Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: hello86 07.04.2007. 23:11:12Naslov: omni antena i grom??
Poruka od: hello86 07.04.2007. 23:11:12
imam masinu na kojoj je podignut mikrotik,opremu na 5ghz,hteo bih da postavim i omni antenu kako bi se na nju nakacili jos neki moji drugari.interesuje me dali omni antena zraci?dali smeta televizijskim antenama? i sta me najvise zanima,dali omni antena privlaci grom,tj dali moze da se desi da udari grom u antenu???
inace kuca mi je visoka 9 metara,ali antena bi bila na nekih 12 metara,u blizini nema nekih mnogo visljih objekata od moje kuce.imam uzemljenje u utichnici,dali je to dovoljno???


Naslov: Odg: omni antena i grom??
Poruka od: Pedja 07.04.2007. 23:59:33
Svaka antena kroz koju se emituje signal zraci, to joj je posao.
Signlai na opsezima koji se korsite za wireless umrezavanje ne mogu da smetaju TV uredjajima.

Da, moze da se desi da grom udari u antenu isto kao sto moze da udari i bilo gde drugde. Zbog toga je otrebno na objektu gde se nalazi antena imati propisno uradjenu gromobransku instalaciju. Uzemljenje ne stiti od groma, ali svakako stub antene treba da bude uzemljen, isto kao i uredjaji (u tvom slucaju racunar).


Naslov: Odg: omni antena i grom??
Poruka od: hello86 08.04.2007. 08:51:01
ja se nalazim u jenom vojvodjanskom selu,tu skoro ni jedna kuca nema gromobran...a inace shipka na koju bi mi se nalazila antena je od aluminijuma,dali je to neka olaksica..?mislim...obicno kad se kaze udar groma,svi povezuju to sa metalnom shipkom ili tako necim,posto je u mom slucaju aluminijumska,dali je to isto?
a ako bi udario ,nedaj boze,grom,dali bi sj**ao svu tu opremu za wireless ili bi se to odrazilo na jos neke uredjaje u kuci?

mozda su mi pitanja glupa,ali jbg...


Naslov: Odg: omni antena i grom??
Poruka od: Pedja 08.04.2007. 16:10:35
Aluminijum je takodje metal, ito "bolji". Sta bi se sve desilo kada udari grom niko ti ne moze reci. Iako vrlo cesta prirodna pojava, grom je jos uvek velika tajna i sve sto se zna o njemu, uglavnom su pretpsotavke. Ali da, veliak je veorvatnoca da ako udari grom u kucu napravi poprilicnu stetu. opet, ima zabelezenih cestih primera da veliek stete nije bilo.

Uostalom, mislim da se time previse opterecujes. Gromobranska instalacija je zakonom obavezna. Ako je nemas na kuci, ti si u mnogo vecem riziku nego sto ce ga antena dodatno povecati.

Inace, ni gromobranska isntalcija ne stiti od groma, kako to mnogi misle. Ona sluzi za to da ako se desi da udari grom u kucu, ima najvise sansi da pogodi upravo u gromobran aodatle se najkracim putem sprovede u zemlju. Tako se izbegava da najveci deo energije udara groma prodje kroz kucu i napravi veliku stetu. Ali, udar grom cak i ne direktan, vec u blizini verovatno ce napraviti neku stetu, ako nista crci ce telefon, televizor ili neki drugi uredjaj.


Naslov: Odg: omni antena i grom??
Poruka od: hello86 09.04.2007. 20:45:38
mene jos samo jedno interesuje,dali ako se desi da udari grom u antenu ili u neki objekat u blizini da elektricitet ne sj**e komp koji mi radi  pod mikrotik-om ili ako njega sj**e,da se zaustavi tu,da neode na kucnu instalaciju i sj**e sve po kuci...dali uzemljenje tu pomaze?ili ima neki uredjaj koji moze da sprechi ili ublazi to? dali bi mogla da pomogne ona fora sam magnetom?


Naslov: Odg: omni antena i grom??
Poruka od: Pedja 10.04.2007. 01:14:39
Pazi, ako grom udari, udario je i svasta moze da se desi. Kao sto rekoh, jedino st mozes da uradis to je a imas dobru gromobransku instalaciju koja ce u tom slucaju najverovatnije da odvede najveci deo energije direktno u zemlju. Nikakav magnet ti nece pomoci.

Ali sve to nema mnogo veze sa antenom. Kada grom udari on prolazi kroz sve sto je od metala, a bogme cesto i kroz izolujuce materijale.