Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Besplatni programi => Temu započeo: Pedja 08.12.2008. 18:14:23Naslov: Imagelys Picture Styles, alatka za kreiranje šara za pozadine (tiles)
Poruka od: Pedja 08.12.2008. 18:14:23
http://pedja.supurovic.net/imagelys-picture-styles-alatka-za-kreiranje-sara-za-pozadine-tiles/

Imagelys Picture Styles, alatka za kreiranje šara za pozadine (tiles)

Jedna od specifičnosti veb dizajna je što je neophodno da se sa što manje grafičkih elemenata postigne dobar vizuelni efekat. Zbog toga je često rešenje u sličicama koje su tako napravljene da sadrže “šare” koje se sastoje od jednog elementa koji se može beskonačno ponavljati tako da ispuni površinu a da se ne primete sastavci sličica (šavovi). Tako se jednom malom sličicom može ispuniti i veoma velika površina, pa i cela pozadina veb strane.

Pravljenje ovakvih sličica nije baš lako. Ako ste to pokušavali u PhotoShop-u, znate da to zahteva dosta planiranja, ručnog rada, vremena i strpljenja, a i to samo ako pravite neke jednostavnije šare.

Naišao sam na alatku koja može mnogo da pomogne. Program se zove Imagelys Picture Styles i potpuno je besplatan (potrebna je besplatna registracija). Namena mu je pravljenje šrafura za pozadine za veb ili dekstop, tekstura za 3D modeliranje i sličnu primenu. Ono što je posebno značajno, to je da pomoću matematičke obrade može da od obične gotove sličice koja nije tekstura napravi teksturu sa ivicama tako podešenim da se može ponavljati na površini. progam podržava uglavnom sve uobičajeno korišćene formate za bitmape. Među opcijama lako se uočavaju lejeri, maske, i gomila drugih funkcija i efekata na koje ste iinače navikli ako koristite PhotoShop.

Kada ga otvorite imate utisak kao da ste u jednom dodatnom PhotoShop alatu, jer nekako sve pomalo liči na PhotoShop. na prvi pogled nije baš očigledno kako se sa programom radi, jer ima mnogo opcija, ali zato možete pogledati veliki broj pripremljenih uputstva na sajtu za podršku programa, koji su jednostavni i precizno objašnjavaju funkcije programa. Na primer pogledajte uputstvo kako da od slike napravite bešavnu teksturu, ili kako da teksturu iz fotografije upotrebite da napravite bešavnu teksturu.

Da ne biste počinjali od nule, pored samog programa možete preuzeti i četrnaest paketa sa već gotovim teksturama.

Adresa sajta: http://www.imagelys.com/
Preuzimanje programa: http://www.imagelys.com/index.php#Downloads

Isprobajte program pa ostavite ovde neki primer teksture koju ste njime napravili (http://pedja.supurovic.net/imagelys-picture-styles-alatka-za-kreiranje-sara-za-pozadine-tiles/#respond).