https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Triput više usvojitelja nego nezbrinute dece

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Dom i porodica => Temu započeo: Pedja 24.10.2007. 12:31:56Naslov: Triput više usvojitelja nego nezbrinute dece
Poruka od: Pedja 24.10.2007. 12:31:56
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=15230

Triput više usvojitelja nego nezbrinute dece

U socijalnim ustanovama trenutno boravi oko 1.400 dece bez roditeljskog staranja...

U Srbiji se godišnje usvoji oko 120 dece, dok je broj potencijalnih usvojitelja tri puta veći. Ipak, parovi koji se odluče na usvajanje suočavaju se sa dugim čekanjem i zahtevnom birokratskom procedurom. U ustanovama socijalne zaštite trenutno boravi oko 1.400 dece bez roditeljskog staranja.

Dobrila Grujić, šef odseka za hraniteljstvo i poslove usvajanja u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, kaže da razlog dugog čekanja na usvojenje deta nije samo složena procedura, već i to što parovi imaju specifične zahteve kada je reč o izboru deteta.

Grujić kaže da parovi uglavnom žele da usvoje dete do dve godine starosti i da im je važno da dete bude njihovog nacionalnog porekla i bez zdravstvenih problema.

- Brže će realizovati usvojenje oni koji su spremni da prihvate dete starijeg uzrasta i dete koje eventualno ima neke poteškoće ili zastoj u razvoju - kaže Grujić i dodaje da „od časa kada se rasčisti porodično-pravni status deteta do realizacije usvojenja, po instrukciji koje je donelo Ministarstvo, najviše može da prođe 30 dana".

Grujić ističe da su pojedini parovi koji dugo čekaju na usvajanje počeli da se „sami snalaze" i izbegavaju redovnu proceduru. Najčešće se manipuliše sa zakonskom mogućnošću da biološki roditelj deteta može odrediti usvojitelja.

- Potencijalni usvojitelji su dolazili do podataka o detetu, najčešće nakon saznanja iz novina ili porodilišta da su deca napuštena od strane svojih roditelja. Pokušavali su da nađu najčešće majku sa kojom su sklapali dogovor da ih ona označi kao potencijalne usvojitelje i time izbegavali zakonsku proceduru - kaže Grujić i podseća da je usvajanje deteta mimo zakonske procedure krivično delo.


Naslov: Odg: Triput više usvojitelja nego nezbrinute dece
Poruka od: rosarosa 25.10.2007. 14:08:17
Da li znas gde bi mogla da dobijem informacije o tome kakva je procedura za usvajanje?


Naslov: Odg: Triput više usvojitelja nego nezbrinute dece
Poruka od: maler 26.10.2007. 12:30:37
Možda u centru za socijalni rad?