Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Drustvene nauke => Temu započeo: soda 08.12.2006. 06:16:57Naslov: Sta znate o Filozofiji i Filozofima ?
Poruka od: soda 08.12.2006. 06:16:57
Pa ovako mislim da bi trebalo malo obnoviti gradivo iz filozofije jer ipak to je nauka za respect...
Sada cu da vam predstavim Aristotela a onda i druge Filozofe ...


Aristotel

Aristotel (384-322. g.p.n.e.) se rodio u Stagiri, gradiću nadomak Soluna, ali je slavu stekao u Atini. Za razliku od Platona, njegova glavna dela nisu dijalozi, već rasprave u kojima je navodio mišljenja prethodnih filozofa, kritikovao ih, postavljao filozofska pitanja i odgovorao na njih, nudeći svoja rešenja. Dok je Platon bio živ, Aristotel je bio član Akademije, a kasnije je (335. god. p.n.e.) osnovao vlastitu filozofsku školu - Likej. Sledbenici Aristotela su se nazivali i peripatetičari jer se škola nalazila u natkrivenom šetalistu. Bio je učitelj Aleksandra Makedonskog.

Aristotelova dela kasnije su dobila nazive po temama kojima se bavi u njima. To su praktično sve teme kojima se filozofija bavi. Naslovi tih knjiga su: Fizika, Metafizika, Organon (Logika), Nikomahova etika, O duši, Politika i dr.

Kada je Platon okrenuo filozofiju od vidljivog ka idealnom svetu, profitirala je logika, odnosno razmatranje odnosa i uspostavljanje reda među idejama, reda koji ustanovljavamo bez obzira na čula, kako kaže Platon. Aristotel je primetio da ovoj novoj disciplini treba posebno obratiti pažnju, tako da je on prvi podrobno obradio zakone logike.

Aristotel je primetio da je teško definisati neke pojmove. To je objasnio time da se radi o najopštijim pojmovima kojima je teško naći opštiji pojam potreban za definiciju. Jer, definicija treba da se sastoji od rodnog (opštijeg) pojma i vrsne razlike, koja utvrđuje po čemu se određena stvar razlikuje od drugih u svom rodu, po čemu je ona posebna vrsta. Ove najopštije pojmove nazvao je kategorije. Aristotel navodi deset kategorija: supstanciju, kvantitet, kvalitet, vreme, mesto, položaj, posedovanje, odnos, i delanje i trpljenje. Supstancija je svaka prirodna stvar koja ima materijalni supstrat i pojmljivu suštinu, jedino Bog je supstancija bez materijalnog supstrata.

Aristotel se prvi bavio oblicima zaključivanja. Najpoznatiji je oblik silogizma. Silogizam je zaključivanje iz dve premise koje ima tu osobinu da zaključak mora biti istinit ako su istinite premise. Primer jednostavnog silogizma je: Svi Grci su plavi. Sokrat je Grk = Sokrat je plav.

U knjigama o fizici, etici i metafizici, Aristotel se primenjuje svoja logička znanja, trudeći se da sve što je tema rasprave dobije pravilnu definiciju. Iako na Rafaelovoj slici Atinska škola Platon pokazuje na gore, a Aristotel na dole, ove njihove gestove treba pre shvatiti kao raspravu o tome kako nastaviti Platonov program, nego kao potpuno suprostavljanje i okrenutost Aristotela vidljivom svetu. Aristotel zapravo sledi Platona u osnovnoj ideji da je razlog stvari u svrhama radi kojih one postoje - jedino što se Aristotel više interesuje za to kako se te svrhe ostvaruju ili se mogu ostvariti. On se osim svrha interesuje i za sredstva koja koriste ili mogu koristiti priroda ili ljudi, a da bi saznali ova sredstva zaista se moramo okrenuti i iskustvu, odnosno, vidljivom svetu.


Naslov: Odg: Sta znate o Filozofiji i Filozofima ?
Poruka od: Pierre 08.12.2006. 08:25:59
Ako gajiš ljubav prema filosofiji, onda je tako i zovi - filoSofija.  8)


Naslov: Odg: Sta znate o Filozofiji i Filozofima ?
Poruka od: Vlad Dracul 09.12.2006. 09:24:36
Covek se potrudio.. ne mislim da su sitni detalji kao sto je naziv nauke toliko vazni :( no moze biti da ja gresim


Naslov: Odg: Sta znate o Filozofiji i Filozofima ?
Poruka od: Pedja 09.12.2006. 15:29:03
Iz casopisa Jezik danas, Glasila Matice Srpske:

Citat

Molim Vas da riješite jednu nedoumicu: da li je pravilno pisati filozofija ili filosofija? Posebno me interesuje kako je sačinjen prvi i drugi termin. Ako me sjećanje ne vara, moj profesor u gimnaziji je učenicima objašnjavao da je filosofija ljubav prema mudrosti (sofia), a filozofija ljubav prema mraku, pozivajući se pri tom na grčki jezik.

