Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Ratna mašinerija => Temu započeo: fon Manštajn 05.06.2007. 05:11:56Naslov: zaboravljeni heroj
Poruka od: fon Manštajn 05.06.2007. 05:11:56
Citajuci casopis “Odbrana” naisao sam na pricu o mladicu Milanu Miticu iz sela Celije 20 km od Nisa. Milan je bio srpski kraljevski pilot i svakao jedan od zaboravljenih heroja nase istorije. Podatci koje sam pokusao da nadjem na internetu se oslanjaju na isti clanaki i iz tog razloga sam resio da okacim pricu na net i prosirim krug ljudi koji su culi za ovog hrabrog momka.

Rodjen u Celijam, gde zavrsava osnovnu skolu, vrlo mlad ostaje bez majke i odlazi kod oca u Beograd, koji je radio kao kuvar u kraljevskoj vojnoj akademiji. Zavrsio je gimanziju u Beogradu pa zatim i Vojnu akademiju, smer vazduhoplovstvo,  kao jedan od najboljih studenata u klasi. Zadnji put je bio u rodnom mestu na krsnu slavu 20. janura 1941. tada je ostao u secanju mestanima po prici da je rat sa nacistima neizbezan. U kratkotrajnom aprilskom ratu kao i vecina pilota uzletao je i borio se sa tehnicki i brojacno nadmocnijim nemackim ratnim vazduhoplovstvom. U prvim danima sukoba oboren je nad Sarjevom gde je i zarobljen i kao potporucnik Kraljevske vojske Jugoslavije poslat u Nemacku u zarobljenistvo. Ne dugo zatim sa jos dvojicom logorasa uspeva da pobegne, prokopavsi tunel izpod ograde logora. Uz pomoc pokreta otpora koji se vec razvio  na tlu Zapdne Evrope stize do Amerike i  grada Cikaga, gde se odmah prijavljuje u USAF, ciji su oficiri posebno cenili srpskle pilote. Nakon dodatne obuke za upravlajnje teskim bombarderima, u Rodeziji,  1944. dobija ratni raspored u 15. americku vazdusnu armiju angazovanu u Tunisu, kao pilot bombardera B-24. U jednom od preleta iz Kaira za Alzir  26.avgusta 1944. biva oboren od strane nemackih lovac, ovog puta obaranje je bilo kobno po njega, kao i celokupnu posadu bombardera.
Vest o pogibiji Milan stize u selo vec krejem avgusta, a potvrda ovoga tek krajem `44. godine. Njegov otac tada dobija pismo od majke sina koji je poginuo zajedno sa Milanom u istom avionu na istoj misiji, kojim je obavesten o pogibiji svog sina, za koju se vec znalo. Dve godine kasnije u selo Celije stize i telegram od americkog ratnog vazduhoplovstva u kome je kratko napisano da je Milan “polozio svoj zivot u odbrani slobodnog sveta od nacista” u telegramu je takodje bio i testamen u kome Milan svu svoju stecenu imovinu ostavlja rodbini jer nije bio ozenjen.
Autor teksta koji sam procitao navodi ka izvor svih ovih informacija Dragoljuba Mitica, Milanovog rodjaka po ocu. Od skoro prilkom obnove crkve Svete Trojice, ociscen je i plato oko skrome nadgrobne ploce uz sam zvonik crkve na kome kratko cirilicom pise “Milan Mitic, kraljev pilot, poginuo u vazdusnim borbama iznad Alzira” i datum pogibije. Datum rodjena je zaboravljen pa se i oko godina samog Milana spekulise na osnovu pretpostavki...

amercki bombarder B-24 Liberator

(http://images.google.com/url?q=http://www.interet-general.info/IMG/US-B-24-Liberator-1.jpg&usg=AFQjCNHtqwqVT79o1srg33FLXjOuU9bLqg)