Oreska - Užice

DATAVOYAGE => Besplatni .IZ.RS domeni => Temu započeo: Pedja 05.04.2008. 04:26:20Naslov: Moguće je registrovati besplatan .iz.rs domen
Poruka od: Pedja 05.04.2008. 04:26:20
MOGUĆE JE REGISTROVATI BESPLATAN .RS DOMEN

Javno dobro treba i može da bude javno i besplatno dostupnoZajedno sa početkom registracije nacionalnog domena .RS koji obuhvata i .CO.RS, .ORG.Rs, .EDU.RS i IN.RS domene, koji su firmama i građanima ponuđeni kao komercijalna kategorija - njihovo korišćenje se plaća, počeo je da radi i servis za registraciju .IZ.RS domena koji su besplatni.

Ovaj besplatni servis ne funkcioniše u okviru Registra nacionalnog domena Srbije, već je omogućen kao servis nezavisan od RNIDS (izuzev što je sam domen iz.rs registrovan kod RNIDS) i to kao svojevrstan protest zbog načina organizacije nacionalnog domena i nerealno visoke cene registracije .RS domena.

Registracija .IZ.RS domena je potpuno besplatna i slobodna. Nije potrebno čak ni da se prilikom registracije prilažu bilo kakvi dokumenti. Postupak registracije domena je potpuno automatizovan i vrši se preko Interneta, kroz vrlo jednostavan i brz postupak koji traje svega nekoliko minuta. Tek registrovani domen postaje funkcionalan praktično odmah po registraciji.

Servis za registraciju .IZ.RS domena se skoro u potpunosti zasniva na besplatnim servisima koji su dostupni na Internetu, dajući tako primer kako javno dobro treba i može da bude javno dostupno i to potpuno besplatno.

Servis funkcioniše po veoma jednostavnim pravilima koja se svode na poštovanje zakona, opštih moralnih načela i dobronamernost u korišćenju internet domena.

Iza ovog projekta stoji domaća firma DataVoyage (http://www.datavoyage.com), koja je na internet sceni u Srbiji u različitim oblicima prisutna više od 15 godina.

Sve dodatne informacije u vezi registracije domena možete pronaći na http://www.iz.rs. Ovde na forumu možete postavljati pitanja vezana za sam servis, način njegovog korišćenja i podešavanja.