S poštovanjem,

Zlatibor Vukasović
IgaloNaš veliki klasični filolog Miloš Đurić prvi se zalagao za oblike filosof i filosofija, prema klasičnom grčkom izgovoru, i tvrdio je da bi filozof značilo 'mrakoljubac', budući da je na grčkom zóphos — mrak. S gledišta savremenog jezika, ipak, nije bio u pravu. Mnoštvo grčkih reči sa s mi smo usvojili sa glasom z (prema školskom izgovoru latinskog), pa kažemo muzika, parazit, hromozom, izotop, plazma, katarza, Sizif, Ezop itd., a ne musika, parasit itd., kako bi bilo u grčkom. Na isti način uobičajili su se i oblici filozof, filozofija, filozofirati, dok se filosof i filosofija samo povremeno javljaju, i to pod uticajem ruskog. Otuda se i Pravopis iz 1960. opredelio za oblike sa z, a isto čini i novi Pravopis (tačka 98a i b).Naslov: Odg: Sta znate o Filozofiji i Filozofima ?
Poruka od: soda 10.12.2006. 08:43:07
a inace ako vec hoces pravilo ... evo ti ga... na... :P
Pravilno je da se kaze FILOSSOFIJA...
mada necemo da polemiseo o tome... jer ipak ova tema nije za sprdnju... bar po meni ... svi znaju da sam ja uvek za sprdnju al veruj mi ako ja nisam voljan da se sprdam u vezi ove teme onda ne bi trebalo ni ti ...
ako ima jos ko sta da kaze u vezi Filozofije .... samo napred...


Naslov: Odg: Sta znate o Filozofiji i Filozofima ?
Poruka od: gorillaz 10.12.2006. 17:59:52
ako cemo iskreno ... filosofija je skup totalno neprimenjivih reshenja ... u starim vremenima to je bio hobi bogatasha vecim delom .... siromashni deo stanvnishta je imao dovoljno muka da sastavi kraj sa krajem pa im verglanje o nekim stvarima koje ne mogu da praktichno pomognu i nije bash bilo medju priroritetima dana . Eo samo jedan primer (neshto shto sam zapamtio sa chasa filosofije) :
ne znam tachno koji je ovo filosof ali njegova teorija ide ovako .... ako imamo Ahila koji je pseudonimum za brzinu i kornjachu koja se zna za shta je pseudonimum i oni se trkaju.... Ahil da prednost od nekoliko metara kornjachi .... i onda pochne da je stizhe ...on ce prvo smanjiti prednost da polovinu rastojanja izmedju njih dvoje , pa za 1/4 pa za 1/5 pa za 1/6 i to tako mozhe da ide do besvesti ...ali je nikad nece stici (!!!) ... morate priznati da je ovo u praksni totalno neprimenjivo .... u praksi bi Ahil oduvao kornjachu ....zato bash i ne gotivim filosofiju ... zato na ovu temu necu vishe ni pisati zbog onih kojima se ova tema ipak dopada .... razlika u ukusima ....toliko.


Naslov: Odg: Sta znate o Filozofiji i Filozofima ?
Poruka od: mortisha2 17.08.2007. 22:20:25
Prvo, nisu se bavili bogati filozofijom (da, potpuno je svejedno kako se kaze). Primer je Sokrat. A to o cemu ti pricas su Zenonovi paradoksi. Ima ih 4, a drugi glasi ovako: Ahil se takmici sa kornjacom u trcanju, koja je udaljena n metara. Pretpostavimo da kornjaca moze da trci desetinu Ahilove brzine. Dakle, u trenutku kada je Ahil dostigao kornjacinu pocetnu poziciju, kornjaca je na n/10 metara ispred. Kada Ahil dodje do te pozicije, kornjaca je na n/100 metara ispred i tako dalje ad infinitum. Sledi da Ahil ne moze da uhvati kornjacu. I sledi da ovo sve ne treba banalizovati. Po definiciji, paradoks se pojavljuje kada skup ocigledno nepobitnih premisa daje neprihvatljive ili protivrecne konkluzije. Razresavanje paradoksa ce ukljuciti ili da postoji greska u premisama, ili da je zakljucivanje netacno, ili da na prvi pogled neprihvatljiva konkluzija zapravo moze biti tolerisana. Paradoksi su zato vazni za filozofiju, jer dok se ne razrese pokazuju da postoji nesto vezano za nase zakljucivanje i za nase pojmove sto ne mozemo razumeti.