Oreska - Užice

UŽICE => Užička privreda => Temu započeo: Pedja 09.09.2008. 19:59:18Naslov: Sindikat nezadovoljan privatizacijom
Poruka od: Pedja 09.09.2008. 19:59:18
http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=19179

Sindikat nezadovoljan privatizacijom

(Tanjug-Ekos)

Predsednik Veća Samostalnog sindikata za Zlatiborski okrug Petrašin Drulović kaže da Užice, gde je proces privatizacije skoro priveden kraju, drži neslavan rekord u Srbiji po broju poništenih kupoprodajnih ugovora, kao i broju radnika koji su u procesu privatizacije ostali bez posla.

"Od privatizacije smo očekivali priliv stranog kapitala, nove investicije i nova radna mesta, a mi se suočavamo sa otpuštanjem radnika privatizovanih preduzeća, koji žive na granici egzistencije, bez plate i uplaćenih doprinosa za radni staž, a imovina tih firmi je pod hipotekama" izjavio je za lokalne medije Drulović.

Prema podacima sindikata u užičkoj opštini je početkom devedesetih godina prošlog veka bilo zaposleno 34.500 radnika, od čega u industriji 15.500, dok je sada u radnom odnosu oko 25.000 Užičana, od čega samo 6.000 industrijskih radnika.

Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor sa 10 novih vlasnika užičkih preduzeća, među kojima su i Mlekara "Sevojno", štamparija "Rujno", trgovinsko preduzeće "Gradina", saobraćajno preduzeće "Raketa, te firme "Tvrdi metal", "Gama","Zlatiborka" i "Koža," od kojih su neka otišla i u stečaj.

"Zaposleni u tim firmama uzalud su očekivali pomoć države, bar u delu povraćaja prihoda koje je uzela od privatizacije, ili oko angažovanja na revitalizaciji firmi kako bi kasnije pronašle drugog kupca, ali se to nije dogodilo", tvrdi Drulović.
Broj nezaposlenih na evidenciji Filijale Nacionalne službe zapošljavanju u Uzicu ovih dana povećan je za za 671 radnika koji su po osnovu socijalnog programa dobili otpremninu u "Raketi", "Gradini", "Gami" i "Koži," tako da su te firme praktično ostale bez radnika.

Prema podacima Regionalne privredne komore Užice u Zlatiborskom okrugu privatizovano je do sada 78 firmi, od čega je šest prodato na tenderu, ali je kuporodajni ugovor raskinut sa 27 novih vlasnika, s tim da su četiri firme otišle u stečaj, dok za ostale nema zvaničnih podataka o daljem toku svojinske transformacije.