https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Kako da pravilno čuvate i kuvate hranu tokom vrelih dana

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Domaća kujna i gurmanluk => Temu započeo: Pedja 28.06.2006. 16:28:35Naslov: Kako da pravilno čuvate i kuvate hranu tokom vrelih dana
Poruka od: Pedja 28.06.2006. 16:28:35
http://www.blic.co.yu/arhiva/2006-06-24/strane/slobodno_vreme.htm

Kako da pravilno čuvate i kuvate hranu tokom vrelih dana

Za leto bez trovanja

Da vam leto ili odmor ne bi preseli, bilo bi dobro da se pridržavate sledećih saveta dr Jelene Gudelj-Rakić, specijaliste higijene, kako kod kuće, tako i na odmoru.
   
   
Održavajte čistoću

- Deterdžent za sudove može da se koristi za održavanje higijene radnih površina, posuđa i pribora za pripremu hrane. Važno je prilikom pripreme odvojiti, na primer, daske za sečenje mesa od dasaka za sečenje i pripremu povrća. Kada se više različitih vrsta namirnica seče na istoj dasci, potrebno je posle svake upotrebe dasku dobro oprati.

Bezbedne temperature

- Ne ostavljajte kuvanu hranu na sobnim temperaturama duže od dva sata. Ne otapajte zaleđenu hranu na sobnoj temperaturi.
Ručni zamrzivač

- Ukoliko na putovanje nosite određene zalihe svežih i kvarljivih namirnica, direktno ih iz zamrzivača prebacite u ručni frižider i obložite smrznutim ulošcima za frižider. Ako ipak nemate dovoljno namirnica za pun frižider, praznine popunite smrznutim ulošcima za frižider ili smrznutim vrećicama vode. Frižider ne otvarajte dok ne dođete do mesta gde ćete hranu pripremati ili je prebaciti u zamrzivač.

Opasni sendviči

Umesto pavlake, krem-sira ili putera, bolje je da stavite margarin napravljen od biljnih ulja, jer može duže da stoji. U sendvič stavite neko povrće, na primer, rendanu šargarepu ili kupus pre nego zelenu salatu, krastavac ili paradajz, osim ukoliko sendvič ne nameravate da pojedete u roku od narednih sat-dva. Umesto praške šunke, parizera, bolje je da u sendvič stavite pečenicu.

Kuvajte temeljno

- Meso, živina, jaja i morske plodove dobro skuvajte. Supe i čorbe uvek pustite da proključaju da biste bili sigurni da je temperatura premašila 70 stepeni, hrana je tek tada bezbedna. Uverite se da su sokovi iz termički obrađenog mesa i živine bistri, a nikako ružičaste boje.

Siguran roštilj

Meso za roštilj treba čuvati u odgovarajućoj ambalaži do upotrebe i na hladnom (do pet stepeni), na primer u ručnom frižideru. Važno je da ne ostavite meso poluživo prilikom pečenja, jer temeljna termička obrada mesa uništava potencijalno opasne mikroorganizme. Obavezno je da pre pripreme i tokom pripreme mesa perete ruke.
Koliko su opasna trovanja hranom

Bakterije salmonela i šigela su najčešći izazivači letnjih trovanja hranom.

Dr Radmila Šehić zato upozorava da je najbitnija higijena ruku i adekvatno čuvanje hrane.

- Ako ste se otrovali hranom zaraženom salmonelom ili šigelom, veoma brzo će se javiti prvi simptomi trovanja. To su jaki bolovi u stomaku, pet do 20 retkih stolica dnevno i povraćanje, ponekad i povišena telesna temperatura. Pošto se usled svih ovih tegoba gubi mnogo tečnosti, mora se piti mnogo crnog čaja sa kofeinom i konzumirati industrijske supe - objašnjava dr Šehić.

Ovakva trovanja u većini slučajeva prolaze bez komplikacija i traju od dva do sedam dana. I salmonela i šigela se lako izbacuju iz organizma.

Ivan Mišković