https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Брзе кнедле са шљивама

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Domaća kujna i gurmanluk => Temu započeo: Pedja 23.10.2003. 21:51:10Naslov: Брзе кнедле са шљивама
Poruka od: Pedja 23.10.2003. 21:51:10
Брзе кнедле са шљивама

Има цепидлака које ће рећи да кнедле без кромпира нису кнедле, те ће, сходно том свом прецизном ставу са индигнацијом одбити да пробају вашу посластицу с шљивама. Али не слушајте их. Одмах се прихватите посла без мрзовоље, јер ћете за пола сата већ имати мирисне, ванилом посуте а претходно богато уваљане у презле - кнедле са шљивама.

По рецепту који следи, наиме, лишени сте најдосаднијег посла у премању кнедли: кувања кромпира (у љусци, или без) те пасирања и мешења теста. Такође ћете по овом рецепту имати тање финије тесто, сочно одмах, а и сутра, богме, ако која кнедла преостане. Реч је о тесту које се кува као за принцес крофне, на пример.
У шерпу ставите две чаше (од киселог млека 200 ml једна) воде, шољицу од црне кафе уља, на врх ножа соли и пустите да проври. Склоните с ватре, искључите ринглу и у воду сипајте две те исте чаше брашна с мало прашка за пециво (четвртина кесице). Промешајте добро (може и миксером најспоријом брзином), па вратите на ватру, где ћете минут најдуже мешате тесто да се скува, односно одлепи од посуде.

Док се тесто хлади, а то можете убрзати ако судоперу напуните хладном водом и суд ставите у њу, у већу шерпу ставите воду да се греје за кување кнедли коју мало посолите и додате јој уља. У прохлађено тесто умешајте једно јаје и почните да правите кнедле. Ако је тесто скувано добро неће вам се лепити за прсте, а ако се лепи, узимајте помало брашна на прсте и шљиве умотавајте тестом и међу длановима напавите лоптице или ваљушке.

Најбоље је да стављате ситне шљиве "маџарке", а ако их немате узмите ове нове крупне, па их расцеите на четири дела. У вријућу воду спуштајте кнедле (по 10 рецимо), а у међувремену испржите на уљу презле у које ћете кувано тесто (кад исплива, па још мало), оцеђено стављати и брзо уваљати. Док се кува друга тура, прву поређајте на тацну и поспите прах шећером добро замирисаним ванилом. Тако и трећу туру, јер од наведене масе добијате тридесетак кнедли.