uvođenje porodičnog dodatka porodicama sa troje i četvoro dece, samo su neke od mera predviđenih nacrtom strategije podsticanja rađanja, koje bi trebalo da doprinesu rađanju većeg broja dece u Srbiji.

Strategiju je pripremilo Ministarstvo rada i socijalne politike, a očekuje se da je Vlada Srbije usvoji do kraja septembra.
Ovim dokumentom predviđeno je i da žene za vreme trudničkog bolovanja primaju punu platu, a sada je to 65 odsto od zarade.
Materinski dodatak za nezaposlene majke i porodični dodatak za treće i četvrto dete, kako se navodi u strategiji, iznosili bi koliko i najniža mesečna osnovica za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Nezaposlene majke bi primale dodatak dok njihovo dete ne navrši tri godine, a porodice sa troje ili četvoro dece do njihovog punoletstva. Ove porodice dobijale bi i besplatne udžbenike za treće i četvrto dete.
Ukoliko strategija bude usvojena, dečji dodaci biće povećani, a cenzus za ostvarivanje ovog prava promenjen, što treba da poveća broj korisnika dečjeg dodatka.
Budući da je nerešeno stambeno pitanje često razlog za nerađanje ili rađanje samo jednog deteta, predloženo je da se za parove do 35 godina obezbede povoljni stambeni krediti, uz mogućnost da se mesečna rata kredita smanjuje s povećanjem broja dece u porodici. Za te parove obezbeđivali bi se i povoljni krediti za započinjanje sopstvenog biznisa.
Osim direktne novčane pomoći, predlaže se i niz mera iz oblasti poreske politike koje bi trebalo da doprinesu boljem materijalnom položaju porodica sa decom. Reč je o oslobađanju od plaćanja poreza na dodatu vrednost na hranu, odeću, obuću i opremu za decu do tri godine, zatim umanjenje oporezivanja naknade koja se dobija za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta i za izdržavanog člana porodice, takođe za iznos troškova boravka dece u vrtićima, kao i za putne troškove i troškove stanovanja deteta van mesta boravka za vreme osnovnog i srednjeg obrazovanja.
Nacrt strategije ovih dana ide u javnu raspravu, pa kako navode iz Ministarstva rada, postoji mogućnost da se neke od mera predloženih za povećanje broja rađanja i promene.


jos samo da usvoje ... bilo bi savrseno